Özel tiyatrolara yardım yeniden masada

Günay, “Topluma sahne aracılığıyla olumlu, güzel mesajlar verilmesine katkı yapmaya çalışıyoruz, küfürleşmeye katkı yapmak istemiyoruz. Kamuoyu, ‘bunlara mı yardım ediyorsunuz’ diye bizi yargılamamalı, sorgulamamalıdır” dedi.


Kültür ve Turizm Bakanı Günay, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, özel tiyatrolara yardım konusundan bundan böyle tartışma yaşanmaması için uğraştıklarını dile getirdi.


Şimdiye kadar bu yardımları tiyatrolardan gelen temsilcilerin belirlediğini anlatan Günay, “Ama tiyatro dünyasında kurullarda kimler olursa yardımlar daha çok oraya yöneliyor diye yaygın bir kanaat var. Böyle bir yakınmanın olmaması konusunda biz gereken dikkati göstermeye ve daha geniş bir temsilin olmasını sağlamaya çalışacağız” diye konuştu.


Bu konuda tiyatro dünyasının değişik kesimleriyle bir araya gelip konuşacaklarını kaydeden Günay, “O farklı gruplarla konuşup hepsinin içinde bulunacağı ve objektif bir dağıtım sisteminin geliştirildiği bir düzenleme yapmaya çalışacağız” dedi.


Yaşanan tartışmaların “gerçek sanatçıları” da rahatsız ettiğini dile getiren Günay, şunları söyledi:


“Ben geçen dönem bu konudaki kamuoyuna çıkan incitici tartışmalardan çok rahatsız oldum doğrusu. Kamu tiyatroya niye destek veriyor? Dilimizin kullanmasına, sanatın gelişmesine, topluma sahne aracılığıyla olumlu, güzel mesajlar verilmesine katkı yapmaya çalışıyoruz, küfürleşmeye katkı yapmak istemiyoruz.


Onun için devletin verdiği katkının doğru bir hedefe yöneldiği konusunda bir ortak kanaatin oluşmasını dikkatle takip edeceğiz. Kamuoyu, yani ‘bunlara mı yardım ediyorsunuz’ diye bizi yargılamamalı, sorgulamamalıdır. Ben gerçek sanatçıların da bu tür tartışmalardan incindiğini tahmin ediyorum, biliyorum hatta… Çoğuyla konuştum. O yüzden daha objektif bir sistem hep beraber kurmaya çalışacağız.”


Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sinema filmlerine de destek verdiğini, kendisinin de sinemayı çok önemsediğini ifade eden Günay, sinemanın öğretici, eğitici, yönlendirici olabildiğini, çok daha geniş kitlelere rahatlıkla mesaj ulaştırabildiğini kaydetti.


Sinema konusunda başarılı bir ürün çıkarıldığında bunun sanatçıyı ulusal boyuttan evrensel boyuta taşıyabildiğini dile getiren Günay, “Sinema aracılığıyla iyi bir Türkiye tanıtımı yapabiliriz diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.


Geçmiş dönemde Bakanlık tarafından çok sayıda filmin desteklendiğini ve bunlardan bazılarının ödül aldığını anımsatan Günay, “Belki küçük rakamlar ama çok sayıda film desteklenmiş. Her desteklediğimiz film ödül almamış, her desteklediğimiz filmin ödül alması da şart değil” dedi.


Filmin bir beğeni, seyirci kitlesi yakalamasının önemli olduğunu belirten Ertuğrul Günay, bu yıl ödül alan “Takva” ve “Yumurta” adlı filmlerin Kültür ve Turizm Bakanlığınca desteklenen yapımlar olduğunu, bunu sürdüreceklerini kaydetti.


FOTOĞRAF (Faruk Eskioğlu çekti): Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay

1052430cookie-checkÖzel tiyatrolara yardım yeniden masada

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.