TİP ve CHP’den AYM’ye “Can Atalay” başvurusu

TİP ve CHP, Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin “yok hükmünde” olduğunun tespit edilmesi talebiyle AYM’ye başvurdu.

TİP ve CHP, Hatay Milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin yok hükmünde olduğunun tespit edilmesi istemiyle AYM’ye başvurdu

Can Atalay ve TİP Genel Başkanı Erkan Baş’ın avukatları, TBMM’nin genel kurul oturumunda Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin Anayasa’nın 84. maddesine aykırı olması sebebiyle bu işlemin yokluğunun tespiti ve iptali istemiyle bugün Anayasa Mahkemesine başvuruda bulundu.

CHP’de TBMM Genel Kurulu’nda Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin yazısının okunarak Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin “yok hükmünde” olduğunun tespiti ve iptali talebiyle başvuru yaptı.

Fotoğraf: CHP Basın

“KESİN HÜKÜM OLMADAN VEKİLLİK DÜŞÜRÜLEMEZ”

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın yaptığı açıklamada bir milletvekilliğinin düşürülebilmesi için kesin hüküm kararı olması gerektiğini vurguladı. Günaydın, “Oysa Atalay hakkında verilmiş bir kesin hüküm yoktur. AYM kendisine yapılan başvurular doğrultusunda iki kez Atalay’ın ‘seçilme ve siyaset yapma hakkı’ ile ‘kişi güvenliği ve hürriyeti’ hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Bu karar sonrasında AYM kararının ilk derece mahkemesine dönmesi, ilk derece mahkemesinin yargılamanın durdurulmasına karar vermesi gerekirken; tek hakimli bir üst yazı ile ilk derece mahkemesi kararı temyiz mercine yollamış ve Yargıtay 3. Ceza Dairesinin başkanı, bir yazı ile kararı TBMM’ye iletmiş ve bu karar 30 Ocak 2024 tarihinde okunmuştur” dedi.

AYM’nin daha önceki kararlarda olduğu gibi taleplerin olumlu karşılamasını ve 15 gün içinde yanıt vermesini beklediklerini dile getiren Günaydın, milletvekilliğinin düşürüldüğü gün yurtdışına çıkan Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’a da tepki gösterdi. Günaydın, “Meclis Başkanı önemli konularda. Başkanlık Divanı’na çıkar. Birinin milletvekilliğinin düşürülmesi konusunu önemli konu saymıyorsa, hangi konuyu önemli bir konu sayacak? Diğer meclis başkanvekillerinin bu kararı okumazken, AKP’li Bekir Bozdağ’ın nöbetçi olduğu haftaya bu okumanın denk getirilmesini tesadüf olarak mı sayacağız?” diye sordu.

Can Atalay

YENİDEN MİTİNG KARARI

Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin ardından CHP’nin karara karşı neler yapacağının sorulması üzerine Günaydın, “Ertelemek zorunda olduğumuz mitingi, MYK’mız değerlendirecek. Gününü, yerini ve şeklini belirterek ilan edecektir. Bu bağlamda önce bir miting ile başlayacağız. MYK kararı doğrultusunda izleyen stratejilerimizi ve eylemlerimizi kamuoyu ile paylaşacağız” dedi.

2754030cookie-checkTİP ve CHP’den AYM’ye “Can Atalay” başvurusu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.