Venedik Film Festivali’nde Fatih Akın konuk

Festivalin yarışmalı fbölümünde yer alan ilk İtalyan yapımı film olan Baaria, izleyiciler tarafından 10 dakika boyunca ayakta alkışlandı.

Tornatöre filmin gösterimi sonrasında önceki gün filmi beğendiğini açıklayan Silvio Berlusconi’ye atıfta bulunarak , “Baaria Berlusconi’nin hoşuna gitse de solcu bir film” diye konuştu.

12 Eylül’e kadar devam edecek günleri festivalin yarışmalı resmi bölümünde 25 ülkeden 75 uzun metrajlı film gösterilecek. ABD’li yönetmen Michael Moore ile Türk yönetmen Fatih Akın’ın ilk kez konuk olacağı Venedik Film Festivali, Monica Bellucci’den Isabel Hüppert’a, Eva Mendes’ten Charlize Theron’a, Julianne Moore’dan Richard Gere ve George Clooney’e kadar onlarca ünlü yıldızı ağırlayacak.

Festivali Giuseppe Tornatore’nın ‘Baaria’si açtı

Festival İtalyan yönetmen Giuseppe Tornatore’nın ‘Baaria’ adlı filmi ile açıldık. Monica Bellucci, Raoul Bova, Luigi Lo Caşçıo gibi İtalyan oyuncuların rol aldığı “Baaria” umutlar ve umutsuzluklar arasında bocalayan ve yaşama savaşı veren Sicilyalı bir ailenin yaşam öyküsünü beyaz perdeye getiriyor.

‘Yarışmalı Resmi Bölüm’, ‘Yarışma Dışı’, ‘Yeni Ufuklar’ ve günümüz sinemasından örneklere ve geceyarısı film gösterimlerine yer verecek ‘Sahne Ötesi’ başlığı altında toplanan dört ana bölümden oluşan 66, Venedik Film Festivali, Marco Müller’in tercihi ile korku sinemasından yedi filme yer veriyor . İyi ile kötü arasındaki mücadelenin sürekli devam ettiğini söyleyen Müller, ‘horror’ sinemasına örnek oluşturan yapımları özellikle seçtiğini anlatmıştı basın toplantısında.

Geleneksel bir tercihle Amerikan sinemasından yapıtlara ağırlık veren ve Avrupa sinemasını gözardı ettiği gerekçesiyle eleştirilen bu yılki festivalde de Amerikan sineması yine ağırlıkta. Ancak yarışma dışı bölümlerde festival yöneticisi Müller’in ‘sürpriz’ diye tanımladığı başka ülke sinemalarından alternatif yapımlar da festival programında.

RAI’nin sansür ettiği Videocracy Venedik’te

Venedik Film Festivali’nde sinema izleyicileri Bergamo doğumlu ama İsveç’te yaşayan İtalyan film yönetmeni Erik Gandini’nin İtalya’da ki televizyon kültürünün Çizme’deki sosyal yaşamı nasıl değiştirdiğini eleştirel bir yaklaşımla anlattığı “Videocracy” adlı belgesel filmini de görebilecek. Gandini’nin Silvio Berlusconi’nin sahibi olduğu Mediaset kanallarını temel alan belgesel filmi geçtiğimiz hafta sonu İtalyan devlet televizyonu RAI ve Mediaset kanallarında sansür edilerek tanıtım filminin yayına girmesi engellendi. Mediaset’ten yapılan açıklamada Gandini’nin belgeselinin Berlusconi hükümetini eleştirdiğini, bu nedenle ‘Videocracy’nin Mediaset kanallarında gösterilmesinin mümkün olmadığını öne sürmüştü. Sansüre uğradığı gerekçesiyle daha merak edilir bir belgesele dönüşen ‘Videocracy’, Erik Gandini’nin de katılmıyla Venedik’te izleyicilere gösterilecek.

