Yabancı ülkelerdeki annelere

Yaşamımın yirmi yılını İstanbul’un Avrupa (10) ve Asya (10) yakasında geçirdim, hayatımın ikinci dönemi dediğim 24 koca senenin 2 senesini askerlik için Ankara’da, 7 senesini yol inşaatları için Muş-Tatvan-Van’da, diğer 15 yılı da Almanya da muhtelif işlerle çalışmakla geçirdim. Son 25 seneyi de güzel ülkemizin Kaş’ın Kalkan’ında tamamladım, Almanca ve İngilizce bilirim.


Yurt dışında yaşayan anneler, vazifeniz çok ağır, her şeyden evvel çocuklarınıza ana dilini iyi öğretebilmek. Devamlı Türkçe konuşun onlarla, biliyorum yaşadığınız ülkede bu çok zor. Yaşadıkları ülkenin lisanını öğrenmek onların mecburiyeti. Çünkü bulundukları ülke artık onların ikinci ülkesi, bunu böyle görmelerini sağlayın lütfen.


Çocuklarınızın, Avrupa’da hangi ülkede olursa okusun, bugünkü eğitim sistemimiz açısından, farklı bir eğitim alacağı muhakkak.Bu da çocuklarınızın ilerideki yaşamlarında daha iyi bir yere gelmelerini sağlayacaktır. Yaşamını sürdürmeye karar verdiği ülke hangisi olursa olsun.


Ben Almanya’da “Neuss Atatürk Spor”da antrenörlük yaparken yaşadığım tecrübelerden bahsetmek isterim. Bazı oyuncularımın doğum yerleri Almanya olduğu için, onlarla zaman zaman Almanca konuşmak zorunda kalıyordum. Nedeni aile içindeki düzenlerinde ana lisanlarını iyi öğrenmemelerinden kaynaklanıyordu.


Bugün büyük ağabeyimin oğlu Hakan 50 yaşında. 20 sene Almanya’da kaldıktan sonra döndüğü anavatanında hala iyi öğrenemediği Türkçenin getirdiği sıkıntılarla birlikte yaşıyor. Ortanca ağabeyimin oğlu Atila (40) ise, babası gibi tercih ettiği ülke Almanya olduğu için, Türkçe bilmediği halde, Almanya’da aldığı eğitimle çok iyi yerlere gelmiş durumda.


Bu konularda yaptığım işte karşılaştığım bi sürü örnekler oldu, daha yeni Almanya’dan Levent isimli bir genç geldi, kardeşi Atila ile Türkçe öğrenememişler, ama Almanya’da yaşıyorlar, iş açısından sorunları yok.  


Bana gelince; Almanya’da doğan oğlum Erdim (37), Türkiye’de aldığı eğitimle İstanbul’da yaşam mücadelesi veriyor, durumu içler acısı, yardım edememek beni kahrediyor. Kızım Zirve (13) bu sene ilköğretimi bitirdi Allah kısmet ederse lise ve üniversite eğitimini görmesi için Norveç’e göndereceğiz. Anne tarafından Norveç pasaportuna sahip olmasının ve Bergen/ Norveç doğumlu olmasının avantajını kullanacağız.


Sevgili anneler hangi ülkede yaşarsanız yaşayın, çocuklarınızın o ülkenin vatandaşlığına geçmesini sağlayın, teşvik edin, ne yaparsanız yapın bunu sağlayın. Merak etmeyin sizin ve onların Türklüğünü kimse alamaz elinizden. Ayrıca kimse onlara “Ananı da al git” diyemeyecektir bunu unutmayın. Bir talihsizlik örneği olarak kalacaktır o cümle. Burası sizlerin sayesinde onların anavatanı.. 


Cennet annelerin ayağının altındadır.


Sevgilerimle


Bu yazım www.anneyizbiz.de sitesinde yayınlanmıştır.

711160cookie-checkYabancı ülkelerdeki annelere

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.