TİP Hatay’da Gökhan Zan’ın adaylığını geri çekti, Zan ‘Adayım ve çekilmiyorum’ dedi

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Hatay’da Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Gökhan Zan’ın adaylığını geri çektiğini açıkladı. Karar partinin sosyal medya hesabından kamuoyuna duyuruldu. Zan ise “Adayım ve çekilmiyorum” dedi.

TİP’ten yapılan açıklamada, “Hatay İttifakı’nın ortak aday olarak önerdiği Gökhan Zan’ın partimizin asla tasvip etmeyeceği ilişkilere girdiğine dair çeşitli iddialar tarafımıza ulaşmıştır” denildi.

Açıklamada ayrıca Gökhan Zan’ın söz konusu iddiaların kendisine yönelik bir kumpas olduğunu ve hukuki süreç başlatacağını partiye ilettiği belirtildi.

TİP’in açıklamasında ayrıca şu ifadeler yer aldı:

“Ancak TİP’in en ufak bir şaibenin varlığına bile göz yummayacağımızı ve kumpas ve şantaj gibi yolları alışkanlık haline getirmiş olan düzen siyasetine olan kapanmaz mesafemizi hatırlatıyor, Gökhan Zan’ın adaylığını geri çektiğimizi kamuoyuna ilan ediyoruz.”

TİP, şimdiye kadar hiçbir siyasi grup ya da partiyle pazarlık ilişkisi kurmadığını ve bundan sonra da kurmayacağını; ‘siyasetin kirli pazarlıklarla, kumpas ve şantajlarla yürütüldüğü bir ülkede temiz, dürüst ve şeffaf siyasette inat ettiğini; ilkelerinin üzerine hiçbir gölge düşmemesi için bugüne kadar olduğu gibi azami hassasiyeti göstereceğini’ vurguladı.

TİP: Özür diliyoruz
TİP ayrıca başta Hatay halkından olmak üzere, “İstemeden de olsa parçası olduğu tablo için” özür diledi.

Partinin açıklamasında ayrıca şu ifadelere yer verildi:

“Partimiz, halka karşı işlenmiş bir suça bulaşmış hiç kimseyi desteklememeyi, dolayısıyla Hatay’da da deprem suçlarında ve yıkımda payı bulunan iktidar ve ana muhalefet adayları karşısında mücadele etmeyi ve halkımızı onlara oy vermemeye çağırmayı görev bilir.

“Mücadelemizde, haysiyetimizde, ilkelerimizde inat edeceğiz.

“Türkiye İşçi Partisi, şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da pazarlıksız, tavizsiz, düzen siyasetinin kirli ve yozlaşmış ilişkilerinden tamamen uzak bir kimlikle yürüyüşüne devam edecektir.”

Gökhan Zan’dan suç duyurusu: ‘Son 1 haftadır yoğun bir tehdit ve şantajla karşı karşıya kaldım’
Gökhan Zan ise Pazar akşamı Hatay Adliyesi’ne giderek, şantaja ve tehdide uğradığını belirterek suç duyurusunda bulundu.

Zan, suç duyurusu sonrası adliye önünde açıklama yaptığı ve X (eski adıyla Twitter) hesabında paylaştığı açıklamada “Tehditlerine ve şantajlarına boyun eğmediğimde de bu sefer en iyi bildikleri fetöcü yöntemlere, montajlara sarıldılar” ifadelerini kullandı.

“Son 1 haftadır yoğun bir tehdit ve şantajla karşı karşıya kaldım” diyen Zan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Daha önce adaylıktan çekilmem için Lütfü Savaş adına bana geldiklerini söyleyen, bana ve aileme zarar vermekle tehdit edip, çekilmezsem sahte kayıtlarla itibar suikastı yapacağını söyleyenlerin şantajına maruz kaldım. Ama boyun eğmedim.

“Durumu parti genel merkeziyle ve genel başkanımla paylaştım. Partim boyun eğmemem gerektiğini söyledi. Ancak dün itibarıyla az önce haklarında suç duyurusunda bulunduğum şahıslar bana sahte bir kayıtla şantaj yaptılar; adaylıktan çekilmezsem daha önce söyledikleri gibi aileme ve bana zarar verecekleri, basın yoluyla itibar suikastı yapacakları tehdidinde bulundular. Ben de bugün adliyeye gelip suç duyurusunda bulundum.”

