Sit alanında işgale ödül gibi kiralama!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Antalya’nın önemli doğal miraslarından biri olan koruma altındaki Falezlerde işgaller bir türlü önlenemezken, rantı yüksek bölgedeki kamuya ait deniz manzaralı araziler kapanın elinde kalıyor…

Antalya Lara bölgesinde doğal sit alanı olarak koruma altında bulunan falezlerin üzerinde bir otel işletmesinin önünde izinsiz yapılaşmaya gidilmesi üzerine vatandaşlar konuyla ilgili şikâyette bulundu. Mülkiyeti kamuya ait olan deniz manzaralı korunan alandaki izinsiz uygulamalarla ilgili işlem başlatan Muratpaşa Belediyesi, hazırladığı tutanağı sit alanından sorumlu kurum olan Antalya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne iletti.

İNCELEMEDE YENİ İMALAT TESPİT EDİLDİ

Bunun üzerine İl Müdürlüğü ekipleri 25 Temmuz 2023 tarihinde söz konusu alanda inceleme yaptı. Yapılan incelemede, Şirinyalı Mahallesi sınırlarında bulunan 1591 ada, 9 nolu parselin önündeki park alanında bulunan işletmede daha önce yangın çıktığı, yangın sonrası kalan malzemelerin sökülerek yeni imalatların başladığı tespitine yer verildi.

BELEDİYEYE ‘MÜDAHALEDE BULUNMAYIN, KİRALANACAK’ YAZISI

İncelemenin ardından Muratpaşa Belediyesi’nin başvurusuna yanıt veren İl Müdürlüğü, söz konusu işletmenin sit alanı vasfındaki araziyi kiralamak için bakanlığa talepte bulunduğunu bildirerek, uygun bulunan kiralama talebi sonuçlanıncaya kadar herhangi bir fiziki uygulama ve düzenleme yapılmamasını istedi. Bu yazı üzerine vatandaşların da şikâyetine konu olan izinsiz uygulamalar hakkında ilçe belediyesinin eli kolu bağlanmış oldu.

KORUNAN ALAN 3 YILLIĞINA İŞGALCİSİNE KİRALANDI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün geçtiğimiz Aralık ayı sonunda ‘ivedi’ koduyla Muratpaşa Belediyesi’ne gönderdiği bir başka yazıyla söz konu arazinin üzerinde izinsiz uygulama yaptığı tespit edilen işletmeye kiralandığı bildirildi. Kiralama talebinin, Bakanlık makamının 14 Kasım 2023 tarihli Olur’uyla uygun görüldüğü belirtilen yazıda, devletin hüküm ve tasarrufu altındaki 406 metrekarelik Nitelikli Doğal Koruma Alanı vasıflı arazinin günübirlik kullanım amacıyla 3 yıllığına kiralandığı kaydedildi.

BAKANLIK VE İŞLETME KİRA SÖZLEŞMESİNİ ANKARA’DA İMZALADI

Lara kıyı bandını oluşturan falezlerin üzerindeki korunan alanın, üzerinde izinsiz uygulama yapan işletmeye kiralanması, izinsiz uygulamalar ve işgalin ödüllendirilmesi olarak değerlendirildi. İlk yıl için 1 milyon 200 bin TL bedel ile kiraya verildiği öğrenilen kamu arazisinin Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ile işletmeci arasında yapılan kira sözleşmesinin 19 Aralık 2023 tarihinde Ankara’da imzalandığı öğrenildi. Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileri, söz konusu arazinin kiralanmasıyla ilgili sözleşmenin geçtiğimiz Aralık ayında imzalandığını doğruladı.

FALEZLER ANTALYA’NIN KORUNAMAYAN ‘KORUNAN ALANI’

Antalya kent merkezinde yer alan falezlerin ilk bandı kesin korunacak alan, karasal kesimdeki ikinci bandı ise nitelikli doğal koruma alanı olarak koruma altına alınmıştı. Ancak Lara bandı boyunca uzanan falezler korunan alan olmasına rağmen işgallerden bir türlü kurtarılamıyor. Falezlerdeki plaj işletmelerinin çok büyük bir kısmının kaçak konumunda olduğu, alanın niteliği gereği hazırlanması gereken koruma amaçlı imar planları hazırlayan yalnızca bir tane kurumsal otel işletmesi olduğu belirtiliyor.

PARÇA PARÇA KİRALAMA BÜTÜNCÜL KORUMANIN ÖNÜNE GEÇİYOR

Sıklıkla Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nun da gündemine gelen falezler üzerindeki kaçak yapılaşma ve izinsiz uygulamalarla ilgili yeterli önlem alınamazken son yıllarda korunan alan vasfındaki kıyı bandının parça parça işgalcilere kiralanması, bütüncül korumayı da engelliyor.

Lara kıyıları koruma altında olmasına karşın yeterince korunamıyor. CEVRE VE SEHIRCILIK BAKANLIGI, TALYA OTEL’DEN NAZAR BEACH’E KADARKI LARA KIYI BANDINDA YOLDAN FALEZLERE OLAN KISMI NITELIKLI DOGAL KORUMA ALANI ILAN ETTI. SAHIL BANDINDAKI FALEZLER ISE KESIN KORUNACAK HASSAS ALAN OLARAK DUZENLENIYOR.(FOTO:ANTALYA-DHA)

Lara kıyı bandı koruma statüleri
Lara kıyı bandı kesin korunacak alan ve nitelikli doğal koruma alanı olarak tescil edildi
Kiralanan sit alanının olduğu parsel
2747650cookie-checkSit alanında işgale ödül gibi kiralama!
Önceki haberSPOT Konferansı: Türkiye’de tek adam yönetimi demokrasinin sonu mu?
Sonraki haberBerzan Yapıcı, bir yılda beş grade sınavını başarıyla geçerek rekor kırdı
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.