UAÖ: 4 bin idamın 59’u ABD’de

UAÖ’ye göre, geçen yıl dört bin kişi infaz edildi. Geçen yıl infazların büyük çoğunluğu Çin, İran ve ABD’de gerçekleştirildi.

İstatistiklerde bu kadar keskin bir artış meydana gelmesinin nedeni, Uluslararası Af Örgütü’nün bu ülkedeki infazların sayısını belirleme yöntemini değiştirmesinden kaynaklandığı belirtildi.

Geçen yıla kadar örgüt, infaz rakamlarını belirlerken, gazete haberlerinden yararlanıyordu ve bu hesaplamalarla 2003 yılında gerçekleştirilen infaz sayısı 700 olarak açıklanmıştı. Ancak geçen yıl, interneti kaynak olarak kullanan ve burada yer alan bilgileri ülkede görülen dava dosyaları üzerinden ayıklayan örgüt, ulaştığı rakamın bir önceki yılın beş katı olduğunu saptadı.

UAÖ, idam sayısını ‘gerçekten korkunç’ olarak niteledi. ABD’de geçen yıl gerçekleştirilen infaz sayısı ise, 59 olarak açıklandı. Küçük yaştakilerin infazını yasaklayan uluslararası anlaşmaya imza koymasına karşın İran’da ise aralarında çocukların da bulunduğu 159 zanlı infaz edildi. İran’daki idamlar arasında, ‘namus suçu’ gerekçesiyle caddede asılarak infaz edilen 16 yaşında bir genç kız da bulunuyor.

UAÖ raporuna göre, infaz sayıları artarken, idam cezasını yasaklayan ülkelerin sayısı da artıyor. Örgüte göre, 2004 yılında beş ülke daha idam cezasını yasalarından çıkardı.

1102630cookie-checkUAÖ: 4 bin idamın 59’u ABD’de

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.