Türkiye alkol tüketiminde AB’nin gerisinde

Merkezi Konya’da bulunan Toplum Sağlığı Araştırma ve Geliştirme Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nazmi Zengin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, DSÖ Avrupa Bölge Ofisi’nin Türkiye üzerinde yaptığı geniş kapsamlı sağlık araştırmasının ilginç sonuçlar içerdiğini belirtti.


Raporda Türkiye’nin nüfus artışı, trafik kazaları, yaşam süresi, yeni doğan bebek ölümleri, alkol tüketimi ve sigara kullanımı gibi bazı ölçütlerin oranlarıyla belirtildiğini ifade eden Zengin, bu rakamların AB’ye ilk giren 10, 15 ve 25 ülkesinin ayrı ayrı ortalamalarıyla karşılaştırıldığını belirtti.


YAŞAM SÜRELERİ


Zengin, Dr. Özdemir Çetinel tarafından Türkçeye çevrilen raporda, Türkiye’nin 779 bin 452 metrekare yüzölçümü ile Hollanda ve Almanya’nın toplamının iki katı kadar büyüklüğe sahip olduğunun yer aldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:


“Raporda, Türkiye, yıllık 1,6 nüfus artış oranı ile Avrupa ülkelerinin ortalamalarının bir hayli üstünde görülüyor. Yaşam sürelerine bakıldığında ise Türkiye’de erkeklerin ortalama yaşam süresi 68, kadınlarda ise 73 iken, bu rakamın ortalaması alınan AB’ye ilk giren 25 Avrupa ülkesinde sırasıyla 75 ve 81 olduğu görülüyor. Rapordaki bir diğer istatistiğe göre, yeni doğan ölümleri Türkiye’de bin doğumda 29 iken, 25 Avrupa ülkesi ortalaması 4.6, 15 Avrupa ülkesi ortalaması 5, 10 Avrupa ülkesi ortalaması da 10’da kalıyor.”


TÜRKİYE’DE DAHA AZ KİŞİ TRAFİK KAZASINA MARUZ KALIYOR


Trafik kazalarında yaralananların sayısının 25 Avrupa ülkesinde yüz bin kişide 297, 15 Avrupa ülkesinde 319, 10 Avrupa ülkesinde ise 181 olmasına karşın, Türkiye’de 100 bin kişide 95’te kaldığını bildiren Zengin, “Türkiye alkol tüketiminde de Avrupa’nın gerisinde. Rapora göre AB’ye ilk giren 10 Avrupa ülkesinde alkol tüketim oranı kişi başına yılda 8.9 litre iken, AB’ye ilk giren 15 ve 25 Avrupa ülkesinde alkol tüketimi yılda 9.4 litre olarak gerçekleşiyor. Türkiye’de ise kişi başına alkol tüketimi yılda sadece 1 litre” diye konuştu.


Zengin, hava kalitesinde de Türkiye’nin, 15 kilogramda kalan kükürt dioksit emisyonu ile Avrupa’dan oldukça önde olduğunu belirterek, bu rakamın 10 Avrupa ülkesi ortalamasının 38, 15 Avrupa ülkesi ortalamasının 14, 25 Avrupa ülkesi ortalamasının da 18 olduğunu bildirdi.


Zengin, Türkiye’nin, kişi başına düşen doktor sayısı, hastane sayısı, hastane yatağı sayısı gibi bazı kriterlerde Avrupa ortalamasından daha geride olduğunu sözlerine ekledi.

1044710cookie-checkTürkiye alkol tüketiminde AB’nin gerisinde

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.