Yarışmalı bölümde bu yıl da Amerikan sinemasından yapımlar ağırlıkta. Michael Moore’un ‘Capitalism:A Love Story’ , Werner Herzog’un ‘Bad Lieutenant:Port f Call’, John Hillcoat’un ‘The Road’, George Romero’nun ‘Survival of the Dead’, Todd Solondz’un ‘Life During Wartime’ ve Tom Ford’un ‘A Single Man’i festivalin merakla beklenen filmleri arasında öne çıkıyor.

Festivale Almanya adına katılan Türk yönetmen Fatih Akın’in ‘Soul Kitchen’ adlı filmi de yarışmalı bölümde gösterilecek.

ABD’li Michael Moore’un yönettiği “Capitalism: a love story” . Barack Obama’nin önerdiği yeni sağlık yasasının savunucusu Moore, ABD’li siyasi yöneticiler yöneticiler ve iş adamlarının izlediği politikaya karşı çıkışıyla tanınıyor Global krizin ve kapitalizmin neden olduğu yoksulluğu filmiyle belgeleyen ABD’li yönetmenin çalışmasının Venedik’te büyük ilgi görmesi tahmin edilmekte.

Amerikan sinemasına ağırlık verdiği ve sırtını Avrupa sinemasına çevirdiği gerekçesiyle eleştirilen Venedik Film Festivali’nde bu yıl bazı protesto gösterileri de bekleniyor. Bağımsız sinemayı savunanların planladığı protestolar konusunda festival yöneticisi Marco Müller , ‘Evet, bazı protesto gösterileri bekliyoruz. Ama bu yıl gerçekten çok renkli ve nitelikli bir program oluşturduk. Venedik farklı tercihlere yer veren bir festival, bir tür çöp tenekesi gibi algılanmamalı ” demekle yetindi.

Kırmızı halı üzerinde boy gösterecek İtalyan yıldızlar arasında Monica Bellucci’nın yani sıra Margherita Büy, Laura Morante, Jasmine Trınca, genç kızların sevgilisi Riccardo Scamarcıo, Sergio Castellitto da yer alıyor. Yaz tatilini Como’daki villasında geçiren George Clooney’nin rol aldığı ‘The Men who stare at goats’ adlı film ise yarışma dışı bölümde programda. Clooney, Eva Mendes, Julianne Moore, Charlize Theron, Richar Gere, Isabelle Huppert gibi Venedik’e gelecek olan Amerikan starlarından bir başkası.

ALTIN ASLAN İÇİN YARIŞACAK FİLMLER

Baaria/ Giuseppe Tornatöre / İtalya
Soul Kitchen/Fatih Akın/ Almanya
La Doppia Ora/ Giuseppe Capotondı/ İtalya
Yı Ngoi.(Accident)/ Cheang Pou-Soi/ Çin Hong Kong
Perşecution/Patrice Chereau/ Fransa
Lo Spazio Bianco/ Francesca Comencini/ İtalya
White Material/Claire Denis/ Fransa
Mr. Nobody/ Jaco Van Dormaei/ Fransa
A Single Man/Tom Ford/ ABD
Lourdeş/ Jessica Hausner/ Avusturya
Bad Lieutenant:Port of Call/ Werner Herzog/ ABD
The Road/John Hillcoat/ABD
Ahasın Wetei (Between Two Worlds) / Vimukhtı Jayasündara/Sri Lanka
El Mosafer(The Traveller) / Ahmed maher/ Mısır
Levanon (Lebanon) / Samuel Maoz/ İsrail
Capitalism:A Love Story/ Michael Moore/ ABD
Zanan e Bedün e Mardan/ Şirin Nezhat/ Almanya
İl Grande Sogno/ Michele Placido/ İtalya
36 Vues Du Pic Saint Loup/ Jacques Rivette /Fransa
Survival of The Dead/ George Romero/ ABD
Life During Wartime / Todd Solondz/ ABD
Tetsuo The Büllet Man/ Shinya Tsukamoto/ Japonya
Lei Wangzı (Prince of tears)/ Yonfan/ Cin-Tayvan-Hong Kong
Sürpriz film

715860cookie-checkVenedik Film Festivali’nde Fatih Akın konuk

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.