YSK referandumunun iptali için yapılan başvuruları reddetti

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 16 Nisan’daki anayasa değişikliği referandumunun iptali için üç siyasi parti tarafından yapılan başvuruları reddetti.

YSK’dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Vatan Partisi tarafından ayrı ayrı Yüksek Seçim Kuruluna sunulan dilekçeler ile 16 Nisan 2017 tarihinde yapılan Anayasa Değişikliği Halkoylamasının tam kanunsuzluk nedeniyle iptaline ilişkin talepler, bugün (19 Nisan 2017) saat 10.30’da başlayan Yüksek Seçim Kurulu toplantısında görüşülmüş, yapılan değerlendirmeler neticesinde, her üç talebin de ayrı ayrı oylanması sonucunda 10 üyenin red, 1 üyenin kabul yönündeki oyları ve oy çokluğu ile reddine saat 17.30 itibariyle karar verilmiştir.”

Kurul’un konuyla ilgili gerekçeli kararının önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.

YSK’da dördü siyasi partilerin temsilcisi olmak üzere 15 üye bulunuyor. Siyasi parti temsilcilerinin oy hakkının olmaması nedeniyle kararlar 11 üyenin oyuyla alınıyor.

CHP’nin yol haritası yarın belli oluyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan CNNTürk televizyonunun canlı yayınında, kabul oyu veren Kurul üyesine teşekkür etti.

Tezcan, “YSK bugün iptal kararı verseydi, meşruiyet tartışması da çözülmüş olacaktır” dedi.

CHP daha önce konuyu Anayasa Mahkemesi ve hatta Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) götürmeyi planladığını açıklamıştı.

Yaşananları ‘ciddi bir meşruiyet krizi’ olarak tanımlayan Tezcan, CHP’nin bundan sonra atacağı adımlara ilişkin bir soru üzerine ise, “Hangi aşamalardan geçileceğiyle ilgili iki değerlendirme yapılacak. Öncelikle yarın hukuçularla görüşeceğiz, sonra yine yarın siyasi bir karar alınacak ve yol haritasını açıklayacağız” diye konuştu.

YSK, Pazar günkü referandumda Doğu illerinde oy sayımı sürerken, Batı’da ise sandıkların kapanmasına 10 dakika kala ilçe sandık kurulunun mührünü taşımayan pusula ve zarflarda kullanılan oyların geçerli sayılmasına karar verdi.

Kurul, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) temsilcisinin talebi üzerine oybirliğiyle alınan bu kararın, sandık kurulu üyelerinin hatası nedeniyle halkın yönetime katılma hakkının zarar görmemesi için yapıldığını savunuyor.

CHP ve HDP de bu kararın yürürlükteki yasa ve genelgeleri ihlal ettiğini ve seçim sonucunu etkilediğini öne sürerek, referandumun iptali için YSK’ya başvurmuştu.

2081140cookie-checkYSK referandumunun iptali için yapılan başvuruları reddetti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.