Tüzmen: Irak’ta yeni bir Lübnan doğuyor

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’in idamını değerlendirirken, “Saddam, başına gelecekleri biliyordu” dedi. Tüzmen, “Saddam’ın idamı bölgede kaosu artıracaktır. Saddam, Orta Doğu coğrafyasında yakın tarihi etkilemiş bir liderdi, öyle görülüyor ki öldükten sonra da etkilemeye devam edecek” dedi.


Saddam Hüseyin ile son görüşen devlet adamı olan Tüzmen,  “Saddam Hüseyin ile 2003 yılı Ocak ayında uzun bir görüşme yapmıştım. O görüşmede bütün konuları ele aldık. Bana anılarını anlattı. O görüşmede Saddam’ın bugün başına geleceklere hazırlıklı olduğunu görmüştüm” diye konuştu.


Tüzmen, şunları söyledi: “Irak’ta kimyasal silah olmadığını, Amerikalıların da bunu bildiğini söylemişti.


Bana, ben ne yaparsam yapayım, ABD, Irak’ı vuracak demişti. Kaderciydi, dediğim gibi başına gelecekleri biliyordu ve hazırlıklıydı. Saddam zaten ölmüştü, işgalden sonra çocuklarını, her şeyini kaybetmişti.


Saddam’ın idamı bölgede kaosu artıracaktır. Saddam, Orta Doğu coğrafyasında yakın tarihi etkilemiş bir liderdi, öyle görülüyor ki öldükten sonra da etkilemeye devam edecek.”


İkinci Körfez Savaşının bölgedeki dengeleri altüst ettiğini bildiren Tüzmen, şöyle devam etti: “İkinci Körfez Savaşından sonra Rusya ve İran güç kazandı. Petrol ve doğal gaz fiyatlarının hızla artmasıyla, Rusya ve İran önemli paralar kazandılar ve bölgede etkin hale geldiler. Şiilerin bölgedeki ağırlığı da arttı.


Diğer taraftan ABD’de muhalefet yükseldi. Son seçimlerde Irak’ın işgaline karar verenler seçimleri kaybetti. Görüldüğü gibi Irak’ın işgali dünyanın her yerinde önemli etkiler yarattı. Yeni güç dengeleri oluştu.”


Saddam’ın idamından sonra bölgede sıkıntıların daha da artacağını kaydeden Tüzmen, “Irak’ta yeni bir Lübnan ortaya çıkıyor. Yani sınırlarımızda sıkıntılı hem de çok sıkıntılı bir bölge oluştu. Biran önce bu durumun ortadan kalkması için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız” diye konuştu.


İKÖ’DEN SUKÜNET ÇAĞRISI


İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Saddam Hüseyin’in idamı üzerine Irak halkını sükunete çağırdı.



İKÖ’nden yapılan yazılı açıklamada, Genel Sekreter İhsanoğlu’nun Irak’ın önde gelen mezhep liderlerini ve bilim adamlarını ülkenin birliğini amaçlayan Mekke Belgesine uymaya çağırdığı bildirildi.


Açıklamada, İhsanoğlu’nun gelecek saatlerde ortaya çıkabilecek mezhepsel bir şiddet konusunda endişeli olduğu kaydedildi.


Genel Sekreter İhsanoğlu’nun, Saddam Hüseyin’in infazının, Irak’taki uzlaşma sürecini zedelememesi gerektiğini kesin olarak ifade ettiği ve Irak halkını geleceğe bakmaya ve ülkelerinin yeniden yapılanması için çalışmaya çağırdığı belirtildi.

1037320cookie-checkTüzmen: Irak’ta yeni bir Lübnan doğuyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.