Ve köylüler de işçi bayramındaydı!

KÖYLÜLER DERELERİ İÇİN 1 MAYIS’A AKTI

Derelerin Kardeşiliği Akdeniz Platformunun oluşturduğu grupla Antalya’daki 1 Mayıs kortejine katılan köylüler kortejin dikkat çeken gruplarından birini oluşturdu. Gündoğmuş ilçesine bağlı Kayabükü köyü ile Köprülü beldesinden gelen köylüler, Akseki ve Gündoğmuş’dan gelen köylüler ile Antalya’da bir araya gelerek 1 Mayıs kortejindeki yerlerini aldılar. DEKAP Akdeniz Platformu ve İbradı kültür ve Dayanışma Derneği ile birlikte yürüyen köylüler, yürüyüş boyunca taşıdıkları “Vadimize dokunmayın”,”Ekmeğime Suyuma Toprağıma Dokunma”, “Akdeniz Dereleri Sahipsiz Değildir” ve “Su haktır Satılamaz” yazılı pankartlarla tepkilerini yansıttılar.

‘HES TAHRİBATINI BELGELEYİP YARGIYA TAŞIDIK’

DEKAP Akdeniz Platformu Sözcüsü Birsen Tanyeri, geçtiğimiz yıl içerisinde bölgede HES projesi bulunan köylere giderek incelemelerde bulunarak raporlar hazırladıklarını bölgedeki HES tahribatını belgelediklerini söyledi. Bu yönde köylülerin açtığı davaları Çağdaş Hukukçular Derneği’nni üstlenmesini sağlayarak tahribatı yargıya taşıdıklarını dile getiren Tanyeri, şu ana kadar Akseki Gümüşdamla’da Değirmendere, Manavgat Gençler köyünde Çenger Çayı, Gazipaşa Çığlık köyünde ise Çörüş ve Çığlık dereleri ile Gündoğmuş Kayabükü köyündeki Alara Çayı üzerinde yapılan HES’lere karşı davalar açıldığı bilgisini verdi.

HES FİRMASINDAN LÜKS OTELDE KÖYLÜLERİ İKNA TOPLANTISI

Manavgat’ın Gençler köyünde, köylülerin arazilerine enerji nakil hattı geçeceği gerekçesiyle Kanyon Enerji adındaki HES firmasının bakanlık aracılığıyla acele kamulaştırma kararı çıkarttığını kaydeden Tanyeri, ayrıca köylülere dava açan firmanın, köylüleri ikna etmek için pazarlık yapmak üzere 15 Mayıs’ta Titreyengöl’de bir otelde toplantıya çağırdığını öne sürdü. Çok yakın bir gelecekte HES yapılan tüm köyleri aynı akıbetin beklediği uyarısında bulunan Tanyeri, “Bu nedenle köylüler 1 Mayıs’a seslerini duyurmak için geldiler. 1. Derece Doğal SİT alanı olan Uçansu şelalesinin de içinde yer aldığı Alara Çayı’nda 11 adet HES yapılacak. İki tanesi için çalışmalara başlayan Hayat Su Enerji adlı firma köylüleri ikna etmek için toplantı yapmaya çalışmış ancak başarılı olamamıştır. Kayabükü ve Köprülü köylüleri tepki göstermiş ve toplantıyı yaptırmamışlardır” dedi.
DEKAP’ın Antalya’daki HES’lerle ilgili ilk mücadele verdiği yer olan Akseki Gümüşdamla köyünde Erenler Enerji firmesının yapımını sürdürdüğü HES’e karşı açılan davada mahkemenin 13 bin lirayı bulan bilirkişi ücreti talep ettiğini ancak yapılan itiraz sonucu bir miktar indirime gidildiğini kaydeden Tanyeri, açılan tüm davalarda çok yüksek bilirkişi ücretleri istenildiğini öne sürerek, “bunun tek nedeni vardır. Köylüleri davadan vazgeçirmek. Ancak köylüler davalarını sonuna kadar sürdürmekte kararlı davranmaktadır” diye konuştu.

——————————————————————————–

——————————————————————————–

——————————————————————————–

1538900cookie-checkVe köylüler de işçi bayramındaydı!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.