Tüpraş’ın yüzde 51’i, Koç ve Shell’in

Çekişmeli geçen ihaleye 9 firma ve konsorsiyum katılmıştı. İhaledeki fiyatın ardından Tüpraş’ın yüzde 100’ünün değeri 8 milyar 117.6 milyon dolara geldi.  Uzmanlar, sonucun piyasa beklentileri üzerinde gerçekleştiğini söyledi.


İHALE SÜRECİ


Tüpraş ihalesinde elemesiz birinci tur tamamlandı. En yüksek teklif 2 milyar 780 milyon dolar oldu.


İkinci turda en düşük teklifi veren Zorlu-PKN (Polonya) Ortak Girişim Grubu elendi. En yüksek teklif 3.025 milyar dolara çıktı.


Üçüncü turda en düşük teklifi veren ENI (İtalya) firması elendi. Bu turda en yüksek telif 3.225 milyar dolara ulaştı.


Dördüncü tur: Tüpraş ihalesinde 4. turda MOL (Macaristan) firması elendi. Açık artırma 3.360 milyar dolarla başladı.


AÇIK ARTIRMA


Tüpraş’ın yüzde 51’lik bölümünün özelleştirilmesine ilişkin nihai pazarlık görüşmelerinde, açık artırmanın “ikinci turunda” en yüksek fiyat 3 milyar 580 milyon dolara çıkarken, Petrol Ofisi-TAC Ortak Girişim Grubu süre istedi. Molanın ardından Petrol Ofisi-TAC 3 milyar 640 milyon dolara çıkarken, “üçüncü sözlü turda” önce OMV (Avusturya), ardından Anadolu Ortak Girişim Grubu ihaleden çekildiğini açıkladı. Üçüncü turun sonunda fiyat, 3 milyar 720 milyon dolara çıktı.


Nihai pazarlık görüşmelerinde, açık artırmanın dördüncü turunda fiyat 3 milyar 780 milyon dolara çıkarken, Petrol Ofisi-TAC ortak girişim grubu çekildiğini açıkladı.


Açık artırmanın altıncı turunda fiyat 3 milyar 880 milyon dolara çıkarken, Indian Oil-Çalık Ortak Girişim Grubu süre istedi.


Açık artırmanın altıncı sözlü turunda fiyat 3 milyar 920 milyon dolara çıkarken, 7. turun başında OYAK Grubu süre istedi.


Teklifin 4.060 milyar dolara çıkması üzerine Oyak,  dokuzuncu turun başında çekildi. İndian Oil-Çalık Enerji süre istedi. Indian Oil-Çalık Ortak Girişim Grubu ise açık artırmanın 11. sözlü turunda çekildi. Böylece ihale teknik olarak sonuçlandı.


Tüpraş’ın yüzde 51’lik bölümünün özelleştirilmesine ilişkin nihai pazarlık görüşmelerinde, Koç-Shell Ortak Girişim Grubu, 4 milyar 140 milyon dolar ile en yüksek teklifi verdi.


Bugünkü ihaleye katılan firma ve konsorsiyumlar ise şöyle:


 TÜPRAŞ Aqusition Cons. OGG-Petrol Ofisi OGG,
 PKN ORLEN SA (Polonya)-Zorlu Holding,
 Koç Holding-Aygaz-Opet-The Shell Company of Turkey Ltd-Shell Oversesas Investment B.V OGG,
 Indian Oil Corp. (Hindistan)-Çalık Enerji OGG,
 OYAK,
 OMV Aktiengesellschaft (Avusturya),
 ENI Refining and Market Division (İtalya),
 Anadolu Taşıma OGG,
 MOL (Macaristan)


TÜPRAŞ’TA İHALE PROSEDÜRÜ


İhalede, öncelikle elemesiz yazılı tur yapılacak, ardından elemeli 3 yazılı tur gerçekleştirildi. Her elemeli yazılı turda 1 firmanın elenmesi öngörülürken, yazılı turlar sonucunda kalacak 6 firma ile yazılı son turda çıkan en yüksek fiyat ya da ihale komisyonunun belirleyeceği bir fiyat üzerinden ”açık artırma” yapıldı.


TÜPRAŞ VE TEKLİF VEREN ŞİRKET SIRALARI KAPATILDI



Tüpraş özelleştirilmesine ilişkin bugün apılacak olan ihale nedeniyle ihaleye konu şirket TÜPRAŞ ile ihaleye teklif veren Koç Holding, Petrol Ofisi ve Aygaz hisse senetlerinin sıralarının, geçici olarak işleme kapatıldığı bildirildi.


TÜPRAŞ’IN ÖZELLEŞTİRİLMESİNE TEPKİ


Tüpraş işçileri özelleştirmeyi protesto etti. Tüpra Yarımca Rafinerisi çalışanları, vardiya değişim saatinde işyeri önünde toplandı. Çalışanlar, alkışlarla ve özelleştirme karşıtı sloganlar atarak protestoda bulundu. İşbaşı yapmayan işçilerden bir bölümü Ankara’ya giderken, diğerleri rafineri önünde beklemeye başladı. Eylem nedeniyle akaryakıt dolum ve satışı yapılamayan rafineride üretim, gece vardiyasındaki işçiler tarafından sürdürülüyor.


İzmir’in Aliağa İlçesi’ndeki Tüpraş rafinerisi ve Petkim tesislerinde işbaşı yapmadı. Sabah saatlerinden itibaren Tüpraş önünde tankerler uzun kuyruklar oluşturdu. İşçilerin eyleminin, saat 16.00’ya kadar süreceği belirtildi.


TÜPRAŞ’TA SATIŞ DURDU


Tüpraş Batman Rafinerisi’nde, çalışanlarının iş bırakıp oturma eylemi başlatmasıyla, satışlar durduruldu. Petrol-İş Sendikası Batman Şube Başkanı Nimetullah Sözen, TÜPRAŞ Dolum Tesisleri önünde yaptığı açıklamada, sendika olarak başından beri özelleştirmeye karşı çıktıklarını söyledi.



Özelleştirmeye karşı duruşlarının nedeninin belli olduğunu ifade eden Sözen, “Bugüne kadar yapılan özelleştirmeler Türkiye’ye katkı sunmadı. Türkiye hep kaybetti, çalışanlar kaybetti, o bölgedeki insanlar kaybetti. Bundan dolayı da bugünlere kadar özelleştirmelere karşı çıktığımız gibi bu günden sonra da yapılacak olan özelleştirmeye karşıyız” dedi.  (aa) 

1024440cookie-checkTüpraş’ın yüzde 51’i, Koç ve Shell’in

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.