Töre cinayetine ömürboyu hapis

Aralık ayında, Tavkirarlı aşiretine bağlı  eşi Tubay Mavi’yı boğarak öldürdükten sonra cesedi aylarca ormanlık bir alanda gizleyen Dilaver Özcan, Uppsala kentinde çıkarıldığı mahkemece ömürboyu hapis cezasına çarptırıldı. Cinayeti ayrıntıları ile anlatarak suçunu itiraf eden Dilaver Özcan’a olay sırasında yardım eden kuzeni Serhat B’ye de 6 ay hapis cezası verildi.

İsveç’in Uppsala kentindeki duruşmanın ilk günü gergin başladı.Tubay Mavi’nın ailesinin bağlı bulunduğu Malatya/Elbistan kökenli Tavkirarlılar ile Erzurum, Hınıs’lı Dilaver Özcan’ın ailesi arasında bir olay yaşanmaması için geniş güvenlik önlemleri alındı. Mahkeme salonunda taraflar ayrı bölmelere oturtuldu.Salona sığmayan izleyiciler, duruşmayı, koridorlara yerleştirilmiş ses düzeni aracılığla izlediler. Duruşmanın ilk bölümünde Tuba Mavi’nin  cesedinin saklanmasına yardım eden Dilaver Özcan’ın kuzeni Serhat B. dinlendi.

Cinayetin planlanması ve işlenmesi aşamalarından haberinin olmadığını savunan Serhat B, cesedin saklanmasına yardım etmesi için Dilaver Özcan’dan baskı gördüğünü söyledi. Serhat B’ nin, duruşma boyunca çelişkili ifade vermesi dikkati çekti. Serhat B, Dilaver Özcan’a cinayette yardım  etmek ve cesedi aylarca gizlemek suçundan 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Duruşmada daha sonra sanık Dilaver Özcan dinlendi. Tavkirarlı aşiretine bağlı olmayan, Erzurum, Hınıs’lı Dilaver Özcan, cinayeti işleme nedenini, küçükken çevre ve ailesinden aldığı kültüre ve törelere bağlamaya çalıştı.Özcan, uzun süredir psikolojik rahatsızlık içinde olduğunu belirterek olayın bir kaza sonucu meydana geldiğini öne sürdü. Avukatların ve mahkeme heyetinin  ayrıntılı soruları karşısında zaman zaman çelişkili ifade veren Dilaver Özcan, sonunda Tubay Mavi’yi,  ağzını, el ve ayaklarını bantla bağladıktan sonra boğarak öldürdüğünü itiraf etti.

Savcı, Tubay Mavi’ nin, geçtiğimiz yıllarda  bir çok kez Dilaver Özcan’ dan dayak yediğini, aldığı darp izleriyle ilgili doktor raporları bulunduğunu belirterek elindeki belgeleri mahkemeye sundu.Tubay Mavi’nin İsveç hastanelerinden almış olduğu sağlık raporlarını inkar etmeye çalışan Dilaver Özcan, eşiyle zaman zaman sert tartışamalar yaşadıklarını, ancak ona karşı şiddet kullanmadığını öne sürdü.

Sanık, Tuba Mavi’yi nasıl öldürdüğünü anlatırken, cesedi birlikte sakladıkları kuzeni Serhat B. ile de zaman zaman çelişkiye düştü. Kuzeni, cesedi eve  geldiğinde koridorda, yatak odasının önünde uzatılmış bir halde gördüğünü söyledi. Dilaver Özcan  ise olay anında Tubay ile arasında bir boğuşma yaşandığını, eşinin bu sırada nefessiz kalarak boğulduğunu, daha sonra da cansız bedeni yatağın üzerine alıp çarşafa doladığını ve taşırken  anlaşılmaması için ellerini ve ayaklarını bantladığını söyledi.

Dilaver Özcan, cinayeti neden üç ay boyunca neden ormanlık alanda gizlediğine ve polise neden haber vermediğine ilişkin soruları yanıtlarken paniğe kapıldı. Cinayet anıyla ilgili duygusal bir ortam yaratmaya çalışan Özcan’ın zaman zaman ağladığı görüldü.

Dilaver Özcan, daha sonra Tubay Mavi’nin cesedini kuzeniyle birlikte bir arabaya yerleştirerek Uppsala kenti dışındaki bir ormanlık alana götürerek gömdüklerini, her ihtimale karşı  cesedi sakladıkları yeri  işaretlediğini  bildirdi. Aylarca olayın etkisinden kurtulamadığını kaydeden Özcan, kuzeni ile birlikte, zaman zaman içgüdüyle ormanlık alana giderek cesedin yerinde durup durmadığını  kontrol ettiklerini söyledi.

Dilaver Özcan’ın suçunu itiraf etmesinden  sonra, cinayet işlendiği evde ve cesedin gizlendiği ormanlık alanda çekilen kamera görüntüleri izlendi. Tatbikat görüntülerinde de cinayeti ayrıntılarıyla anlatan Dilaver Özcan,Tubay Mavi’yi nasıl boğduğunu cansız  bir mankenin üzerinde de gösterdi. Özcan’ ın, mahkemede kamera görüntülerini izlerken  ağladığı izlendi.

Mahkemeye sunulan cinayetle ilgili belge ve bilgilere göre, Tubay Mavi, öldürülürken  vücudunun çeşitli yerlerinden darp aldı ve boynu kırıldı.

Duruşmada dinlenen tanıklar da, Tuba Mavi’nin düğünü öncesinden ve hamileliği süresince kocası tarafından sürekli olarak dövüldüğünü söylediler. Tubay’ın boşanmak istediğini ama kocası tarafından sürekli ölümle tehdit edildiği için boşanamadığını bildiriler. Tubay’ın bu evlilikten doğan kızı ise geçtiğimiz günlerde 1 yaşına girdi.

Cinayetle ilgili belge ve bilgileri değerlendiren  Mahkeme heyeti  sanık cinayeti işleyen, Dilaver Özcan’ı ömür boyu hapis cezasına mahkum etti. Kuzeni Serhat B. de 6 ay hapıs cezasına çarptırıldı.

Mahkemenin sonuçlanmasından sonra Adliye çevresinde Tavkırarlılar ile Dilaver Özcan’ ın yakınları arasında herhangi bir olayın yaşanmaması için  yeniden yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Tavkırarlılar yayın sitesi yöneticilerinden gazeteci Yakup Şahindal, alınan güvenlik önlemlerini anlamsız bularak, “Tavkırarlılar, gücünü Nurhaklardan alan, geçmişte  devrimci mücadeleye katkılar sunmuş, İsveç’te de tam bir uyum içinde yaşayan çağdaş ve ilerici bir topluluktur. Hukuka saygılıyız. Mahkemeden sonra olay çıkaracak feodal bir aşiret gibi görülmeyi uygun bulmuyoruz. Bu cinayet töre bir anlayışıla işlenmiş olabilir. Ancak, törenin tarafı biz değiliz” dedi…

[email protected]

647620cookie-checkTöre cinayetine ömürboyu hapis

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.