30’da birimiz meydana çıkmışız

İngiltere ve ABD’’de ekonomi tıkırında… Bu sözler IMF Ekonomi Şefi Olivier Blanchard’ın. Başbakan David Cameron da ekonomi yönetimiyle övünüyor…

“O halde sosyal yardımları kesmeyi niye sürdürüyorsunuz?” diye sormazlar mı? Hükümetin bir başka saçmalığı da kriz bahanesiyle halen ücretleri baskı altında tutması. Günümüzde gerçek ücretler 2008’e kıyasla 50 sterlin değer yitirmiş… Bir yönetici, bir işçiye göre 85 kat daha fazla ücret alıyormuş… İnsaf…

Geçen hafta başındaki kamu çalışanlarının grevi cumartesi günü 100 binlik “ücret artışı ve daha iyi yaşam koşulları” gösterisiyle sürdü… Bu katılım sayısı hükümete ciddi bir mesajdı… Bir başka anlamda her 700 kişide birisi alana inmiş…

***

Bu yürüyüşte bizim topluma hizmet eden dernekler de Kobani gündemini de taşıyarak omuz verdi… Geçen pazar günü de Day Mer’in geleneksel kahvaltısında Kobani eylemleri konuşuldu. Day Mer Sözcüsü Ahmet Sezgin, İngiltere gündeminin yanısıra Türkiye ve bölgesindeki olayların da biz göçmenleri etkilediğini belirterek, toplumun 10 bin katılımcılı eylemlerle refleks gösterdiğini söyledi. Nüfusumuzu 300 bin sayarsak, 10 bin katılımcı önemli bir rakam sayılır. Bir başka deyişle her 30 kişiden birisi alana inmiş.

Sezgin bir başka gerçeğe de parmak basarak Irak ve Şam İslam Devleti terör örgütünün kısa yazılımı “IŞİD” ile sıradanlaştırılmaya çalışıldığını vurgulayarak, bin 500 yıl önceki islam hareketinin aynısının günümüzde hayata geçirilmeye çalışıldığını anlattı. Her ne kadar günümüzde kendisine Müslüman diyen bazıları, bu örgütü islamla bağdaştırmasalar da bu örgüt de onları islamı değiştirmekle suçluyor.

Sezgin, kendi kaderini “bağımsız” olarak çizmek isteyen Kürt halkının bu çeteye karşı savaşında verilen desteğin, ekonomik anlamda da sürmesi için kampanya başlatıldığını da duyurdu. Yöre derneklerinin de katıldığı bu kampanyaya toplumun ilgi göstereceğini umuyorum…

Day Mer’den Oktay Şahbaz da, derneğin Türkiyeli toplumun yanısıra İngiltere’deki işçi sınıfı temsilcilerini bilgilendirmek ve mücadelenin bir parçası yapmanın görevleri arasında olduğunu belirterek, ülkedeki sendika ve konfederasyonların destek çağrısına çabuk yanıt verdiğini söyledi.

Ayrıca Day Mer gençliğinin yaratıcı eylemlerle halkın ilgisini çekmemeyi başardığını anlatan Şahbaz, toplum üyelerinin bölge milletvekillerinden görüşme talep ederek Kobani’yi tartışmalarını istedi.

Ortaçağ karanlığını getirmek isteyen Irak ve Şam İslam Devleti denilen bu örgüte karşı herkesin yapabileceği şeyler var… Eğer sessiz kalırsak geç kalmış da olacağız…

***

Day Mer kahvaltısında Turkish Independent’den meslektaşım Erem Kansoy ile (geç de olsa da) tanıştım. Kıbrıs kökenli olan Eren 8 yıldır Londra’da yaşıyor. Son olarak Irak’a giderek yaşanan dramın fotoğraflarını çekmiş ve haberleştirmiş. Türkiye medyası burnunun dibindeki olayları ABD ve Avrupa kökenli ajan(s)lardan okura aktarıyor. Erem’in içimizden birisi olarak üstelik kendi özgücüyle sıcak bölgelere giderek özellikle kadın ve çocukların durumlarını haberleştirmesi meslek adına gurur verici.

Eren, bölgeye gönderilen yardımların hayati önem taşıdığını belirterek, “Lütfen yardımlarınızı esirgemeyiniz. Yardımlar yerine ulaşıyor ve onlara direnme gücü veriyor” dedi…

NOT: Bir köşe yazarının en keyif aldığı an sanırım, yazısının okuru tarafından desteklenmesi ve eleştirdiği kesimin nasırına basıldığını hissetmesidir. Geçen haftaki “Cenazemiz kargo değil, yolcudur…” köşe yazısını haklı bulan ve bu kampanya için kolları sıvamaya hazır dost mesajları yüreğimi ısıttı. Sevgili Selda Aksoy, Elvan ve Fatoş’a buradan teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Haksızlıklara karşı sesimiz ne kadar güç çıkarsa haramzadelere o kadar geri adım attırabiliriz…

1084410cookie-check30’da birimiz meydana çıkmışız
Önceki haberDarbeciler ve Takipsizler…
Sonraki haber“Nano teknoloji 21. yüzyılın endüstriyel devrimi olacak”
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.