AÇIK GAZETE’DEN… Dostumuz Mahmut Şenol…

Açık Gazete henüz 2 yaşında bile değil… Maratona başladığımızda yolumuzun uzun ve taşlı topraklı olduğunu biliyorduk. Kendimizce açık tartışma platformu oluşturabilecek, Türk medyasında “prestij gazetesi” olarak anılabilecek bir e-gazete yaratmak istedik. Alexa değerlendirmesinde dünyadaki internet sıralamasında ilk 70 binlere yükseldik. Geldiğimiz nokta öngördüğümüz nokta sayılabilir.

Gazetecilik ekip işi… Açık Gazete’nin çizgisini beğenen pek çok dostumuz özveriyle bu alternatif sesin yükselmesi için omuz verdi. Bulundukları ülkelerin gündemini siz değerli okurlarımıza aktardılar. Hepsine buradan özel teşekkür ediyorum. Bu dostlarımızdan birisi de ABD’den Mahmut Şenol’dur… Eski ve deneyimli bir gazeteci olan Mahmut Hoca, bugünlerde ABD’den Türkiye’ye dönme hazırlığında…

ABD büyük bir ülke… İnsanları (fiziksel olarak) büyük, yedikleri içtikleri büyük, oturdukları evler büyük, bindikleri otomobiller büyük… Biz ABD’lileri Hollywood filmlerinden tanıdık önce… Şakacı, hoş insanlar…

ABD’de George W. Bush, Müslümanların toplu oylarının da başkan olunca, Büyük Ortadoğu Projesi için düğmeye basıldı. Ortadoğu kan gölüne döndü. Ukrayna’da Turuncu Devrimi, Asya’da Kadife devrimleriyle ABD yanlısı kukla yönetimler oluşturulmaya başlandı. Bütün bunlar yapılırken sanal “uluslararası terör” yaratıldı. Kanlı operasyonlar, Guantanamo işkenceleri, casus uçakları velakin bütün haksızlıklar güvenlik adına haklı gösterilmeye çalışıldı. Bütün baskıları yaratan güvenlik masrafları da vergi olarak bizden alınmaya başlandı… İşte “2006’da gezegenimizdeki panorama budur” denilebilir…

Türkiye’de ulusal gazetelerin atladığı bir şeyi Açık Gazete, Mahmut Hoca ile yakalamaya çalıştı… Peki bütün bunlar olup biterken bize 1 Mayıs’ı armağan eden ABD halkı ne yapıyordu? Neler düşünüyordu? Öyle ya, ABD halkı kendi yönetimlerini dış dinamiklerden daha kolay alaşağı edebilirdi. Petrol lobisinin başkanı Bushgillere gereken dersi ancak kendi halkı verebilirdi…

Mahmut Hoca bu soruların yanıtı olacak ipucu niteliğinde haberler üretti hep… O büyük ülkede yoksulların hastanesine vurulan kilidi, sokakta yatmanın gündüz yasaklandığını onun haberlerinden öğrendik… ABD’lilerin Bekârlar Haftası ya da Solaklar Günü’ne verdiği öneme, çapkınlık dersi ücretinin 1600 Dolar olmasına gülümsedik… Mahmut Hoca, ikiz kuleleri 2 Türk profesör çözeceğini aktırdığında sevindik…

Onun imzasının altında Amerikan TV’lerinde asparagasa ihtar verildiğini, Küba karşıtı yazı için kalemini satanların teşhir edildiğini, Starbucks telvesinde grev göründüğünü ve TV’yi protesto haftası düzenlendiğini okuduk. Bu haberlerde ABD’lilerde hâlâ 1 Mayıs ruhu olduğu aklımıza geldi… Bu büyük ülkenin birbiriden farklı dilli, farklı tenli halkının üzerine uzaktan tahmin edildiği gibi öyle “ölü toprağı” örtülmediğini düşündük…

Polis Müdürü’nün karısının pornocu olması, 4 milyon evli çift eş değiştirmesi haberlerinde bu büyük ülkenin dış dünyada yarattığı sorunlardan daha büyüğünü içerde yaşadığını anladık. ‘Terminatör’den Ermenilere vergi muafiyeti ile Pakistan kökenli kendi vatandaşını ülkeye sokulmaması haberlerindeki satır altlarından da iktidardaki gücün haksızlığı yasalaştırdığını okuduk.

Mahmut Hoca, (sanırım pek çok okurumuzda benim gibi düşünüyordur) ABD’de bir iç dinamizm olduğunu, medyanın farklı yönlendirmesiyle dış dünyadaki imajlarından pek farkında olmadıklarını bize haberleriyle anlattı. Dostumuz bütün bunları sevgili oğlu Ali Nazım’ın doğumuna gün sayarken anlattı… Doğduğu gün anlattı… Kucağında uyuturken anlattı…

Mahmut Şenol’un Phaselis Adağı ve Bay Konsolos’usunu da mutlaka okuyunuz derim. Bay Konsolos’u bitirdiğimde Cervantes’in Mahmut Şenol ile Don Quixote’un da Bay Konsolos ile kan bağı olduğunu düşünmüştüm…

Bu değerli gazeteci yazar dostumuz şimdi memlekete dönüş hazırlığında. Memleketten çıkarken yapılan belirsizliğe yolculuk, ne yazik ki memlekete doğru yapılırken daha da belirsizleşiyor…

Sevgili Mahmut Hocamız size ailecek iyi yolculuklar dilerken Açık Gazete ailesi adına tekrar tekrar teşekkür ediyoruz. Dünyanın neresinde olursanız olun bize yazmayı unutmayınız…

1082560cookie-checkAÇIK GAZETE’DEN… Dostumuz Mahmut Şenol…
Önceki haberUBP ve DP’den yeni hükümete protesto
Sonraki haberNATO Afganistan’da 53 sivili katletti
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.