Türkiye’de 3 bin 175 HIV (+)’li var

Ortaya çıktığı yıllarda ’’çağın vebası’’ olarak nitelendirilen AIDS hastalığına karşı farkındalığı artırmak amacıyla 10 yıl önce düzenlenmeye başlanan Dünya AIDS Günü’nün bu yılki teması ’’Liderlik-Yetkilendirme-Sonuçlandırma zamanı’’ olarak belirlendi.


Sağlık Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Türkiye’de HIV/AIDS görülme oranı düşük. Ancak yeni vakaların yıldan yıla artması, HIV/AIDS ile ulusal mücadelenin her kesim tarafından önemsenmesi gereğini ortaya koyuyor.


Türkiye, HIV/AIDS önleme, tedavi, bakım ve destek hizmetlerini her kesime ulaştıracağı taahhüdünde bulunan ülkelerden birisi. Ancak tedaviye ulaşımın sağlanmasının yanında, hastalıkla mücadele için HIV/AIDS’e karşı farkındalığın artırılması; topluma, hastalığa karşı hassas ve risk altındaki gruplara gerekli eğitimin verilmesi, herkesin anonim bir şekilde danışmanlık alma ve test olma hizmetine ulaşabilmesi, damgalama ve ayrımcılığın önlenmesini içeren sürdürülebilir programların uygulanması da büyük önem taşıyor.


ULUSAL MÜCADELE PROGRAMI


Bu çerçevede, Ulusal AIDS Komisyonu tarafından hazırlanan ve HIV/AIDS’e karşı mücadelede yapılması gerekenleri içeren HIV/AIDS Ulusal Çerçeve Programı, geçen yıl kabul edildi.


Yetkililer, bundan sonraki süreçte bu programın etkili bir şekilde hayata geçirilmesi gereğine dikkati çektiler.


Sağlık Bakanlığı yetkilileri, virüsün, alındıktan sonra enfeksiyon olarak uzun süre belirtisiz seyredebildiğini, bu arada kişilerin, hastalığın sosyal yönü, yani ’’damgalanma korkusu’’ nedeniyle test için başvurmaktan kaçınabildiklerini kaydederek, henüz HIV(+) iken tespit edilmesi önem taşıyan bu kişilere danışmanlık hizmeti verilmesi ve gereken yönlendirmenin yapılmasının büyük önem taşıdığına işaret ettiler.


Yetkililer, bu amaçla Türkiye HIV/AIDS Önleme ve Destek Programı kapsamında Ankara (2), İstanbul (5), İzmir (3) ve Trabzon’da (1) 11 Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezi kurulduğunu, bu merkezlerin Türkiye geneline yaygınlaştırılmasının planlandığını bildirdiler.


Hekim, psikolog, sosyal hizmet uzmanı ve hemşirelerin danışman olarak görev yaptığı bu merkezlere başvuranlara HIV/AIDS ile ilgili konularda bilgi veriliyor, soruları yanıtlanıyor, istek olması halinde hızlı ücretsiz HIV testi uygulanıyor, testin sonuçlarına göre gerekli yönlendirmeler yapılıyor, isteyenlere kondom gibi koruyucu malzeme, broşür ve kitapçık gibi bilgilendirme materyalleri temin ediliyor.

1070470cookie-checkTürkiye’de 3 bin 175 HIV (+)’li var

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.