TTB: Uyuz vakalarının yaşandığı alanda ilaç var, su yok

Türk Tabipleri Birliği deprem bölgelerinde çok büyük bir örgütsüzlük olduğunu ifade ederek, ishal, uyuz, bit ve ÜSYE vakalarının görülmeye başlandığını belirtti.
TTB üyeleri online açıklama yaptı

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Deprem Bültenlerinin 9’uncusunu gerçekleştirdi. İshal, uyuz, bit ve ÜSYE vakalarının görülmeye başlandığı bölgeye dair konuşan Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa, “Böyle bir örgütsüzlük daha önce hiç görülmedi. Şimdiye kadar tüm ihtiyaçların giderilip geçici barınma alanlarının sağlanması gerekirdi. Ancak yapılamadığını görüyoruz. Gerekli güvenlik önlemlerinin alarak, bu yurttaşlarımızı güvenli barınma alanlarına taşınması gerekiyor.” diye konuştu. TTB 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten ise kendilerine ait konteynırlara valilik ve AFAD tarafından el konulduğunu ifade edip, karavanda çalışma yürütmek zorunda kaldıklarını söyledi.

“GÖÇMENLERİN YAŞADIĞI ALANLARDA ŞİDDET CİDDİ BOYUTLARDA”
Açılış konuşmasını TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut’un yaptığı basın toplantısında Hatay’dan aktarım yapan ilk isim Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Muhammed Mehtar oldu. Mehtar, “Yıkım olduğu enkaz alanlarında çadır diye adlandırılan demir boruların üstüne atılmış battaniye ile kaplanmış alanda kalan insanlar mevcut. Çoğunluğu kalabalık aile olan Suriyeliler.” dedi. Mehtar çalışma yürüttüğü Emek Mahallesi’nde ciddi şiddet vakalarının da yaşandığına değindi. Göçmenlerin hem kolluk hem de çevrede yaşayan insanlar tarafından darp edildiği bilgisine ulaştığını ifade eden Mehtar, “Bu insanların başvurabilecekleri bir yer yok” diye konuştu. Çocuklarda uyku problemlerinin yaşandığına dikkat çeken Psikiyatrist Mehtar, “En temel sorun barınma ve güvenlik sorunudur.” dedi.

Adıyaman’dan aktarım yapan Dr. Serra Şimşek, kentte hijyen ve sanitasyon tedbirlerine dair bir çalışmanın henüz olmadığını ifade etti. Şimşek “Çöplerin toplanmasına dair bir gelişme var. Çöp biriktirdiğimiz alandan çöpler alınıyor. Bundan başka su numuneleri yapılıyor. Ama su ile ilgili bir sıkıntı devam ediyor. Adıyaman’da çok küçük çadır alanları oluşturmuşlar. Ve 1500 kişinin bir arada bulunduğu alanlarda bile bir içme suyu yok.” diye konuştu. Merkezde bulunan köyleri ziyaret ettiklerini ifade eden Dr. Şimşek, “Köylerde su kesilmemiş. Ancak ilk 3 gü sular çamurlu akmış. Daha yeni su numunelerini alınmış.” dedi. Halkın birbiriyle dayanışma içerisinde olduğunu ifade eden Şimşek, kusma ve ÜSYE vakalarının görüldüğünü aktardı.

“BÖLGEDE İSTASYON KURMAK İSTİYORUZ”
Adana’dan yayına bağlanan TTB 2. Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten de bölge genelinde halen temiz su ihtiyacının devam ettiğini söyledi. Elektriğin bir kısım alana verilebildiğini ifade eden Ökten, “Tuvalet en büyük sorun. Kentlerde çöpler yığılmış durumda.” dedi. Ökten ayrıca İskenderun’nda sahada bulunan meslektaşlarının yeni olan ilçe devlet hastanesinin hasarlı olduğunu yönünde beyan verdiklerini ve bir an önce hasar tespit çalışmalarının yapılarak sonuçlarının kendilerine ulaştırılmasını istediklerini ifade etti. TTB bölgede istasyonlar kurmak istediklerini sözlerine ekleyen Ökten, “Kurmak istediğimiz istasyonlarda hem halk sağlığı çalışmaları yapmak hem de olağan dışı durumlarda da sağlık hizmeti sunmak istiyoruz” dedi. Bölgede ishal vakalarının yaşanmaya devam ettiğini sözlerine ekleyen Ökten, en temel nedenin temiz suya erişimin olmaması olarak ifade etti. Öte yandan çok sayıda konteynırlarına AFAD veya valilik tarafından el konduğunu da hatırlatan Ökten, karavanlar ile bölgede çalışma yürüttüklerini ifade etti.

