İsrail’e savaş maliyeti: 117 ölü 5.8 milyar$

İsrailli iki askerin, 12 temmuzda Güney Lübnan sınırdaki bir bölgeden kaçırılmasından sonra, Hizbullah militanlarıyla İsrail askerleri arasında başlayan ve dünden itibaren yürürlüğe giren ateşkesle birlikte durulan 33 günlük savaş sırasında İsrail 117’si asker olmak üzere 156 kayıp verdi.


Hizbullah’ın sınırdan yaklaşık 30 km kadar içerideki Hayfa kenti başta olmak üzere tüm kuzey kentleri, kasabaları ve yerleşimlere attığı roket ve füzelerin sayısı 3,970 olarak belirlenirken, roket saldırılarında 5 bin dolayında kişi yaralandı. Bunlardan 311’inin halen hastanelerde tedavi gördüğü bildirildi.

Hizbullah’ın roket saldırıları, İsrail’in kuzeyinde yerleşik 500 binden fazla kişiyi etkilerken, birçok şehir ve kasaba tüm faaliyetlerini durdurarak birer hayalet kente dönüştü. Bu kentlerdeki büyük alışveriş merkezlerinin tümü kapandı, birçok esnaf ve küçük işletmeci, lokanta, kafe, dükkan kapısına kilit vurdu. 250 bin dolayında kişi evlerini terk ederek, ülkenin iç taraflarındaki akraba, tanıdık ya da tanımadıkları ailelerin evinde misafir oldu, bazıları da otellerde konakladı.

Füze saldırılarında 12 bin dolayında ev hasar gördü; kuzey yörelerinin ormanları yer yer atılan Hizbullah roketlerinin neden olduğu orman yangınlarıyla zarar gördü, 750 bin ağaç yandı.

Güney Lübnan’a yönelik operasyonların sonuna doğru, Lübnan’a 30 bin İsrail askeri girdi.
 İsrail savaş uçakları, düşman hedeflerine 15 bin sorti, donanma gemileri de 800 saatlik sefer yaptı.

Bu saldırılarda, Lübnan tarafında 530’dan daha fazla Hizbullah militanının öldürüldüğü, 7 bin hedefin yok edildiği, 126 Katyuşa rampasının da bertaraf edildiği bildirildi.

İsrail Ordusunun 4 “uçak ve helikopteri” parçalanırken, Hizbullah füzeleriyle düşürülen helikopter sayısı da 1 (bir) adet olarak verildi.

Askerler için Güney Lübnan’daki operasyonlar sırasında 700 bin “savaş tayini” dağıtıldığı, 780 bin adet ekmeğin tüketildiği de belirtiliyor.

Savaşın İsrail’e toplam maliyetininse henüz kesinleşmiş bir rakam olmamakla birlikte, 25 milyar şekel (yaklaşık 5,8 milyar dolar) civarında olduğu belirtiliyor.

1134280cookie-checkİsrail’e savaş maliyeti: 117 ölü 5.8 milyar$

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.