Zan, “Yoluma ve adaylığıma halkımla birlikte daha azimli ve güçlü bir şekilde devam edeceğim” dedi.

‘Adayım ve çekilmiyorum’
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş henüz Gökhan Zan’ın iddiaları ve son gelişmelerle ilgili bir açıklama yapmazken, Zan gece bu kez yazılı bir açıklama yaptı.

Zan, TİP Genel Merkezi’nin kendisini adaylıktan çekme konusundaki açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını; şantajla, montajla tehdide boyun eğmeyeceğini; kişilik haklarıma yapılan saldırılara karşı korkmadığını, korkmayacağını söyledi.

TİP için de “TİP Genel Merkezinin açıklamasını üzülerek öğrendim. Benimle birlikte neden suç duyurusunda bulunmadıklarını, bu şantaja neden boyun eğdiklerini ve neden bu çetelerden birlikte hesap sormadığımızı anlayabilmiş değilim” ifadelerini kullanan Zan, “Adayım ve çekilmiyorum” dedi.

Geçen yıl da İYİ Parti’den milletvekili adayı olmuştu
TİP 12 Şubat’ta, geçen yıl da İYİ Parti’den Hatay milletvekili adayı olan ancak seçilemeyen eski milli futbolcu Gökhan Zan’ı, Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak açıklamıştı.

Gökhan Zan’ın adaylığı TİP Sözcüsü Sera Kadıgil, Genel Başkan Yardımcısı Barış Atay ve İstanbul Milletvekili Ahmet Şık’ın katıldığı bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyurulmuştu.

Zan, basın toplantısında, “Futbol kariyerimde savunmacıydım, bundan sonra da Hatay halkını savunmak istiyorum” demiş ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) tepkilere rağmen yeniden Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday gösterdiği Lütfü Savaş için, 6 Şubat 2023’te meydana gelen ve kentte büyük yıkıma yol açan Kahramanmaraş merkezli depremlere atıfla, “Bu felaketin sorumlularındandır. Kendisi, partisi tarafından tekrar aday gösterilmiştir. Bu karar kendisine daha önce oy vermiş Hatay halkına danışılmadan kararlaştırılmıştır” demişti.

2009’da Adalet ve Kalkınma Partisi’nden (AKP) Antakya, 2014 ve 2019’da CHP’den Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Lütfü Savaş’a yönelik eleştirilerin temel nedeni, depremlerde Savaş’ın döneminde yapılan binaların da yıkılmış olması ve deprem sonrası kentin sorunlarının çözülememesi.

2 Şubat’ta TGRT Haber’e yaptığı açıklamada “Ben tartışılacak bir aday değilim ama maalesef CHP’de fazla demokrasi var” diyen Savaş, 6 Şubat’ta depremlerin birinci yılında, hükümetle birlikte protesto edilmişti.

Gökhan Zan kimdir?
Kariyerine Hatayspor altyapısında başlayan savunma oyuncusu Gökhan Zan, ilerleyen yıllarda Gaziantepspor, Beşiktaş ve Galatasaray’ın yanı sıra milli takım formasını da giydi.

2015’te Galatasaray’da futbolu bıraktıktan bir yıl sonra Hatayspor’un genç takımının teknik direktörü oldu.

2018’den Mayıs 2022’ye kadar ise Hatayspor’da Teknik Direktör Yardımcısıydı.

Gökhan Zan, geçen yılki depremin ardından Hatay’da yardım çalışmalarına verdiği katkıyla biliniyordu.

Hatay, TİP’in oy oranının en yüksek olduğu büyükşehir. TİP kentte geçen yılki genel seçimde yüzde 8,7 oy almıştı.

Gökhan Zan ise geçen yıl İYİ Parti’nin Hatay listesinde ikinci sırada yer almış, parti şehirde bir milletvekili çıkarabildiği için Meclis’e girememişti. BBC TÜRKÇE

2764180cookie-checkTİP Hatay’da Gökhan Zan’ın adaylığını geri çekti, Zan ‘Adayım ve çekilmiyorum’ dedi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.