16 bin İzolasyona Hayır imzası Straw’da

İsmail Veli öncülüğünde Hüseyin Ertan, Oğuz Paşa, Erman Bektaşoğlu ve Lemi Elyeli’den oluşan ekip, bu yılın Şubat sonunda başlattıkları imza kampanyası ile Kuzey Kıbrıs’a direk uçuş ve ticaretin başlatılması ve 41 yıldır uygulanan tüm ambargoların kaldırılması talebinde bulunmuşlardı.


İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türklerin bu kampanyaya büyük destek verdiklerini, 5 bin imza toplama umudu ile yola çıktıklarını, sonuçta 16 bin imza toplamayı başardıklarını vurgulayan İsmail Veli, ‘Seçim kampanyası sırasında Enfield’de görüştüğümüz Dışişleri Bakanı Jack Straw bize destek verdi ve seçimden sonra bizimle görüşüp imzaları teslim alacağını söyledi. Bugüne kadar kendisiyle görüşmeyi sabırsızlıkla bekledik’ dedi.


STRAW SÖZÜNÜ TUTMADI


Seçimlerin ardından, toplanan imzaları bir mektupla birlikte Straw’a iletmek amacıyla kendisinden randevu istediklerini, ancak günümüze kadar kendilerine randevu verilmediğini anlatan Veli, ‘Bize sürekli olarak Dışişleri Bakanı’nın çok yoğun olduğunu ve bu aşamada bizimle görüşemeyeceğini söylediler. Biz de sonunda 16 bin imzayı, Straw’a iletmek üzere Kıbrıs Masası’ndan Chantel Mortimer’e teslim ettik’ dedi.


Gazetemize konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İsmail Veli ile Hüseyin Ertan, ‘Jack Straw ve diğer bölge milletvekillerini bu yönde verilmiş sözlerini tutmaya davet ediyoruz. Kıbrıslı Türklerin 41 yıldır süren ambargolar altında ezilmeye devam etmemesi için bizler elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Mücadelemizi sürdürürken yetkililerin de verdikleri sözler doğrultusunda hareket etmeleri için onları zorlamaya devam edeceğiz’ dediler.


Dışişleri Bakanlığı eski danışmanlarından Dr Michael Williams’ın, Enfield’deki seçim kampanyası sırasında kendilerine sıcak davranıp olumlu yaklaşım gösterdiğini, bölge milletvekili Joan Ryan’ın da konu ile ilgili olumlu tavır takındığını anlatan Veli ile Ertan, ‘Bize Straw ile görüşüp imzaları ona teslim etme önerisini bizzat Michael Williams önerdi. Seçimlerden sonra mutlaka sizi görecek dedi. Ancak Williams’ın o görevden ayrıldığını öğrendik. Sonra da tavırların değiştiğini görünce hayal kırıklığına uğradık. Binlerce imza veren halkımız adına şunu sormak istiyoruz: Milletvekilleri ile bakanlar, bizleri sadece seçim zamanı mı hatırlamak isterler? Bunun hesabını uygun zamanlarda hep birlikte sormak ve yanıt istemek hakkına sahibiz’ şeklinde konuştular.


KAMPANYA ETKİLİ OLDU


Kısa sürede toplanan 16 bin imza ile sadece İngiliz hükümetine değil, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler gibi dünyanın etkili kuruluşlarına da çağrıda bulunan kampanyacılar, kampanyanın etkili olduğunu anlattılar. Kıbrıslı Türklerin insan haklarına saygı yönünde uluslararası topluma çağrıda bulunduğu kampanya metninde şu istemler yer alıyor:


‘Birleşmiş Milletler genel sekreteri Kofi Annan’ın, uluslararası toplum tarafından desteklenen planının Kıbrıslı Türkler tarafından %65 oranında Evet oyları ile desteklenmesinden, Kıbrıslı Rumlar tarafından ise %76 oranında reddedilmesinden sonra; İngiliz hükümetini Kıbrıslı Türklere verdiği sözleri yerine getirmeye, ambargoları kaldırmaya ve Kuzey Kıbrıs’a direk uçuş ve ticareti başlatmaya davet ediyoruz.


Ekonomik olarak insanlarımızı zor durumlara düşüren, dünya tarihinin bu en uzun dönemli (41 yıl), insanlık dışı ambargosunun sürmesinin artık hiçbir gerekçe ve temeli kalmamıştır.


Kuzey Kıbrıs’a yönelik izolasyonun kaldırılması, direk uçuş ve ticaretin bir an önce başlatılması için desteğinizi istiyoruz.’ (Londra Gazete)

783690cookie-check16 bin İzolasyona Hayır imzası Straw’da

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.