Tatlandırıcıda kanser riski


Avrupa Onkoloji Vakfı ve Bologna Ramazzini Çevre Bilimleri Enstitüsü işbirliğiyle yapılan bir araştırma pediyatrik şuruplardan yoğurt ve light içeceklere kadar 600’ü aşkın üründe kullanılan aspartam adlı yapay tatlandırıcının kanserojen etkileri olduğunu, özellikle de lösemi ve lenf kanserine neden olduğunu ortaya koydu.

1.800 fare üzerinde yapılan deneysel araştırma, 8 haftalık oldukları aşamadan öldükleri evreye kadar gözlem altında tutulan farelerden aspartam adlı tatlandırıcıyla beslenenlerin lenf kanseri ve lösemiye yakalandıkları gerçeğini ortaya koydu. Araştırmacılar aspartam adlı tatlandırıcıda kanserojen etkiden sorumlu maddenin ise metanolun ürettiği formaldeid olduğunu açıkladı.

İtalya’da çeşitli yapay tatlandırıcıların üretiminden sorumlu firmaların yetkilileri aspartamın kanserojen olmadığını ileri sürerken, Margherita partisinin tüketici haklarından sorumlu sözcüsü Andrea Annunziata, Sağlık Bakanlığı’na verdiği dilekçede aspartam adlı madde hakkında soruşturma açılmasını istedi. 

Ramazzini Vakfı araştırmacıları ise aspartamla ilgili araştırmanın ilk bölümünü ABD’deki National Cancer Institutre’a ilettiklerini, raprun ikinci kısmının ise eylül ayında yayımlanacağını açıkladı. Vakıf adına konuşan başkan yardımcısı Fiorella Belpoggi, “Aspartamın çoğunlukla lenf kanseri ve lösemiye neden olduğunu gözledik. ABD’de Çevre Sağlığı Bilimleri Enstitüsü araştırmacıları şimdi olası diğer patolojileri inceleyecekler. Aspartam adlı maddenin ciddi anlamda kanserojen olduğuna şüphemiz yok, herkesin ve özellikle de çocukların sağlığını korumak zorundayız” diye konuştu.

YAPAY TADLANDIRICILAR

Aspartam: Aspartik asit ve fenilalanin adlı iki aminoasidin bileşiminden elde ediliyor. Şekere oranla 200 kez daha tatlı.

Kiklamat: Sakarine oranla daha hoşa gidici bir tada sahip. Şekere oranla 30 kez daha tatlı.

Sakarin: Organik bir bileşim. Şekere oranla 300 kez daha tatlı. Sakarinin kimyasal yapısı vücudumuzdaki şeker düzeyine etki yapmıyor. 

1110760cookie-checkTatlandırıcıda kanser riski

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.