“Ya seçimi kaybeden Erdoğan rejimi gitmezse?”

FARUK ESKİOĞLU / LONDRA – Gazeteci yazar Faik Bulut ve gazeteci yazar Mustafa Yalçıner, Türkiye’deki seçimler konusunda temkinli konuşarak, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve rejiminin seçimleri kaybetmesi durumunda iktidarı kolay bırakmak istemeyeceğini varsayımını da ciddiye almak gerektiğini belirttiler.

Kuzey Londra Toplum Merkezi’nde geçen cumartesi akşam yapılan “Türkiye’deki güncel gelişmeler ve seçimler” başlıklı paneli Evrensel Gazetesi İngiltere Temsilcisi Arif Bektaş yönetti. Panelde 68 kuşağının iki önemli ismi, Türkiye’de yapılacak 14 Mayıs seçimlerini değerlendirirken, gençlik başta olmak üzere halkın değişim istediğini belirterek genel havanın muhalefetten yana olduğu görüşünde birleştiler.

BULUT: ENDİŞEM ERDOĞAN’IN GİTMEK İSTEMEMESİ

Faik Bulut, AKP ve devlet içiçe olarak devletin olanaklarıyla seçime gireceğini belirterek, 14 Mayıs’a yaklaştıkça muhalefete karşı bazı provakasyonların artacağını ve bu konuda hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi. Muhalefetin sandık güvenliği konusunda ciddi önlemler aldığını vurgulayan Bulut, “Bir hile olsa bile eskisi gibi facia olmayacaktır” dedi.

Bulut, AKP iktidarını Rusya ve İran’ın desteklediğini belirterek, ABD ve Batı’nın Erdoğan’ın ikili oynaması ve takiyye yapmasından dolayı güven duymasa da seçilmesi durumunda çok rahat işbirliği yapacaklarını öne sürdü. Uluslararası finans çevrelerinin raporlarından örnekler veren Bulut, “AKP uluslararası sermayenin de güvenini yitirmiş görünüyor” dedi. AKP’nin “böl ve yönet” seçim taktiği gereği “Pop kabadayı” Muharrem İnce’yi desteklediğini ve İYİ Parti içinde de görüştüğü siyasiler olduğunu kulis haberi olarak duyuran Bulut, HÜDA PAR işbirliğinin de AKP’deki kan kaybını artırdığını öne sürdü.

Bulut, en büyük endişesinin AKP’nin seçimi kaybetmemesi durumunda devir teslimi gönüllü yapmayacağı olduğunu belirterek, “Bu konuda güvenlik bürokrasisinde de tartışmalar ve bölünmeler olduğu konusunda duyumlar alıyoruz” diye konuştu.

Bir soru üzerine Hasan Cemal ve Cengiz Çandar’ın Yeşil Sol Parti’den milletvekili adayı olmalarını içine sindiremediğini söyleyen Bulut, “Onların siyasi geçmişleri bir yana Emek ve Özgürlük İttifakı’nın iktidara karşı dinamik ve atak muhalefet imajına uymuyorlar” dedi.

YALÇINER: KADER SEÇİMİ

Mustafa Yalçıner de 14 Mayıs seçimlerinin Türkiye’de başta emekçi ve sosyalistler olmak üzere halk için bir kader seçimi olacağını belirterek, “Grevlerin yapılamadığı, konserlerin yasaklandığı tek adamlı baskı rejiminden soluk alınabilecek bir döneme geçilmeli. Türkiye’de soğanın kilosunun 30TL olduğu bu ekonomi sürdürülemez durumdadır. AKP’nin seçimleri kazanması Hitler, Mussolini ve Pinochet rejimleri gibi bir faşist diktatörlüğe kapı aralayacaktır” dedi.

Erdoğan’ın şapkasında çıkaracak tavşanı kalmadığını belirten Yalçıner, “Millet İttifakı; Cumhur hükümeti yürütme, yasama ve yargının tek adama bağlandığı sistemi ucube olarak niteleyerek güçlendirilmiş parlamenter sistemi savunuyor. Biz ise halkın egemenliğini istiyoruz. Halkın yaşamın her alanında söz sahibi olduğu bir sistem, parlamenter rejime sığamaz” diye konuştu.

Yalçıner, Bulut’un endişesine katılarak Erdoğan’ın seçimi kaybetmesi durumunda özel güvenlik güçleri ve milislerine güvenerek gitmek istemezse bunun altından kalkamayacağını, bir bedel ödemek zorunda kalacağını söyledi. Böylesi bir duruma karşı Emek ve Özgürlük İttifakı’nın örgütlü ve Millet İttifakı’nı ileri iteleyici bir rolü olması gerektiğini dile getiren Yalçıner, Millet İttifakı’nın da seçim kampanyasında tek adamı eleştirirken kendilerinin “Ben Kemal geliyorum” gibi tek adam jargonunu kullanmalarını da eleştirdi.

Yalçıner, bu seçimlerin ikinci önemli yönünün, Millet İttifakı’nın kazanması durumunda Emek ve Özgürlük İttifakının ana muhalefet rolünü üstleneceğini belirterek, “Millet İttifakının büyük vaadlerini yerine getirmemesi ve AKP’den hesap sormaya yanaşmaması durumunda Emek ve Özgürlük İttifakına olan ihtiyaç büyüyecektir” dedi.

İki konuşmacı da Birleşik Krallık’taki seçmenin duyarlı davranarak 29 Nisan-7 Mayıs arasında ülkede kurulacak sandıklarda mutlaka oy kullanmalarını ve çevresindeki seçmenleri de oy vermeye teşvik etmelerini istedi.

 

2683900cookie-check“Ya seçimi kaybeden Erdoğan rejimi gitmezse?”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.