Özbekistan olayları çabuk unutuldu

Af Örgütü’nün Özbekistan araştırmacısı Maisy Weicherding konuyla ilgili şunları söyledi:

“Özbekistan’daki yetkililer; tarafsız, bağımsız ve kapsamlı bir soruşturma yapılması yönünde uluslararası toplumdan gelen çağrıları göz göre göre göz ardı ettiler. Güvenlik güçlerinin uyguladığı şiddeti soruşturmak için önlem almayı ve olaylardan sorumlu olanları sorgulamayı reddettiler.

Olayların üzerinden bir yıl geçti ve Andican’da meydana gelen trajik olayların soruşturulmasına, olayların aydınlatılmasına ve mağdurların yitirdiklerinin tazmin edilmesine ya da karşılanmasına duyulan gereksinim ise halen sürmektedir.”

Af Örgütü’nden yapılan açıklamada da şöyledir:

“13 Mayıs 2005’te, Özbekistan güvenlik güçleri, Özbekistan’ın doğusundaki Andican kentinde yaygın yoksulluktan ve hükümet politikalarından bunaldığı için gösteri yapan kalabalığın üzerine hedef gözetmeksizin ateş açtı. Olaylarla ilgisi olduğundan şüphelenilen
yüzlerce insan gözaltına alındı, bunların çoğuna gözaltında kötü muamele edildi veya işkence yapıldı. Yüzlerce kişi Kırgızistan’a iltica istemiyle kaçtı. Onlarca insan tarafsızlık ölçütlerine aykırı biçimde yargılandı ve ağır cezalara çarptırıldı.

Uluslararası Af Örgütü, İnsan Hakları İzleme Örgütü ve diğer hükümet-dışı örgütler; Andican olaylarının Özbekistan hükümetince aktarıldığı biçimde olmadığını düşünen sivillere ve yerli-yabancı basın kuruluşlarına karşı yapılan baskıları gündeme getirerek protesto etmeyi
sürdürdüler. Andican’da cezasızlık hüküm sürmemelidir. Uluslararası Af Örgütü, Özbekistanlı yetkililerin ciddi insan hakları ihlallerini zamanında, bağımsız bir biçimde ve kapsamlı olarak soruşturmamasını kınamaktadır.”

1128460cookie-checkÖzbekistan olayları çabuk unutuldu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.