Uluslararası PEN’den Ahed Tamimi açıklaması: Derhal serbest bırakılsın

Uluslararası PEN, Filistinli yazar ve aktivist Ahed Tamimi’nin 6 Kasım’da İsrail tarafından tutuklanmasını kınadı, derhal serbest bırakılmasını istedi.

Uluslararası PEN, Filistinli yazar ve aktivist Ahed Tamimi’nin 6 Kasım’da İsrail tarafından tutuklanmasını kınayan bir açıklama yayımladı.

Açıklamada, “Uluslararası PEN, 7 Ekim’den bu yana en az iki Filistinli tutuklunun gözaltında ölümü de dahil olmak üzere, İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklulara yönelik işkence ve kötü muameleye ilişkin çok sayıda raporun bulunduğu bir ortamda, Tamimi’nin güvenliği ve sağlığı konusunda endişe duymaktadır” denildi.

“DERHAL SERBEST BIRAKIN”
İsrail makamlarını Tamimi’nin nerede olduğunu açıklamaya, onu derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakmaya ve Filistinlilere yönelik keyfi gözaltı uygulamalarına son vermeye çağıran Uluslararası PEN, Tamimi’nin ailesi ve kendi seçtiği avukatlarıyla görüşmesine izin verilmesini de talep etti.

6 Kasım’da bir düzine İsrail askeri, Ahed Tamimi’nin işgal altındaki Batı Şeria’nın Nabi Saleh kentinde bulanan evine baskın düzenleyerek Tamimi’yi kelepçeleyerek gözaltına almıştı.

Ailesi, Uluslararası PEN’e, annesi Nariman Tamimi’nin baskın sırasında askerler tarafından başka bir odaya götürüldüğünü, ancak Tamimi’nin duvarlardan çığlık attığını duyduğunu ve bunun da saldırıya uğradığına dair endişeleri artırdığını söyledi. Bir askerin Tamimi’nin annesini, sıranın kendisine ve oğullarına geleceğini söyleyerek tehdit ettiği de belirtildi.

İsrail ordusunun Tamimi’yi, sosyal medya üzerinden “şiddete ve terörist faaliyetlere teşvik” şüphesiyle tutukladığı açıklanmıştı.

INSTAGRAM HESABI HACKLENDİ
Ailesi, Tamimi’nin tutuklanmasından önceki günlerde İsrailli yerleşimciler tarafından internette bir karalama kampanyasının hedefi olduğunu ve sosyal medyada “terörizmi ve yerleşimcilerin öldürülmesini teşvik etmek”le suçlandığını aktardı. Basında çıkan haberlere göre Tamimi, Instagram’da Filistinlilerin yerleşimcileri “katledeceğini” ve “kanlarını içeceğini” yazdığı iddiasıyla tutuklandı. Aile bu iddiaları reddederek Tamimi’nin sosyal medya hesabının hacklendiğini ve bunun Tamimi için olağan bir durum olduğunu açıkladı.

Nariman Tamimi, Uluslararası PEN’e şunları söyledi: “Yerleşimcilerin Ahed’e karşı internette yürüttüğü kampanyanın ardından (İsrail ordusunun) Ahed için gelmesini bekliyorduk (…) Giyinmişti ve eve baskın yaptıklarında koşup bana sarıldı, ‘Korkma ve endişelenme’ dedi, ‘Ben güçlüyüm, sen de güçlü ol’”.

NEREDE OLDUĞU AÇIKLANMIYOR
Tamimi şu anda ailesine ya da avukatına erişimi olmaksızın gözaltında tutuluyor. İsrail ordusu ailesinin Tamimi’nin nerede olduğunu açıklamaları talebini reddetti ancak Damun Cezaevi’nde tutulduğu tahmin ediliyor.

29 Ekim’de Tamimi’nin babası Bassem Tamimi de Ürdün’e giderken tutuklanmış ve açıklanmayan bir yere götürülmüştü. Ailesi, 8 Kasım’da bir İsrail mahkemesinin, Tamimi hakkında herhangi bir suçlama yöneltmeksizin ve ailesi ya da avukatıyla görüşmesine izin vermeksizin altı ay süreyle idari gözetim altında tutulmasına karar verdiğini öğrendi.

Aralık 2017’de, 17 yaşındayken, İsrail askerleriyle tartıştığı bir videonun ardından tutuklanan Tamimi, daha sonra “ağırlaştırılmış saldırı” da dahil olmak üzere çeşitli suçlamalarla 8 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Aralarında Uluslararası Af Örgütü’nün de bulunduğu çeşitli insan hakları grupları, Batı Şeria’da yaşayan Filistinlilere yönelik idari gözaltı uygulamalarının arttığını, 7 Ekim’den bu yana en az 2 bin 200 kişinin keyfi olarak tutuklandığını ve birçoğunun gözaltında işkence ve kötü muameleye maruz kaldığını bildirdi. EVRENSEL

2730990cookie-checkUluslararası PEN’den Ahed Tamimi açıklaması: Derhal serbest bırakılsın

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.