SES: BİR AYLIK PLANIMIZ HAZIR
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı Gönül Adıbelli de bölgede çalışma yürüten depremzede meslektaşlarının barınma ihtiyaçlarının devam ettiğine değindi. Adıbelli, “Gezip ziyaret ettiğimiz hemen her ilde çöp yığınları vardı. Dün Hatay’daydım. Kısmen bir temizlik çalışması vardı. Ancak halen tuvalet ve su ihtiyacı giderilmemişti.” dedi. Öte yandan ÜSYE, uyuz ve ishal vakalarında artış yaşandığını ifade eden Adıbelli, “Uyuz’a dair sağlık çalışanlarının elinde mevcut bir ilacın bulunduğunu öğrendik. Ancak ilaç kullanımı ardından duş alınması gerekli. Ve bölgede seyyar duş yok” diye konuştu. Hatay merkez, İslahiye ve Adıyaman merkezde çadır kurduklarını ifade eden Adıbelli, orada gönüllü sağlık emekçileri ile birlikte sağlık hizmeti sunduklarını da ifade etti. Şu an için bir aylık planlarını yaptıklarını ifade eden Adıbelli, yarından itibaren 6 ilden toplam 10 kişi ile hali hazırda çadırların kurulu olduğu bu 3 ilde 5 gün boyunca sağlık hizmeti vermeye devam edeceklerini de duyurdu.

“BÖYLESİNİ GÖRMEDİK”
Adıbelli’nin ardından Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa söz aldı. Depremin başından itibaren inanılmaz bir gecikme yaşandığını ifade eden Karababa, “Böylesini görmedik, yaşamadık. İnanılmaz bir örgütsüzlük var” dedi. “Şimdiye kadar birçok ihtiyacın karşılanması ve geçici yaşam alanlarının kurulması beklenirdi” diye durumu ifade eden Karababa, yeterli güvenlik önlemlerinin alınarak depremzedelerin güvenli barınma yerlerine taşınmasının gerektiğini ifade etti.

“ALANDA MASKE YOK”
Güvenilir gıda ve temiz suya bağlı sorunların alanda yaşandığını ifade eden Karababa, “Birçok bölgeden malzemeler oraya seferber edildi. Halen neden bu malzemelerin dağıtılmasında sorunlar yaşanıyor. Ben bu noktayı kavramada zorluk yaşıyorum” dedi.Barınma çadırlarını kurarken bölgede çalışma yürüten meslektaşlarına büyük görev düştüğünü hatırlatan Karababa, “Bu anlamda çabamız çok önemli. Bölgede yangın riski artacaktır” diye konuştu. TTB MK Başkanı Şebnem Korur Fincancı da söz alarak, Karababa’nın sözlerinin üzerine şu örnekle açıklama yaptı. Fincancı, “Asbeste karşı maske üreten firmaları aradık ve o firmaların 1 milyon adet FFP2 ve FFP3 maskelerden bağış yapıldığını öğrendik. Ancak alanda maske yok. Çoğu bağışın çöpe dönüştüğü hatırlatmasını yapmak isterim. Malzemelerin dağıtımıyla ilgili sorunların giderilmesi gerekli” diye konuştu.

“KAPATILAN HASTANELERİ AÇIN”
TTB İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Kolu’ndan Dr. Sedat Abbasoğlu da enkaz kaldırma çalışmalarına deneyimli ekiplerin katılmasını ve çalışma sırasında tozun su ile bastırılması gerektiğini ifade etti. Abbasoğlu, “Hem çevredeki hem de çalışanları bir daha uyarıyoruz. Yıllar içinde akciğere bağlı gelişen kanser vaka riski barındırıyor.” dedi. Yıllar içinde kapatılan ve kapanması planlanan hastanelerin de bu süreçte hizmete açılması çağrısının yapıldığı basın açıklamasında, bir çağrı da kapatılma kararı alınan okullara dair dile getirildi ve karardan vazgeçilmesi söylendi. (Ankara/EVRENSEL)

2669150cookie-checkTTB: Uyuz vakalarının yaşandığı alanda ilaç var, su yok

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.