Türk sanatçıdan Londra’da ‘Gazete Ev’

Sümer Erek’in bir kamu sanatı projesi “Newspaper House”u halkın katılımıyla gazetelerden inşa edecek…


3-8 Mart tarihleri arasında, bir meydanda (Gillett Square, N16) inşa edilecek olan ‘Newspaper House’, önceden tahtadan yapılacak olan bir konstrüksiyonun içi gazetelerle doldurulduktan sonra bu kabuğun sökülmesiyle ortaya çıkacak.


2006 yılında Londra Belediye Başkanı Ken Livingstone’nın “Londralılar için 100 alan” projesi kapsamında trafiğe kapatılarak yeniden inşa edilen Gillett Meydanı’nda gerçekleştirilecek ilk kamu sanatı olan ‘Newspaper House’ projesi, Londra metro ve otobüslerinde her gün bırakılan dokuz tonu aşkın gazetenin yarattığı çevre sorununu da gündeme getirecek.


Daha önce İslington Clissold Park ve Liverpool Bienali’nde sergilediği “Baş aşağı Ev” enstelasyonundan tanıdığımız Sümer Erek’in işlerinde ‘ev’ nosyonu, kavramsal ve yapısal olarak sık sık tekrarlanan bir olgu. Çalışmalarında kimlik, aidiyat ve ulus kavramlarının bir metaforu olarak cisim bulan ev ‘Newspaper House’ projesinde de benzer bir perspektiften sanatseverlerin karşısına çıkacak.


Erek, bu projesinde gazetelerin yeniden dönüşümünü gündeme getirmesiyle toplumsal bir soruna işaret etttiği gibi, bir kalıp ya da kabuk gibi kullanacağı ahşap evin soyulup atılmasıyla ortaya çıkacak olan gazetelerden oluşan evle, küresel dünyada giderek birbirine yaklaşan toplumların aynılaşmasına ve insan eliyle yıpratılan doğanın nazikliğine de atıfta bulunuyor.


Bu projenin en önemli hedefinin halkın katılımıyla gerçekleşmesi olduğunun altını çizen Erek, gerek evin ahşap konstrüksiyonun yapımında, gerekse gazetelerin toplanıp yapım malzemesi haline getirilmesinde çok sayıda gönüllüye ihtiyacı olduğunu belirtti.


Proje kapsamında St.Barnabas Hall’da (Shackelwell Row, E8) inşası süren evin kalıbının yapımında çok sayıda gönüllü çalışmaya başladı. Sanatçı gazetelerin bir makine yardımıyla rulo haline getirilmesi işlemi için de katılımcılara ihtiyaç duyulduğu belirtti.


Karen Janody, Gillian McIver ve Sümer Erek’in girişimleriyle gerçekleştirilen  ve izleyici ve sanatçıyı biraraya getirerek, onların ortak girişimleriyle eserler üretmeyi hedefleyen bir sanat örgütü olan “Creative City”nin öncülüğünde başlayan “Newspaper House” projesine ayrıca; Arts Council, Hackney Council, The Learning Trsut, Gulbenkian Foundation katkıda bulundu.


Gönüllüler aşağıdaki e-posta adresleri ya da telefonlarından ayrıntılı bilgi alabilir.
[email protected] / Sümer Erek : 079 576 66097
www.creative-city.co.uk /Karen Janody : 079 8995 4414

809590cookie-checkTürk sanatçıdan Londra’da ‘Gazete Ev’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.