‘Türkiye İran’a döner mi?’ sorusuna kızdı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kendisinin veya grubunun belirleyeceği bir Cumhurbaşkanının Türkiye’yi İran’a benzeteceği sözlerini; “Safsata” olarak değerlendirdi. Lübnan’a asker gönderilmesi ile ilgili takvimin Türkiye’ye dönüşünün ardından netleşeceğini söyleyen Başbakan Erdoğan, ABD ile terörle mücadele konusunda ortak görüşler ve atılacak adımların Başkan George Bush ile görüşmesinin ardından açıklanacağını belirtti.

“TÜRKİYE İRAN’A DÖNER Mİ?”

Başbakan Erdoğan’a; Cumhurbaşkanı olması durumunda, Türkiye’nin İran’a benzeyeceği yönündeki görüşler soruldu.

Erdoğan; “Bizim Cumhurbaşkanlığımız veya grubumuzun belirleyeceği bir Cumhurbaşkanı ‘Türkiye’yi İran gibi yapacak’. Bunlar safsatadır. Bunlar çok çok marjinal kalmış grupların ve zihniyetlerin ortaya koymak istediği veya onunla tatmin olmak istedikleri ifade tarzlarıdır” diye konuştu.

4 yıldır iktidarda bulunduklarını kaydeden Erdoğan,”Düşünce özgürlüğü noktasında, din ve vicdan özgürlüğü noktasındaki tavrımızı eğer bu tür algılama gayretine girmek isteyenler varsa onlar insan hakkı nedir bilmiyor, hukukun üstünlüğünü bilmiyor, özgürlüğün ne demek olduğunu bilmiyor. Önce bunu bilmeleri gerekir. Bizim kimseyi model alma gayretimiz yok. Türkiye, kendi modelini kendi içinde meydana getirmiştir” dedi.

Erdoğan, New York’taki temaslarının ardından Washington’a geçecek ve ABD Başkanı George Bush ile biraraya gelecek.

“ANA GÜNDEM TERÖR”

Vatandaşların sorularını da yanıtlayan Erdoğan, terörle mücadele ile ilgili bir soruya karşılık, bunun, ziyaretinin ana gündemi olduğunu belirtti.

 “Bir defa burada ortak bir kararlılık var. Terör örgütünü yok etmek, terör örgütünü zararsız hale getirmek” diyen Erdoğan, iki ülkenin bu doğrultuda Kuzey Irak’taki sıkıntıların çözümü için atadıkları özel temsilcilerin çalışmalarını sürdürdüklerini hatırlattı.

Başbakan Erdoğan, Pazartesi günü Bush ile görüşmesinin ardından, bundan sonraki süreçte nasıl davranacakları ve hangi adımları atacaklarını açıklayacaklarını bildirdi.

“LÜBNAN’A ASKER NET DEĞİL”

ABD ziyaretinin ilk durağı olan New York’ta, Türk toplumu temsilcileri ve soydaşlarla biraraya gelen Erdoğan, Lübnan’a asker gönderme kararını değerlendirdi. Erdoğan, ayrıntıların Türkiye’ye dönüşünün ardından netleşeceğini bildirdi.

Erdoğan, “Şu anda çalışmalar devam ediyor. Lübnan’da incelemelerde bulunan heyet dönmüş vaziyette. Döner dönmez oturup, konuşup takvimini, sürecin belirleyeceğiz. Ona göre adımlarımızı atmış olacağız” diye konuştu.

Uluslararası barış güçlerine katkı için Türkiye’nin şu ana kadar 28 ülkeye 10 bini aşkın asker gönderdiğini anlatan Erdoğan, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler’in aldığı karar çerçevesinde adım attığını vurguladı.

Erdoğan, “Bizim şimdiye kadar 5 tane kaybımız var. O kadar ülkeye asker gönderdik. 5 tane kaybımız var. Bazen böyle abartarak ‘Yavrularımızı, çocuklarımızı ölüme gönderiyorlar, şöyle yapıyorlar, böyle yapıyorlar’ diyorlar. Tabii bu abartılar ister istemez yanlış da anlaşılabiliyor. Herşey çerçevesi içerisinde, tedbirleri en iyi şekilde alınarak yapılıyor” dedi.

ERTEGÜN’ÜN İFTARI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan New York’ta işadamı Ahmet Ertegün tarafından onuruna verilen iftar yemeğine katıldı.

Ahmet Ertegün’ün The Carlyle Oteli’ndeki iftar yemeğinde ABD’li işadamları ve basın mensuplarının yanısıra ünlü kalp cerrahı Dr. Mehmet Öz, ABD’li ünlü aktör Robert de Niro ve New York’un eski belediye başkanı Rudy Guiliani de yer aldı.

Başbakan Erdoğan, kaldığı otelde bugün ABD’nin mısır firması Cargill’in üst düzey yöneticileriyle görüştü.

New York’taki temaslarını tamamlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, iftar yemeğinin ardından, kendisine New York’ta katılan Dışişleri Bakanı Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile birlikte başkent Washington’a hareket etti.

BLAİR İLE RENDEVUSU

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 3 Ekimde Londra’ya gelecek ve İngiltere Başbakanı Tony Blair ile görüşecek.

ABD Başkanı George Bush ile yapacağı görüşmenin ardından 2 Ekim Pazartesi günü öğleden sonra Washington’dan ayrılacak olan Başbakan Erdoğan’ın, 3 Ekim Salı günü sabahın ilk saatlerinde Londra’da olması bekleniyor.

Erdoğan, aynı gün yerel saatle 10.00’da İngiltere Başbakanı Tony Blair ile Downing sokağındaki resmi konutunda bir araya gelecek.

Başbakan Erdoğan’ın aynı gün Türkiye’ye dönmesi bekleniyor.

1137650cookie-check‘Türkiye İran’a döner mi?’ sorusuna kızdı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.