“Bir gün Türk-Yunan Federasyonu’nu görmek isterim”

Türk, Kıbrıslı Türk ve Kürtler’in yoğun olduğu Londra’nın kuzeyindeki Edmonton’dan Muhafazakar Parti milletvekilliği adayı olan Charalambous, Türk, Kıbrıslı Türk ve Kürtler’den de oy istiyor.

Charalambous Açık Gazete’nin editörü Faruk Eskioğlu’nun sorularını yanıtladı:

– Mayıs ayındaki genel seçimlerde Muhafazakar Parti’nin şansı nedir?
– Halk değişim istiyor. 12 yıllık İşçi Partisi iktidarının değişmesini istiyor artık. Londra’daki Türkler, Kıbrıslılar, Hintliler gibi pek çok göçmen toplum hep İşçi Partisi’ni destekledi. İşçi Partisi çalışan sınıfın partisi olduğunu öne sürdü. Bu süreç içinde İşçi Partisi’nin Muhafazakar Parti’den daha sağda bir parti olduğu görüldü. Ayrıca Afganistan ve Irak’ta pek çok masum sivilin öldürülmesi, ülke içinde sokak suçlarında patlama olması, seçmenin taleplerine kulak tıkamaları iktidarlarının sonunu getireceği kanısındayım.

– Muhafazakar aday olarak Kıbrıs sorununun çözümü konusunda neler söyleyeceksiniz? Çözüm konusunda iyimser misiniz?
– Muhafazakar Parti, BM nezdinde yapılan görüşmelerde tarafların içine sinecek adil çözümü destekliyor. Ayrıca Türkiye’nin AB’ye üye olmasını destekliyoruz. “Avrupa Türkiyesiz, Türkiye de Avrupasız olamaz” diyenlerdendenim. Türkiye’nin Avrupa’ya çok katkısı olacağı bilimsel bir gerçek. Türkiye’yi AB dışında tutma çabası büyük bir yanlışlık. Türkiye’de çok büyük değişiklikler oldu. Kürtlere ve Kıbrıs sorununa bakışta değişim oldu. Türkiye’deki Muhafazakar iktidara eleştiriler olmasına karşın ciddi adımlar attı.

– Kıbrıs sorununun çözümü konusunda iyimser misiniz?
– Ada’daki Talat – Hristofyas görüşmelerinde ilerleme olduğunu düşünüyorum. Benim kişisel görüşüme göre politikacılar hiç bir zaman çözüm bulamazlar. Çözümü ancak halk bulur. Kıbrıs’ta da halkın gücüne inanıyorum. Batılı güçler rahat bıraksa Kıbrıslılar birada dostca yaşarlar. Çözümsüzlükten kimse yarar elde edemez. Britanya ve ABD’nin Kıbrıs üzerine oyunları söz konusu. Kıbrıs ve Ege Denizi petrol zengini. Barış iki ülkeye zenginlik de getirecektir.

– Kıbrıs Cumhuriyeti Parlamento başkanı ve Demokrat Parti lideri Marios Karoyan geçen hafta Londra’da yaptığı konuşmada Tassos Papadopoulos’un cesedinin çalınmasının Kıbrıs sorununun tartışılması konusunda olumlu bir atmosferin yaratılmasını engellediğini öne sürmüştü. Kıbrıslı siyasiler Papadopulos’un cesedini Türklerin çaldığını mı düşünüyorlar?
– Sanmıyorum. Belki bazıları düşünebilir ama politikacıların ciddi olarak böyle bir suçlama getirebileceklerini sanmıyorum. Benim kişisel düşüncem böyle bir bağ kurmak çok zor ve delil olmadan böyle bir yorum getirmek için dikkatli olunmalı.

– Türk-Yunan yakınlaşması giderek gelişiyor. Bu konudaki yorumunuz nedir?
– Türkler ve Yunanlılar kültürel, tarihsel hatta genetiksel olarak birbirlerine çok yakınlar. İki ülke birbirine çok yakın. Bir gün Türk-Yunan Federasyonu’nu görmek isterim. Bu birleşmeden de tek ulus doğsun isterim. İki ülkede Avrupa ve ABD’den silaha yatırım yapmak yerine sosyal yatırımlara ağırlık vererek sosyal refahı artırmak için uğraşmalı. Dünya çok küçük kardeşim. Biz bölünmekten çok birleşmekten yana olmalıyız. Bizim felsefemiz “Bırakınız farklı renk, inanç ve kültürdeki insanlar biraya gelebilsinler” olmalı.

______________

* ANDREW CHARALAMBOUS?

Anne ve babası Kıbrıs’ta yaşayan Yunanistan kökenli bir göçmendi. Ailesi 1956’da Londra’ya göçtü. Baba Charalambous, İngiliz ordusunda İtalya cephesinde Almanlara karşı savaşırken bombadan dolayı ağır yaralandı. Andrew 1967’de Londra Highgate’de doğdu. Southgate Technical College’i dereceyle bitirdi. University of London’da hukuk okudu ayrıca yüksek avukatlık (Barrister) kariyerini tamamladı.

732840cookie-check“Bir gün Türk-Yunan Federasyonu’nu görmek isterim”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.