Talat ve Hristofyas görüşmesi 'verimli'

Talat ve ve Hristofyas, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Barış Gücü Misyon Şefi'nin Lefkoşa ara bölgedeki ikametgahında görüştüler ve yeni kararlar almak üzere haziran ayının ikinci yarısında yeniden biraraya gelme kararı aldılar.


Liderlerin üç saati aşkın bir süre devam eden görüşmesinden sonra yapılan ortak yazılı açıklamayı BM özel temsilcisi Taye-Brook Zerihoun okudu.


Zerihoun, iki liderin verimli bir görüşme yaptıklarını ve 21 mart anlaşmasının sonuçlarını değerlendirdiklerini söyledi.


Her iki liderin iki kesimli, iki toplumlu ve siyasal eşitliğe dayalı BM Güvenlik Konseyi kararlarına uygun bir federasyon çözümünden yana olduğunu söyleyen Zerihoun, "kurulacak ortaklık birbirine eşit Türk ve Rum kurucu devletlerinin tek uluslararası kimliğe sahip federal hükümeti olacak" dedi.


İki liderin temsilcileri yapılan açıklamaya göre, 15 gün içinde biraraya gelerek, teknik komite sonuçlarını ele alacak, sivil ve askeri güven artırıcı önlemleri gözden geçirecek, Yeşilırmak ve diğer geçiş noktalarının açılması konusunun takipçisi olacaklar.


Liderlerin, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Barış Gücü Misyon Şefi Taye-Brook Zerihoun'un ara bölgedeki ikametgahında yapılan görüşmesine, liderlerin temsilcileri Özdil Nami ile Yorgos Yakovu da katıldı.


Kıbrıs Türk tarafı daha önce grupların çalışmasının "olumlu" gittiğini belirtirken, Kıbrıs Rum tarafı, yapılan işlerin Rum tarafının "beklentilerine yanıt vermediğini ve ilerleme olmadığını" açıklamıştı.


Kıbrıs Rum gazeteleri, Hristofyas'ın Talat ile bugünkü görüşmesine, "Ortak zemin ve istenen çözümle ilgili ortak hedef olmadan, doğrudan müzakereler başlayamaz" teziyle gideceğini yazdı. "Ortak zemin-ortak dil" vurgusu yapan Hristofyas, "hedefin, doğrudan müzakerelere ulaşmak için aynı zemin üzerinde müzakere etmek olduğunu" belirtiyor.


21 Mart'tan beri ne oldu?


Türk tarafı lideri Talat ile Rum lider Hristofyas arasında 21 Martta BM gözetiminde Lefkoşa'da yapılan görüşmede, haziran sonunda kapsamlı müzakerelere başlanması, müzakerelere hazırlık amacıyla da ortak komite ve çalışma grupları oluşturulması kararlaştırılmıştı.


Bu amaçla iki toplumlu katılımla, iki toplum arasındaki gündelik konuları ele alan 7 teknik komite, Kıbrıs sorununun özüne ilişkin konuları görüşen 6 çalışma grubu oluşturuldu.


Bazı Kıbrıslı Türk ve Rum siyasi partilerinin 7 Mayısta Ledra Palace otelinde düzenlediği resepsiyonda bir araya gelen Talat ve Hristofyas, çalışma grupları ile teknik komitelerin çalışmalarını gözden geçirmek amacıyla 23 Mayısta görüşmeye karar vermişti. (BBC)

708050cookie-checkTalat ve Hristofyas görüşmesi 'verimli'

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.