42.533.41 seçmen, 158.700 sandıkta

Türkiye, bugün 23. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için sandık başında.


Seçime 14 siyasi parti katılacak. 85 seçim bölgesinin bulunduğu seçimde, 699’u bağımsız, toplam 7 bin 394 aday yarışacak.


Çekilen kura sonucu siyasi partiler, birleşik oy pusulasında sırasıyla; Aydınlık Türkiye Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Saadet Partisi, İşçi Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Halkın Yükselişi Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Genç Parti, Demokrat Parti, Liberal Demokrat Parti, Milliyetçi Hareket Partisi, Adalet ve Kalkınma Partisi, Emek Partisi ve Türkiye Komünist Partisi olarak yer alacak.


İlk kez bağımsız adayların isimleri de birleşik oy pusulasında bulunacak. Pusulaların üst bölümünde siyasi partilere, alt ve yan bölümlerinde bağımsız adayların isimlerine yer verilecek.


Bağımsız aday sayısı fazla olan illerde büyük zarflar, diğer illerde normal boyuttaki zarflar kullanılacak.


SONUÇLAR NASIL BELİRLENECEK?


Gümrük kapılarında kullanılan oylar, Türkiye barajının belirlenmesinde ve her seçim çevresinde etkili olacak.


YSK’nın belirlediği esaslara göre, seçim sonuçlarının belirlenmesinden önce Türkiye genelindeki toplam geçerli oylar tespit edilecek. Bu oylara gümrük kapılarında kullanılan toplam geçerli oylar eklenecek. Bu şekilde belirlenecek toplam oy sayısının yüzde 10’unu aşan siyasi partiler, milletvekili çıkarmaya hak kazanacak.


 

1045630cookie-check42.533.41 seçmen, 158.700 sandıkta

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.