Telekulak olayı büyüyor…

Amerika ve Avustralya hükümetlerinin Endonezya ‘da yürüttükleri casusluk faaliyetlerinin ortaya çıkmasından sonra faaliyetlerin yalnızca bununla sınırlı kalmadığı Cumhurbaşkanı Susilo Bambang Yudhoyono ve eşi Ani ile kendilerine yakın birçok bakanın cep telefonlarının ve özel görüşmelerinin de dinlendiği ortaya çıktı.

Konunun bu yönde gelişmesi üzerine Avustralya hükümetinden resmi bir açıklama ve özür isteyen Endonezya, açıklama gelene kadar büyükelçisini çeşitli görüşmeler ve istişarelerde bulunmak üzere geri çekti.

Avustralya Başbakanı, “dinleme faaliyetinin yalnızca ülkesinin yararına yapıldığını ve her ülkenin doğal olarak bu tür girişimlerinin olduğunu ancak özel görüşmelerin dinlenmesinden duyduğu üzüntüyü” dile getirdi. Başbakan Abbot’un olayı bu kadar basite indirgemesi ve özür dilemeye henüz yanaşmaması iki ülke arasında sinirleri iyice germiş durumda.

Endonezya, Avustralya ile arasında sıkı bir ticaret işbirliği ve çeşitli konularda ikili ilişkileri olduğu, insan ticareti, uyuşturucu kaçakcılığı, terörizm karşıtı faaliyetler konusunda da karşılıklı anlaşmaları olduğunu, tarafların bu ilişkiye saygı gösterip gereğini yapmamaları durumunda her türlü ilişkinin askıya alınacağı konusunda uyarıda bulundu.

Bütün taleplere karşın, aralarındaki yakın ilişkiye rağmen yürütülen casusluk olayına dair halâ yeterli bir açıklama alamayan ve beklediği “resmî özür dileme” gerçekleşmeyen Endonezya, komşusuyla arasındaki bir çok anlaşmayı askıya aldığını bildirdi.

Cumhurbaşkanlarından özür dilenmemesi ve telekulak olayı Endonezya halkını da kızdırmış durumda. Avustralya büyükelçiliği önünde protesto gösterileri yapan göstericiler Avustralya Başbakanı Abbot’un fotoğrafını ve Avustralya bayrağını yaktılar.

[email protected]

1556730cookie-checkTelekulak olayı büyüyor…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.