TCMB’nin yeni başkanı: Parasal sıkılığı korumakta kararlıyız

TC Merkez Bankası Başkanlığına atanan Fatih Karahan, göreve gelmesi sonrası ilk açıklamasını yaptı. Karahan, enflasyon, hedeflenen uyumlu seviyeye gerileyene kadar, gereken parasal sıkılığı korumakta kararlı olduklarını söyledi.

Merkez Bankası’nın temel amacının ve önceliğinin fiyat istikrarını sağlamak olduğunu vurgulayan Karahan, “Bu doğrultuda, güçlü ekibimizle dezenflasyonu sağlamaya yönelik çalışmalarımıza kararlılıkla devam ediyoruz” dedi.

Karahan’ın açıklamasında ayrıca şu ifadeler yer aldı:

“Enflasyon, hedefimizle uyumlu seviyelere gerileyene kadar, gereken parasal sıkılığı korumakta kararlıyız. Enflasyon beklentilerini ve fiyatlama davranışlarını yakından takip ediyoruz. Enflasyon görünümünde herhangi bir bozulmaya kesinlikle izin vermeyeceğiz.”

Parasal sıkılaştırma yani sıkı para politikası, merkez bankalarının, fiyat istikrarı amacı kapsamında uyguladığı yöntemlerden biri. Genellikle ekonomide enflasyonist eğilimlerin söz konusu olduğu dönemlerde uygulanan parasal sıkılaştırma, genellikle enflasyondaki artışa, cari açık ve kurdaki artışın eşlik etmesi ile gündeme geliyor.

Merkez Bankası bu durumda sıkı para politikası ile piyasadaki para arzını kısmaya yönelik adımlar atıyor. Bu kapsamda sıkı para politikasının ilk aracı olarak akla faiz oranları gelse de Merkez Bankası’nın elinde zorunlu karşılıklar, reeskont oranı gibi kullanabileceği başka araçlar da bulunuyor.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, 2024’ün ilk Enflasyon Raporu’nun tanıtımı amacıyla Perşembe günü saat 10.30’da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası İdare Merkezi’nde bilgilendirme toplantısı düzenleyecek.

2024 yılının ilk enflasyon verisi olan Ocak ayı enflasyon rakamları, yarın saat 10.00’da açıklanacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 1,5 ay önce Meclis’te bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada bir kez daha enflasyonu 2024 sonunda yüzde 36’ya, 2026’da ise tek haneli seviyelere düşürmeyi hedeflediklerini söylemişti.

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan Cuma günü istifa etmiş, Bakan Şimşek, Erkan’ın aldığı kararla ilgili olarak “Tamamen şahsidir ve kendi takdirleridir” demiş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan kararda ise Erkan’ın “görevden alındığı” belirtilmişti.

Hafize Gaye Erkan’ın yerine Merkez Bankası Başkanlığına Fatih Karahan atandı
Daha önce “görevden affını” talep eden eski Hazine ve Maliye Bakanları Berat Albayrak ve Lütfü Elvan ile ilgili Resmi Gazete’de yer alan kararlarda ise “görevden affını isteyen ve af talebi kabul edilen” ifadeleri yer almıştı.

2754470cookie-checkTCMB’nin yeni başkanı: Parasal sıkılığı korumakta kararlıyız

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.