UBP’ye tarihi çağrı

Bu yazımın amacı, Ulusal Birlik Partisi yetkili organlarına tarihi bir çağrı yapmaktır. Bu çağrımı dikkate alma olasılıkları zayıf olsa da bu tarihsel çağrıyı yapmak istiyorum. Bundan sonra gelişecek olaylar göstermektedir ki, UBP, geleceğini ilgilendiren kritik bir karar iel karşı karşıyadır. Yerel seçimler öncesinde yapacağı Genel Başkan yarışının sergileneceği seçimli Kurultay ile tarihi bir yanlış yaparlarsa, seçimlerde başarısızlık süreciyle birlikte UBP’de yeni depremler yaşanmasını da kaçınılmaz kılacaklardır.

Siyasi partiler için seçimler öncesinde en önemli başarı ölçütü, partinin birlik ve bütünlük içinde seçimlere katılmasıdır. Parti içinde anlaşmazlıklar, çekememezlikler ve liderlik mücadeleleri endeksli çalışmalar yoğunlaştıkça, seçim başarısızlıkları da kaçınılmaz olmaktadır.

27 Haziran 2010 tarihinde ülkede yerel seçimler gerçekleştirilecek. Yerel seçimlerde alınacak sonuç, yeni parti yönetiminin ve UBP’nin geleceğini belirleme açısından çok önemlidir. Yerel seçimlerde alınacak bir yenilgi, partinin güçlenmesini engelleyeceği gibi, erime sürecinin de başlamasına, hatta kopmaların yolunun açılmasına neden olabilir.

Seçimlerin hemen öncesinde partilerde Genel Başkanlık yarışının yapılması, yarışta kaybedenlerin seçim sürecinde etkin ve gönüllü çalışmalarını engelleyeceği gibi, partinin enerjisinin de Kurultay yarışında tüketilmesine neden olur. Bu gerçeği görmezden gelmek, siyasetin alfabesini bile bilmemek anlamına gelir.

Peki, ne yapılırsa, yerel seçimlere partinin birlik ve bütünlük içinde girmesi sağlanabilir?

UBP Olağan Kurultayı, Kasım 2010 tarihinde gerçekleştirilecek. Bu tarihten önce ise Haziran sonunda yerel seçimler gerçekleştirilecek. Yerel seçimlerde partide bir Genel Başkanlık yarışının yapılması ve bu yarışta üçten fazla adayın yer alması durumunda kaybedenlerin yerel seçimlerde istenen ölçüde çalışması ve partiye katkıda bulunması beklenmemelidir. Bunu bekleyenler varsa, tarihteki örneklere göz gezdirmesini öneririm.

UBP, bu süreçte iki seçenek ile sorunlarını aşabilir. İlk seçenek, partinin olağanüstü kurultayının Kasım ayında yapılacak Olağan Kurultaya kadar ertelenmesidir. Bu seçeneğin gündemden düştüğü anlaşılıyor. Geriye ise tek doğru seçenek kalıyor. Olağanüstü Kurultaya bütün Genel Başkan adaylarının ve parti organlarının üzerinde uzlaşacağı ve Olağan Kurultayda Genel Başkan adayı olmayacak tek bir adayla girilmesi, yerel seçimler atlatıldıktan sonra ise Genel Başkanlık yarışının yapılacağı Olağan Kurultayın Kasım’da gerçekleştirilmesidir.

Bu süreçte, üzerinde uzlaşılan tek bir adayla gerçekleştirilecek Olağanüstü Kurultaydan partinin birlik ve bütünlük içinde çıkması sağlanmalı, yerel seçimlerin atlatılmasından sonra ise demokratik yarışın hiçbir müdahale yapılmadan gerçekleştirilmesidir.

UBP, bu seçenek dururken seçimli bir yarış ile yeni Genel Başkanını seçer, seçimlerde Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun bir aday lehine taraf olması gibi bir durum gerçekleşirse, UBP için tehlike çanları çalmaya başlayacaktır ve yerel seçimlerde başarısızlık da kaçınılmaz olacaktır.

UBP, bu yanlıştan kaçınmazsa, gelişmeler beni doğrulayacak ve UBP’nin yükselişi geriye doğru dönmeye başlayacaktır. Bunu görmek için müneccim olamaya da gerek yoktur.

UBP yetkililerine, bu tarihi çağrıyı yapmayı bir görev olarak görüyorum. Gerisi, kendi bilecekleri iştir.

671610cookie-checkUBP’ye tarihi çağrı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.