Türkiye’yi AİHM’e şikâyet edecekler

Suriye’deki siyasi krizin ele alınacağı Cenevre-2 görüşmelerine az bir süre kala Suriye’yle ilgili yeni gelişmeler krizin nereye evrileceğiyle ilgili yeni senaryoları ve yeni olası aktörleri gündeme getiriyor.

Hem Beşar Esad yönetimine hem olası bir uluslararası askeri müdahaleye hem de Cihatcı gruplara karşı bir tutumu bulunan Suriye Ulusal Koordinasyon Komitesi (NCC) son dönemde adı daha fazla duyulan muhalif yapılardan.

Laik bir oluşum olan NCC son dönemde Rusya, İran ve Hizbullah’la görüşmeleriyle dikkat çekti.

Hareketin biri ülke içi biri ülke dışında iki lideri var. Ülke dışındaki lideri Haytham Manna (Türkiye’de Heysem Menna olarak da kullanılıyor).

BBC Türkçe’nin Suriye’deki krize ilişkin sorularını yanıtlayan Manna, Suriye’deki yönetim ve silahlı muhalefet dışında bir üçüncü yolun mümkün olduğunda ısrar ediyor.

Suriye’deki bazı insan hakları gruplarının Türkiye aleyhine bir suç duyurusu hazırlığında oldukları iddiaları var.

Manna’ya önce bu konudaki iddiaları soruyoruz. İddiaları doğrulayan Manna, kendisinin de bu hazırlıkların içinde yer aldığını söylüyor.

’11 insan hakları örgütü Türkiye hakkında dosya hazırlıyor’

Haytham Manna’nın aktardığına göre, 11 insan hakları örgütü Türkiye’yi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) ”teröre destek vermek ve terör gruplarıyla işbirliği yapmak” suçlamasıyla şikayete hazırlanıyor.

Manna, bazılarına kendisinin de üye olduğu bu örgütlerin Türkiye’yi, Suriyeli olmayan kendi ifadesiyle ”terörist” grupların Suriye’ye girişine kolaylık sağlamak, bunlarla işbirliği yapmak ve bu grupların Türkiye sınırları içinde eğitim görmesine izin vermekle suçladıklarını belirtiyor.

Manna bu iddia ile ilgili ellerinde birçok kanıt olduğunu öne sürüyor. Ancak bu kanıtlarla ilgili ayrıntı vermeyi kabul etmiyor.

Global Network for Rights and Development / Haklar ve Kalkınma için Küresel Ağ (GNRD) , International Coalition Against War Criminals / Savaş Suçlularına Karşı Uluslararası Koalisyon (ICAWC), Arab Commission for Human Rights / İnsan Hakları Arap Komisyonu (ACHR) adlı örgütlerin de bu 11 yapı arasında bulunduğunu kaydeden Manna’ya göre, Türkiye’den bazı insan hakları grupları da suç duyurusuna destek veriyor.

Suriye’de savaşan ve El Kaide’yle bağlantılı oldukları iddia edilen bazı grupların ülkeye Türkiye üzerinden geçtikleri ve bazı Türk yetkililerin kendilerine lojistik destek sağladıkları iddiaları hem Suriye yönetimi hem de uluslararası basın tarafından gündeme getirilmişti.

Türkiye ise radikal İslamcı grupları desteklediği iddialarını reddediyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Suriye’deki devrime en büyük zararı bu grupların verdiğini ve haklı davaya ihanet ettiklerini” söylemişti.

Mahmut Hamsici / BBC Türkçe

1406330cookie-checkTürkiye’yi AİHM’e şikâyet edecekler

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.