Tetikçi faşiste çiçekli karşılama

İpekçi’yi öldürmekten idam, Papa 2. Jean Paul’e yönelik suikast girişiminden müebbet hapis cezasına çarptırılan Ağca (48), Kartal H Tipi Cezaevi’nden saat 09.27’de çıktı. Ağca’nın bindirildiği polis aracıyla cezaevi kapısından çıkarken büyük bir Türk bayrağı açan yandaşları araca çiçek attı, tekbir getirerek kurban kesti.


Saat 09.00’da ağabeyi Adnan Ağca ve avukatı Mustafa Demirbağ, cezaevi önüne geldi. Ağca için Malatya’dan gelen yandaşları, ağabeyi ile birlikte kurban kesti. Cezaevinden 09.27’de çıkan Ağca’nın bindiği araca yandaşları karanfiller attı. Sağlık raporu için Pendik Devlet Hastanesi’ne getirilen Ağca burada 5 dakika kaldıktan sonra Pendik Askerlik Şubesi’ne getirildi.


HYUNDAİ’DEN MERCEDES’E


Cezaevinden emniyetin Hyundai marka aracı ile çıkan Ağca için adını açıklamak istemeyen bir işadamı arkadaşı askerlik şubesinin önüne bir mercedes getirdi. Mehmet Ali Ağca, Pendik Askerlik Şubesi’nden çıkarılırken, elinde bulunan Papa ile birlikte çekilmiş fotoğrafının kapağında yer aldığı TIME dergisini basın mensuplarına verdi.


Bedelli askerlik yapmak istediğini söyleyen Ağca’nın bu talebi, şu anda böyle bir bedelli askerlik uygulaması olmadığı gerekçesiyle kabul edilmedi. Ağca’nın da, 18 ay askerlik yapmak için sağlık durumunun müsait olmadığı yönünde dilekçe verdiği öğrenildi. Bunun üzerine sağlık kontrolünden geçirilmek üzere Gülhane Askeri Tıp Akademisi’ne (GATA) gönderildi, sağlık muayenesinden geçirildikten sonra komutanların kullandığı arka kapıdan kaçırıldı. Burada Ağca’nın yandaşları Türk bayrağı açtı ve tekbir getirdi. Ağca’nın askerlik durumunu GATA’nın vereceği rapor belirleyecek. Ağca’ya her askere alınacaklara verilen 3 günlük yol iznine ek olarak bayram nedeniyle 2 gün daha ek izin verildi. Ağca bu süre içinde ikametgâh adresinin bulunduğu Pendik’te karakola sabah akşam giderek imza verecek.


VATİKAN: ”NE KADAR AZ KONUŞURSAK O KADAR İYİ”  


Öte yandan Vatikan yetkilisi Georges Marovich, Mehmet Ali Ağca’nın cezaevinden tahliye edilmesiyle ilgili, ”Bu konuda ne kadar az konuşursak o kadar iyi” dedi.


”Türkiye ile ilgili yetkililerden” olduğu bildirilen Georges Marovich, Vatikan Radyosuna verdiği demeçte, kamuoyunun da ”tahliye konusuna büyük bir önem vermemesini” istedi.


Marovich, Ağca’yı affeden Papa John Paul’ün, o dönemde, ”Ağca’nın hayatının tehlikede olabileceğini öne süren bazı İtalyan soruşturmacılarla da mutabık olduğunu” kaydetti.


Vatikan’ın resmi yayın organı L’Osservatore Romano da bu akşam yayımlanan nüshasında tahliyeyi dikkate almadı ve habere yer vermedi. Papa Benedict de bu konuda hiç bir açıklama yapmadı. Vatikan sözcüsü Joaquin Navarro-Valls ise kararın Türk mahkemelerine ait olduğunu belirtmişti


İNGİLİZ BASINI ÇİÇEKLERE ŞAŞIRDI


The Daily Telegraph, Ağca’nın, karanfillerle ve sevinç gösterileri ile karşılandığına dikkat çekti.


The Independent, “Papa’yı neredeyse öldüren adam” başlığı ile Ağca’ya iki sayfasını ayırmış. Gazete suikast girişimini 20. yüzyılın çözülememiş en büyük komplo gizlerinden biri olarak niteledi.


“Türk vatandaşı bir adi suçlu neden Katoliklerin dini liderini öldürmek istedi? Kendisine bakılırsa, tek başına hareket ediyordu. Ama bu mümkün müydü?” diye soran gazete şu yorumu yaptı:


“Washington ve başka batı başkentleri bunun arkasında Bulgar istihbaratının eliyle Sovyet istihbarat teşkilatı KGB’nin olduğuna kendilerini inandırdılar. Bu senaryo mükemmelen işledi ve Reagan’ın Sovyetlerin ‘şer imparatorluğu’ olduğu imajını destekledi. Dahası, kimilerine göre, dikkatleri CIA ile Türk aşırı milliyetçileri arasındaki bazı nahoş bağlardan da uzaklaştırdı.”


“Papa İkinci Jean Paul’ü öldürmek için bir plan vardı ise, bunu yapanlar neredeyse kesin olarak Türk radikallerdi…” savını ortaya atan gazete, “Belki Ankara’nın istihbarat teşkilatı ile bağlantıları vardı ama, kontrolü altında değildiler. Bu anlamda belki de; CIA’in sonunda Usame Bin Ladin ile karşı karşıya kalması gibi, gizli operasyonlarda kullanılan kişilerin öngörülmemiş hareketlerinden kaynaklanan bir ‘geri tepme’ yaşanıyordu” değerlendirmesini yaptı.



1027710cookie-checkTetikçi faşiste çiçekli karşılama

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.