Tuhaf! Tarlada çalışmaya Amerikalı bulunamıyor…

Ekonomik krize ve ayrıca son sayısal verilere bakılırsa, 70 milyon civarında yoksulluk sınırı altında yaşayan Amerikalı’nın varlığına karşın, tarım sektöründe istihdam açığı bulunuyor.

Tarım ücretlerinin istihdam (işgücü) açığına karşın artmaması ise bugüne kadar bilinen ekonomik teorileri tersine çevirdi. Tarım işçisine çok büyük açlık ve açık duyan tarım sektörü, diğer yandan ücret artışına da gitmiyor.
Bu çelişik durumu açıklamak için iktisatçıların yaptığı değerlendirmeye göre, çalışmaya hevesli olmadıkça, teklif edilecek ücretlerin de artması söz konusu olmuyordu.

Saat ücretine 8.35 Dolar ile 10.25 Dolar arasında para ödenen tarım işlerine Amerikalı’lar burun kıvırıyor. Onların yerine kaçak olarak ülkeye gelmiş bulunan Hispanik Meksikalılar ve Güney Amerikalılar bu işlere hazır görülüyor. Ancak hem çalıştıran hem de çalışan için yasal sorunları olan ve eğer yakalanırsa, her iki tarafın da şiddetle cezalanacağı bu türden kaçak işçiler meselesi tarımda bir soru işareti olarak kalmaya devam ediyor.

Özellikle büyük tarımsal alanların bulunduğu Kaliforniya, Teksas, Arizona, Nevada, Alabama gibi eyaletlerde, her türlü sakıncasına karşılık yine de kaçak işçilere iş verildiği, ancak koşulların köleci dönemi anımsattığı belirtiliyor. Kaçak işçilere bazen boğaz tokluğuna iş verilirken, en insaflı tarım kapitalistinin bu yeni dönem kölelerine 5-6 Dolardan fazla ödemediği de saptanmış bulunuyor.

1510920cookie-checkTuhaf! Tarlada çalışmaya Amerikalı bulunamıyor…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.