Almanya’da Türkiye kökenli siyasetçilerden aşırı sağ uyarısı

Almanya’da aşırı sağcıların göçmenleri geri gönderme planları yaptığının ortaya çıkmasının ardından başlayan tartışmalar sürerken, DW Türkçe, Türkiye kökenli Alman siyasetçilere konuyla ilgili görüşlerini sordu.

Araştırmacı gazetecilik ağı Correctiv’in 10 Ocak’ta yayınladığı haber ile 25 Kasım 2023’te Potsdam kenti yakınlarında aşırı sağcıların sadece davetli bir grup ile gizlice toplandığı, bu toplantıda Avusturya’daki aşırı sağcı Kimlikçi Hareket’in eski sözcüsü Martin Sellner’in yaptığı konuşmada Alman vatandaşı olanlar da dahil göçmenleri geri gönderme planlarını anlattığı ortaya çıkmıştı. Toplantıya, ana muhalefetteki Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ile İslam ve göç karşıtı, aşırı sağcı Almanya için Alternatif(AfD) partilerinden siyasetçiler de katılmıştı.

Kamuoyu yoklamalarına göre AfD’nin Almanya’da ikinci siyasi güç konumuna gelmesinin yanı sıra göçmenleri geri gönderme planlarının yapıldığının ortaya çıkması siyasetçilerin ve sivil toplumun tepkisine yol açtı. Ocak ayı ortasından beri Almanya’nın birçok kentinde AfD ve aşırı sağa karşı gösteriler düzenleniyor.

Aşırı sağ karşıtı pankartta “Köln renkli kalacak” yazıyor ve AfD’nin göçmenleri gönderme planının tersine kentin çok kültürlülüğü ile dayanışma gösteriliyor.Aşırı sağ karşıtı pankartta “Köln renkli kalacak” yazıyor ve AfD’nin göçmenleri gönderme planının tersine kentin çok kültürlülüğü ile dayanışma gösteriliyor.

Serap Güler: Susan çoğunluğun harekete geçmiş olması sevindirici
Ana muhalefet blokunu oluşturan partilerden Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) üyesi Serap Güler, Potsdam’daki gizli toplantının ortaya çıkmasının ardından düzenlenen Almanya çapındaki aşırı sağ karşıtı ve demokrasi yanlısı gösterilerden memnun. Federal Milletvekili Güler, bu gösterilerin kendisine umut verdiğini söylüyor. DW Türkçe’ye konuşan Güler, “Son günlerde milyonlarca insan sokaktaydı. Susan çoğunluğun harekete geçmiş olması çok sevindirici. Bu gösterilerde hissettiğimiz ‘biz’ duygusu pek çok şeyi harekete geçirebilir” diyor ve son haftalarda oluşan bu dayanışma duygusunun demokratik partileri de güçlendireceğine inanıyor.

Güler’e göre ay ortasında başlayan ve her gün başka bir kentte devam eden, hafta sonlarında ise katılımcı sayısı yüz binlere ulaşan protestolar önemli bir mesaj da veriyor: “Bu aşırı sağ karşıtı gösterilerde, göç geçmişi olan insanlara AfD’nin iddia ettiğinin aksine ‘Almanya sizsiniz’ mesajı verildi.”

Serap Güler, kamuoyunda Müslüman kimliğini de açıkça vurgulayan ve bu nedenle sıkça aşırı sağcıların hedefi de olan bir siyasetçi. Peki gelecekten endişeli mi? Güler, “Ülkemiz için korkum yok. AfD’nin varlığı bizlere pürdikkat olma yönünde bir uyarı olsa da demokrasimiz istikrarlı” diye konuşuyor.

Kamuoyu yoklamalarına göre, AfD’nin birinci siyasi güç olduğu doğu eyaletlerinde durumun biraz farklı olduğunu da teslim eden Güler, ancak bu bölgeleri de kaybedilmiş kaleler olarak görmüyor.

Almanya’nın doğusundaki Saksonya, Thüringen ve Brandenburg eyaletlerinde Eylül ayında eyalet seçimleri yapılacak. Anketlere göre bu eyaletlerde oy oranı yüzde 28 ile 35 arasında değişen AfD birinci siyasi güç konumunda.

Güler’e göre aşırı sağcılara karşı siyasetin yapması gereken en önemli şey, vatandaşların günlük sorunlarının çözümüne öncelik veren politik çizgiye geri dönmek. Güler, “Buna biz muhalefeti de dahil ediyorum” diyerek kendilerini de bu konuda sorumlu gördüğünü vurguluyor.

HABERİN DEVAMINI KAYNAĞI DW‘DEN OKUMAK İÇİN LÜTFEN LİNKİ TIKLAYINIZ

2754070cookie-checkAlmanya’da Türkiye kökenli siyasetçilerden aşırı sağ uyarısı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.