Uluslararası Medya Çalışmaları Programı Üzerine

Günümüz iletişim dünyasının baş döndürücü bir hızla değiştiği düşünüldüğünde, iletişimin akdemik eğitimi için de yeni kalıplar ve çerçeveler çizilmesi şart. Yeni iletişim biçimi öyle yenilikler sunuyor ki eski muhafazakar ve konvansiyonel argümanlar iletişim kavramına dair anlamını yitiriyor ve tanımlama noktasında yetersiz kalıyor. Bu bağlamda, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi, Bonn Rhein Sieg Üniversitesi ve Deutsche Welle Akademisi ortak bir çalışmayla öğrencilere uluslararası eğitim fırsatı sunan bir programı hayata geçirdiler: Uluslararası Medya Çalışmaları, Türk Alman Ortak İkinci Öğretim Tezli Yüksek Lisans Programı

Söz konusu tezli yüksek lisans programı resmi olarak 2014-2015 Akademik yılı Güz yarıyılında başladı ve eğitim serüvenini sürdürüyor. Program kapsamında, Türk ve Alman hocalardan ders alan öğrenciler yurtdışında staj yapma fırsatı da elde ediyorlar. Başarılı öğrencilere ise yarım sömestr Almanya’da tezlerini yazma imkânı sunuluyor. 4 yıllık bir lisans programından mezun olan herkesin başvurabileceği Uluslararası Medya Çalışmaları programında, medya sektöründe deneyim sahibi olmak büyük önem taşıyor. ALES’ten minumum 65, YDS’den en az 70 puan almış olmak şartı aranan programa başvurabilmek için lisans not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 puan olması gerekiyor.

Program başkanlığını İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Sinema Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Ceyhan Kandemir yürütüyor ve programa dair şu ifadeleri kaydediyor:

“Uluslararası Medya Çalışmaları Yüksek Lisans Programı, eğitim dili İngilizce olan çift diplomalı bir eğitim programıdır. Türk ve Alman akademisyenlerin ortaklaşa yürüttüğü bu program, DAAD Alman Akademik Değişim Sistemi tarafından desteklenmekte; İstanbul üniversitesi, Hochschule Bonn Rhein Sieg ve Deutsche Welle Akademie işbirliği ile sürdürülmektedir. İlk müracaatlarda medya sektöründe en az 1 yıl deneyim şartının yanı sıra iyi derecede İngilizce ve İstanbul Üniversitesi’nin yüksek lisans başvurularında aradığı temel koşullara bakılıyor. Programa Türk ve Alman öğretim üyelerinden oluşan değerlendirme jürileriyle mülakatlar sonucunda başarılı olan adayların kabul ediliyor.
Bu programda medyanın farklı ülkelerdeki yapısı inceleniyor ve medya sistemlerinin karşılıklı analizleri yapılıyor. Program; medya ekonomisi, medya siyaset ve toplum ilişkileri, medya etiği, medya yönetimi, strateji yönetimi, gazetecilik, dijital medya uygulamaları vb. modül sistemlere dayalıdır. Almanya Akreditasyonuna sahip uluslararası tezli yüksek lisans eğitimi olan bu programda öğrenciler mezuniyetlerinde her iki ülkeden de uluslararası düzeyde tanınan ve denkliği olan diplomalar alacaklar. Çift diploma sahibi olarak mezun olan öğrencilerin medya profesyonelleri olarak yetiştirmeyi hedefliyoruz. Programa bir sonraki öğrenci alımlarının 2015-2016 Akademik Yılı Güz Dönemi başında yapmayı planlıyoruz.”

Bonn Rhein Sieg Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Christoph Schmidt ise, “İstanbul Üniversitesi ile ortak olarak gerçekleştirdiğimiz bu master programının üniversiteler arası işbirliklerini güçlendirebilecek bir his yaratacağı inancındayız. Bu program, oldukça farklı iki eğitim sistemine sahip olan Almanya ve Türkiye arasındaki diyalogu güçlendirip senkronize edecektir. Geçen zamanda Türkiye’nin böyle bir program kapsamında ortak bir çalışmaya uygun olduğunu gördük. İleride bu tarzda başka programlarımız da olabilir” ifadeleriyle programı tarif ediyor. Programda eğitm veren öğretim üyeleri arasında Prof.Dr. Ceyhan Kandemir, Prof.Dr. Nilüfer Pembecioğlu, Prof.Dr. Andreas Schümchen, Prof.Dr. Christoph Schmidt, Prof.Dr. Michael Krzeminski, Prof. Dr. Stefan Korol ve Yrd.Doç.Dr. Gamze Sart yer alıyor.

Türkiye’de medya yapılanması ve sahipliğinin bugünkü şartları ortada. Bu bağlamda, çift diplomalı ve iyi eğitimli gençlerin kendilerine bu yapılanma içinde yer bulabilmelerini umuyorum…

1573650cookie-checkUluslararası Medya Çalışmaları Programı Üzerine

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.