Tiyatrokare’den barış mesajı

Emile Ajar’ın Fransa’nın en saygın edebiyat ödülüne sahip başyapıtı Onca Yoksulluk Varken, adlı roman Nedim Saban’ın uyarlaması ve rejisiyle Tiyatrokare tarafından Profilo Kültür Merkezi’nde sahnelenmeye başlanıyor . İlk gösterimi 1 Mart tarihinde Profilo Kültür Merkezi’nde yapılacak olan Onca Yoksulluk Varken adlı oyunun genel provasına oyuncular Rüçhan Çalışkur, Gökçer Genç, Rami Çakır, Halit Karaca ve Soner Ansal ile basın toplantısı düzenleyen Nedim Saban, oyunun günümüz kimlik ve kültürel çatışmalara ışık tutar nitelikte olduğunu ve konu itibari ile insanlara barış ve kardeşlik mesajları verdiğini belirtti.

Bir Arap çocuk ile bir yaşlı Musevi kadının dostluğu üzerine kurulu oyunda en son Türkan Saylan’ın hayatının konu edildiği ve Türkan karakterini canlandıran Rüçhan Çalışkur izleyici karşısına baş rolde çıkıyor. Anneleri fuhuş sektöründe çalışan çocukların bakımını ve yetiştirilmesini görev edinen yaşlı bir Musevi kadını canlandıran Rüçhan Çalışkur’un sahiplendiği Arap kökenli bir çocukla arasında geçen samimi dostluk ilişkisini konu alan oyun mart ayı boyunca sadece 4 hafta için Profilo Kültür Merkezi’nin yanı sıra, İzmir, Ankara ve İstanbul Caddebostan Kültür Merkezi’nde sahnelenecek.

Dünya klasikleri arasında anılan ve Simone Signoret’nin başrolünü oynadığı film olarak sinema tarihine de geçen “ Onca Yoksulluk Varken” adlı oyunda biri Arap kökenli Müslüman ve diğeri de Afrika kökenli Hıristiyan bir çocuğu asıl kimliklerine uygun olarak büyüten, baktığı Hıristiyan çocuğu kiliseye gönderip, Arap çocuğa da kuran okutmayı öğreten bir Musevi kadını canlandıran Rüçhan Çalışkur, ‘Oyun özünde barış temasını konu ediyor. Kültürel, kimliksel çatışmaların arttığı dünyada insanlara umut ve yaşama sevincini aşılayan oyunda zaman zaman duygulanmak ve eğlenmek de mümkün’ dedi.

Tiyatrokare’nin 20. Yıl projesi “Onca Yoksulluk Varken” adlı oyunun basın toplantısında hikayenin ‘Sevgi her şeyi yener’ temasını izleyicilere aktarmaya çalıştığını belirten Nedim Saban, ‘Sevgi kardeşlik barışı çağrıştıran bir evrensel oyun sahneliyoruz, üzücü bir hikaye ama barışın bir gün olacağına inanıyoruz , bir ülkede insanların hep beraber barış içinde yaşayabilecekleri temasını bu oyunun kahramanları ile vurgulamak ve bu ülkede de insanların barışı yakalayabileceklerini göstermek istedik’ dedi.

Emile Ajar’ın başyapıtından Nedim Saban’ın uyarlayıp, sahneye koyduğu oyunun dekor tasarımı Özhan Özdil, ışık tasarımı Kemal Yiğitcan, kostüm tasarımı Tuğçe Çaldıran’a, müzikleri Semih Önyel’e ait. Oyunun yardımcı yönetmeni Bilge Can Göker.

“Onca Yoksulluk Varken”, 3 Mart 15.30, 4 Mart 15.30 ve 19.00 ve Mart ayı boyunca Profilo Kültür Merkezi’nde sahnenecek. Oyun 22 Mart’ta Caddebostan Kültür Merkezi, 1 ve 2 Nisan’da Ankara Cüneyt Gökçer Sahnesi, 7 ve 8 Nisan’da İzmir Atatürk Kültür Merkezi’nde sunulacak.

www.tiyatrokare.com.tr

Gişe Telefonu: (212) 2177097

717990cookie-checkTiyatrokare’den barış mesajı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.