Shakespeare kara para aklamış

Galler’deki Aberystwyth Üniversitesi’nin arşivleri tarayarak ulaştığı veriler, 16’ıncı yüzyılda doğan dünyaca ünlü edebiyatçının bilinmeyen yönlerine ışık tutuyor.

Araştırmacılara göre, vergi kaçırdığı şüphesiyle maliyeciler tarafından takibe alınan Shakespeare, 1598’de bu yüzden yargılandı, sonrasında beş kez para cezasına çarptırıldı.

Aynı araştırmacılar, 15 yıl boyunca tahıl stokçuluğu yapan ve bunları fahiş fiyatla satan Shakespeare’in kasabanın en zengin kişisi olarak emekliye ayrıldığını belirtiyor.

Uzmanlar, ‘İşadamlığı tarafını ve yaşadığı kıtlık dönemini anlamadan Shakespeare’i anlamak mümkün değil’ diyorlar.

Araştırmacı Jayne Archer “Müthiş bir oyun yazarı olan Shakespeare’nin, bir de vergi kaçırmak için, kârını artırmak için her şeyi yapan, insanların zor durumundan yararlanan bir işadamlığı yönü de var. İnsanları eğlendirmek için, onların çektiği acıları oyunlara dönüştürüyordu” diyor.

Archer, Shakespeare’in Coriolanus adlı tragedyasındaki “Biz umurlarında olmadık. Biz açlıktan ölürken onların ambarları tıka basa dolu” cümlelerinin yeni bir anlam kazandığını belirtiyor.

Jayne Archer, Shakespeare’nin bu yönünün gözardı edildiğini, çünkü birçok kişinin bir dahinin aynı zamanda kendi çıkarları peşinde koşan biri olabileceği gerçeğini kabullenmek istemediğini söylüyor.

BBC

847470cookie-checkShakespeare kara para aklamış

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.