Taliban’dan NATO’ya yılın en büyük darbesi

NATO yetkilileri, saldırının, ülkenin doğusundaki Nuristan vilayetinde, bir NATO karakolu hedeflediğini söyledi.

Saldırıyı üstlenen Taliban, polis memuru kaçırdıklarını da duyurdu.

Ülkenin güneyindeki operasyonlarla baskı altında kaldığı belirtilen Taliban militanlarının, Afganistan’ın doğusundaki alanlara geçtikleri söyleniyor.

NATO öncülüğündeki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü ISAF’tan yapılan açıklamada, saldırıyı, bölgedeki yerel aşiretlere bağlı militanların karakol yakınlarındaki yakınlardaki bir köyden gelerek düzenledikleri belirtildi.

Nuristan’ın Kamdeş bölgesinde meydana gelen çatışmanın saatler sürdüğü belirtiliyor.

ISAF’ın açıklamasında, koalisyon güçlerinin saldırıyı püskürterek Taliban’a ağır kayıplar verdirdiği savunuldu.

Taliban’ın son saldırısı, 10 Fransız askerinin öldürüldüğü 2008 Ağustos ayından bu yana NATO güçlerine karşı düzenlenen en kanlı saldırı.

Taliban: 35 polis elimizde

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, saldırıyı kendilerinin düzenlediğini doğruladı.

Mücahid, Associated Press haber ajansına yaptığı açıklamada, saldırıda 35 Afgan polis memurunu da alıkoyduklarını ve bu kişilerin kaderinin bir şura tafafından kararlaştırılacağını da söyledi.

Bölgedeki bir emniyet müdürü yardımcısı ise, 19 polis memuruyla irtibatın koptuğunu kabul ederken, bir Afgan vali ise bu haberleri yalanladı.

Başkent Kabil’deki BBC muhabiri Matin Patience, bunun koalisyon güçlerinin bölgede verdikleri ilk ciddi kayıp olmadığını, geçen yıl 100 Taliban militanının bir karakola saldırısı sonucu dokuz ABD askerinin öldüğünü söylüyor.

Patience’ın sözünü ettiği ve Nuristan ile Kunar vilayetlerinin sınırındaki Wanat köyü yakınlarındaki saldırı sonrası, ABD ve Afgan askerleri karakolu terketmek zorunda kalmıştı.

Patience, Nuristan’ın Pakistan’dan gelen militanların Afganistan’a giriş güzergahı üzerinde olduğunu da belirtiyor. (BBC)

1220600cookie-checkTaliban’dan NATO’ya yılın en büyük darbesi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.