Aleviler’in tartışmasına son nokta kondu

Vakıflar Kurulu kararına göre; 17 Mayıs’taki seçimleri kazanan fakat eski yönetimce dışlanmaya çalışan İsrafil Erbil başkanlığındaki yeni yönetim kurulu İAKM’nin hukuki yöneticisi…

İsrafil Erbil başkanlığındaki “sol muhalefet” artık yönetimde

SORUN NASIL GELİŞTİ?

İAKM 17 Mayıs’ta yaptığı genel kurulda yönetime giren üyeler arasında görev dağılımı tartışma çıkmıştı.

Salt oy çoğunluğu ile seçilen yeni başkan İsrafil Erbil ve “yeni yönetim kurulu” üyeleri eski başkan Hüseyin Çiftçi’nin yönetimi devretmediği ve İAKM’nin yönetim odalarını da kilitli tuttuğunu öne sürerek sorunun çözümü için İngiltere’de vakıfların bağlı olduğu kurum Vakıflar Kurulu’na başvurmuştu.

Yönetimi devretmemekle suçlanan eski başkan Hüseyin Çiftçi ise Vakıflar Kurulu’nun kararını beklemeden 21 Haziran’da yeni bir olağanüstü genel kurul topladı. Olaylı geçen ve polisin de karıştığı kurulda sahte oyların kullanıldığı öne sürülmüş ve gerginlik daha da büyümüştü.

Vakıflar Kurulu 6 Ekim’de kararını vererek İAKM’deki kavgaya son verdi. Vakıflar Kurulu, 17 Mayıs’da yapılan kurulda seçilen yönetim kurulu’nun geçerli saydı. Buna göre; İsrafil Erbil başkanlığındaki yeni yönetim İAKM’nin yasal yöneticileri ve eski başkan Hüseyin Çiftçi yönetimi devretmek zorunda…

Vakıflar kurulu ayrıca yeni yönetim kurulunun göreve başlamasını engelleyen kişiler hakkında yasal soruşturma başlanacağı bildirildi. Açıklama da ayrıca yönetim kurulu tarafından yeni trustees (güvenilir kişi) bildirilmesi gerektiği belirtildi.

BOY GÖSTERİSİ

Vakıf kararını bekleme süresince boş durmayan İsrafil Erbil başkanlığındaki yönetim, “İngiltere Alevi Bektaşi Birlik ve Dayanışma Komitesi”ni kurarak Ekim ayı başında konser, söyleşi gibi etkinlikler düzenledi.

İngiltere’de yaşayan 100 bine yakın Alevi yurttaşın tek örgütlü çatısı olan İAKM’de yönetimin gaspedildiğini öne süren Komite’nin düzenlediği koser ve söyleşiye 5 bine yakın ziyaretçi çekmeyi başardı.

Almanya Su TV’nin canlı olarak yayınladığı etkinliklere Türkiye’de ve Avrupa’daki birçok önemli Alevi liderleri katıldı. Katılımcılar arasında Tunceli milletvekili Kamer Genç, Ali Balkız (ABF Bşk), Fevzi Gümüş (PSAKD Bşk), Tekin Özdil Baş (AABK Temsilcisi), Ali Rıza Aydın (Açık Gazete yazarı), ile sanatçılardan Gülcihan Koç, Ergün Efe, Zafer Gündoğdu ve Ozan Dertli Divani de yer aldı.

YENİ BAŞKAN SEVİNÇLİ

Yönetimi gaspetmekle suçlanan Hüseyin Çiftçi, Erbil ve arkadaşlarının Vakfın Mütevelli Heyeti sayısını bütün üyelere açma politikasına karşı çıktıklarını söylerken, Erbil de Çiftçi ve arkadaşlarının Aleviliğin özünden uzaklaşmak ve Cemevi’ni de haremlik selamlık oturulan bir mekana dönüştürmekle suçlamıştı.

Açık Gazete’nin Türkiye’de ulaştığı yeni başkan İsrafil Erbil, Vakıflar Kurulu’nun kararının kendileri için sürpriz olmadığını belirterek, en kısa zamanda yönetimi devralarak İngiltere’de yaşayan Türkiyeli Alevilerin birliğini sağlamaya çalışacaklarını söyledi.

İAKM’nin İngiltere’de binlerce potansiyel üyesi bulunduğunu ve acil çözülmesi gereken bir çok sorunun bulunduğunu vurgulayan Erbil, meşru haklarını kullandıklarını sözlerine ekledi.

Erbil daha önce de Açık Gazete’ye yaptığı açıklamada yönetime talep olma amaçlarını da şöyle açıklamıştı:

“Tek amacımız bu kurumun 15 yıllık tarihinde yapılamayanları yapmak… Alevilik tarihini anılması gereken hiç bir tarihi hatırlamıyorlar. Hiç bir etkinlik yok. Bir tane Alevilik öğrettikleri genç yok. Türkiye’deki Alevilerinin haklı talepleri ile ilgili bir tane attıkları somut adım yok. Web sitesi yapmışlar içinde Pir Sultan yok, Hacı Bektaş-ı Veli yok! Yani ‘bunları perde arkasında kimler yönlendiriyor, bunların amaçları nedir, o tabelalarda neden Alevi yazıyor’ bunları anlamış değiyiz…. Cemevi’nde kadın erkek ayrı oturmasını eleştirdik… Arapça okunan Kur’anlardan tutun, 40 yemekleri ve cenazelerden kadın-erkeği ayrılmasını dillendirdik. Biz bu yanlışlıkları kimseyi dışlamadan hep birlikte düzeltelim istedik… Çocuklarımızı buradaki sisteme uyum sağlayarak kendi kültürümüzü sürdürmek istiyoruz…”

FOTOĞRAF: İsrafil Erbil ve arkadaşları İAKM’nin yasal yöneticisi
İLGİLİ HABERLER:
– Alevilerin sol kanadından 4 talep
– Muhalif Aleviler’den etkinlik
– İngiltere Cemevi’ne yakışmayan kavga
– Cemevinde yönetim tartışması

825020cookie-checkAleviler’in tartışmasına son nokta kondu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.