Yurtdışı çıkış harcı 15 TL’ye düşüyor

Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve yurtdışına çıkış harçlarını yeniden düzenleyen Kanun Taslağı, Başbakanlığa gönderildi.


Taslağın Bakanlar Kurulunca aynen benimsenmesi ve Mecliste de bu şekilde yasalaşması halinde, yurtdışına çıkışlarda artık 70 YTL yerine 15 YTL harç ödenecek.


Taslak, yurtdışına çıkış harcıyla ilgili istisnaları da büyük ölçüde sınırlıyor. Yeni düzenlemeyle 7 yaşından küçük çocuklar ile uçakların uçuş personeli haricindeki herkes, yurtdışına çıkışlarda harç kapsamına alınıyor.


Bu arada Maliye Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, 2005 yılında 8 milyon 250 bin kişi Türkiye’den yurtdışına çıkış yaptı.


Bunların yüzde 89’u istisna kapsamında olduğu için harç ödemesinde bulunmadı. Yurtdışına çıkış yapanların sadece yüzde 11’lik bölümü harç yatırdı. Bunların ödediği çıkış harçlarıyla da devletin kasasına 79 milyon YTL girdi.


İstisnaların kaldırılmasıyla birlikte 8 milyon 250 bin kişiden 15 YTL çıkış harcı alınması halinde, Hazineye girecek para 123 milyon 750 bin YTL’ye yükselecek.


Yeni düzenleme kapsamında kamu görevlileri, sporcular, gurbetçiler, iş adamları, gazeteciler, nakliyeciler ve yurtdışında eğitim görenlerden de çıkış harcı alınacak.


FOTOĞRAF: Atatürk Havalimanı


AÇIK GAZETE: Seyahat özgürlüğüne getirilen anlamsız har(a)ç derhal ve tamamen kaldırılmalı…


 

1035550cookie-checkYurtdışı çıkış harcı 15 TL’ye düşüyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.