Seninle bir dakika

Ülkemiz, Eurovision sarki yarismasi’na 22 Mart 1975 de, ilk bu sarkiyla katilmisti. Sadece Monaco 3 puan vermisti ve biz sonuncu yani 19. olmustuk. Monaco denilince, Prenses Caroline ve annesi Grace Kelly’ i hatirladigim gibi, Eurovision Song Contest denilince aklima hep Semiha YANKI gelir, O’ nun içli ve hassas sesi ve muhtesem sarki ” seninle bir dakika, mutlandiriyor beni, bir dakika siliyor canim, yillarin özlemini./ Hasret tükenmez gibi, kavusmak bir dakika, sevmek bir ömür sürer, sevismek bir dakika./ Seninle bulusmamiz bir dakikada geçti, gözlerim gözlerini canim, bir dakikada içti…”
Sarkinin sözleri H. Münir EBCIOGLU’ na, bestesi ise Kemal EBCIOGLU’ na aittir.

Semiha YANKI Istanbul’ da dogmus, büyümüs bir sanatçidir, yarim asiri asmis ömrüyle, hala bir fidan gibidir, sanirim sanat hayatina çok küçük yaslarinda sirklerde akrobasi yaparak baslamasi, her zaman genç kalmasina önemli bir etkendir. Elbette, agabeyinin trapezden düserek hayatini kaybetmesi ise, hiç unutulmayacak bir acidir. Sirklerdeki hayatlar, ne kadar zorlu geçen bir mevsime benzer. Semiha YANKI, 40 derece atesle, final gecesi sahneye çikmis ve bence çok güzel söylemisti. Benim tuhafima giden, sari saçlarini koyu renge boyattirmalari, kiyafetine çok müdahale etmeleri idi.
Seneler sonra, çok garip kiyafetli sarkicilarla ve bana manasiz gelen dans figürleri yapan dansçilarla bile, ülkemiz temsil edildi de hiç kimse belirgin bir elestiri yapmadi, yani Semiha YANKI’ ya yagmur gibi yapilan sayisiz elestiri gibi hiç olmadi. Ne de olsa ilk Eurovision sanatçimiz, meyve verdi ya taslamak lazim, çogunlugun fikrince, ben azinligim, bence hür birakmak lazim sanatçiyi, ne saçi, ne kiyafeti mesele edilmemeli. Fakat bizde bu saç- bas- kiyafet meselesi her zaman her yerde var galiba, ne dersiniz.?
Eurovision Türkiye Elemeleri için, bir sinyal müzigi bestelenmesine de karar vermisler ve ”Çoban yildizi” isimli melodiyi Timur SELÇUK’ un ögrencisi Melih KIBAR bestelemis, Timur SELÇUK, sadece düzenlemesini yaptigi halde, nedense Kamuoyu bestenin Timur SELÇUK’a ait oldugunu sanmis uzun yillar..
1986 daki Eurovision sarkimiz ”Halley ” idi. Sözleri Ilhan IREM’e, bestesi Melih KIBAR’ a aitti. KLIPS VE ONLAR grubu, yarismada 53 puanla 9. olmuslardi. 1987 de ”HALLEY”adli albümü çikardilar.Ve bu albüm benim için de bir ilk’ ti. Melih KIBAR’ in besteledigi iki sarki sözümü ” Sevsevil ” ve ” Inan bana ” yi, Sevingül BAHADIR ve Candan ERÇETIN’ den olusan ”ONLAR” grubunun yorumlamasi beni çok sevindirmisti. Yeryüzünde bir sarki olmak güzel bir seydir, umutlu ve heyecanli bir seydir…
Benim hayalimde üç sey var, Eurovision Sarki Yarismasi için, 1- Hayko CEPKIN, sesi, müzigi ve sahne show’uyla katilirsa, Eurovision evrim geçirir kanaatindeyim. 2- Çigdem YARKIN, iki Türk müzigi sazi esliginde bir sarki söylerse, sesi ve üslubuyla, Avrupa’ yi fetheder kanaatindeyim. 3-RUHI SU DOSTLAR KOROSU, çok anlasilir ve çok alkislanir kanaatindeyim.
Herkes iki sarkiyla yarismaya katilmali, birisi ana dilinde olmali, digeri yorumlamak istedigi baska bir dilde olmali.
Ve siyasetten uzak bir oylamayla, her ülke yüreginin sarkisina oy vermeli… sarki, beste, güfte, düzenleme, solist veya koristler, sarkiya hayat veren saz sanatçilari, müzik sefi ayrica ödüller kazanmali, müzigin baris coskusu yasanmali…

Sarkilar, insanlar gibi, hür olduklari zaman güzel…hürriyet seffafliktir, sevilen ve sevilmeyen gözle görülür, seven dokunmak ister sevdigine, sözle, elle, gözle dokunmak ister, çünkü beyni ve yüregi öyle ister, hislerini sarkilar söyler, bu yüzden sarkilar seffaftir, müzigin dili evrenseldir, sözlerini anlamadiginiz bir dilde söylenen bir sarki, size gözyasi döktürebilir, veya isyan ettirebilir, ya da costurabilir, ama mutlaka zamana karsi hep dipdiri kalir sarkilar. 1963 yilinin Ekim ayinda yazdigi bir siirini ezgiledigim, önce yigit insan, sonra doktor ve aktör, baba, dede, Sevgili arkadasim Betül ARKIN’ a hep sevgili es olan MALKOÇOGLU CÜNEYT ARKIN diyor ki,” Ve ben O’ nu neden dinledim, Kalp yalniz gözyasi ve sarkiyla kendini ele verir de ondan mi?”
Sarkilar, sarkilar, sarkilar… geçip giden hayat yolculugumuzda, içsel yolculugumuzda bize sirdas olan sarkilar… seninle bir dakika mutlandiriyor beni, bir dakika siliyor canim yillarin özlemini…Hasret tükenmez gibi, kavusmak bir dakika, Sevmek bir ömür sürer, sevismek bir dakika…la la lala la la la…

1634660cookie-checkSeninle bir dakika

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.