¨Soğan¨ gazetesi aldatmaya devam ediyor

Amerikan basını da yabancı gazetecilerin ¨çaylaklığına¨ gülüp duruyor. İngilizce’de Hoax denilen, Türkçesi’yle Asparagus haber sayılan türde yayım yapmasına karşılık The Onion’ın ciddiye alınması dikkat çekti.

İnternette okunan her şeyin doğru olduğuna inananlar arasına Çin Halk Cumhuriyeti’nin haber ajansı sayılan Halkın Günlüğü gazetesi, Amerika’ya ait Soğan anlamındaki The Onion’un yazdıklarına inandı ve hiç araştırıp sormadan haberi bire bir kopya yaparak ¨mandepsiye bastı!¨

Halkın Günlüğü gazetesi, Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un’un dünyanın en seksi erkeği olduğu biçiminde The Onion’da yapılmış bir yalan haberi gerçek diye Çin halkına sundu. Başkan Mao’nun kurucuları arasında bulunup 1946’da yayına başlamış gazete Çin Komünist Partisi’nin yarı-resmî yayın organı olarak biliniyor ve günlük 5 milyon baskı yapan gazetenin söyledikleri iç siyaset bir yana, dış ilişkiler açısından diplomatlar tarafından 1 numaralı başvuru kaynağı sayılıyor. Böyle bir gazetenin The Onion – Soğan başlıklı mizah dergisinde yer almış asparagas-uyduruk bir haberi ciddiye alıp manşete taşıması herkesi şaşırttı.

ABD’nin mizah gazetesi etkisi altında kalan sadece Çin değildi. Geçtiğimiz yıl The Onion’da yer almış, ¨İran’daki Âri ırka ait-Kafkas kökenli beyazların yüzde 77’si Ahmedinejad’la oturup içki içmek istiyor¨ diye bir hayali yazıya İran Resmî Haber Ajansı FARSİ büyük ilgi göstermişti. FARSİ Ajansı kaynak göstermeden Soğan’dan alıntı yapmış ve iç siyaseti etkilemişti. Soğan’da çıkan bu haberi gerçek diye İran halkına sunan FARSİ’nin bu yüzden bir anda güvenilirliği düşmüş, İran halkı neye inanacağını şaşırmıştı.

Sadece öteki ülkelerde değil, zaman zaman Amerikalı meslektaşlarını da oyuna getirten, yazdıklarını ciddiye aldıran The Onio- SOĞAN gazetesi bu anlamda basının korkulu rüyası olmaya devam ediyor.

1544780cookie-check¨Soğan¨ gazetesi aldatmaya devam ediyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.