‘Straw işgale karşı uyarımı takmadı’

Eski İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw’un, BM’nin desteği bulunmaksızın Irak’ın işgalinin uluslararası hukuka aykırı olduğu yönündeki hukuki tavsiyeyi dikkate almadığı belirtildi. Soruşturma komisyonu Cuma günü Blair’ı dinleyecek…

Ancak Wood, Straw’un kendisine uluslararası hukukun bu anlamda ‘belirsiz’ olduğunu söylediğini belirtti.

2001-2006 arasında Dışişleri Bakanlığı’nın Baş Hukuk Danışmanlığı görevini yürüten Michael Wood, BM Güvenlik Konseyi üyeleri arasında Irak’ın silahsızlanması için çıkartılan konsey kararlarını ‘elle tutulur bir şekilde’ ihlal ettiği yönünde bir uzlaşma olmadığı için, işgalin hukuki bir dayanağı olmadığına inandığını söyledi.

Ancak Wood, güç kullanımı konusundaki son hukuki görüşün Bakan Lord Goldsmith’e bağlı olduğunu da açıkça söylediğini belirtti.

‘Acınacak haldeydiler’

İşgalin yasadışı olduğu gerekçesiyle görevinden istifa eden, Dışişleri Bakanlığı Hukuk Müşaviri Elisabeth Wilmshurst de, kabinenin işgale destek veren ya da karşı çıkan hukuki argümanları ele alış biçiminin ‘acınacak bir halde’ olduğunu söyledi.

Irak’ın işgalinden hemen önce Dönemin Hukuk İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Lord Goldsmith, mevcut BM kararlarının Irak’a karşı güç kullanımını meşrulaştırdığını söylemişti.

Ancak bu açıklamasından 10 gün önce Goldsmith’in, Başbakan Blair’a ‘hukuki anlamda izlenecek en güvenli yol’un yeni bir BM kararı çıkartılması olduğunu söylediği kaydediliyor.

Soruşturmada yarın Lord Goldsmith’in, Cuma günü de Eski Başbakan Tony Blair’in ifade vermesi bekleniyor…

Soruşturmayı izleyen BBC, Goldsmith görüşlerindeki bu değişikliğin, soruşturma komisyonu tarafından ele alınacağını açıkladı. (BBC)

828870cookie-check‘Straw işgale karşı uyarımı takmadı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.