Başarıya ceza, başarısızlığa prim…

Herhangi bir işletmede, yönetici kişi, iki çalışanına birbirine yakın zorlukta görev verir. Mesainin bitimine yakın saatte işini bitiren görevli, müdüre gelir ve işini bitirdiğini, izin verirse çıkmak istediğini bildirir.


Diğer çalışan ise daha işin yarısındadır. Mesai de bitmek üzeredir. Müdür, işini bitirene, diğer memura yardım etmesini ve işleri bitirdikten sonra birlikte çıkabileceklerini söyler. Memur “peki” der ve diğerine yardım etmek üzere çıkar.


Müdürün bu yaptığı, sizce doğru mu, yanlış mı? Veya, siz olsanız nasıl davranırdınız? Aman! cevap vermekte acele etmeyin…Neyse, bunu geçelim…


Şimdi, kısa bir olayı daha anlatayım…


Yıllar öncesiydi. Bir sınıf arkadaşım anlatmıştı ; ” Maddi durumumuz iyi olmadığı ve kalabalık bir aile olduğumuz için babam, tüccarlardan alarak eve torbalarca ceviz getirir, ücret karşılığında onları kırar ve ceviz içlerini ayırtırdık. Bu işi dört kardeş yapardık. Babam her gün, odanın ortasına ceviz yığar ve biz de etrafına toplanır birlikte kırmaya başlardık. Cevizler bitmeden kalkmak yasaktı. Ben, diğer ağabey ve kardeşlerimden daha hızlı ceviz kırardım. Diğerlerinin ya eli ağırdı ya da işi gevşek yaparlardı.


Baktım bu böyle giderse olmayacak. Çünkü, cevizlerin yarısına yakınını ben kırıyordum. Fakat hepsi bitmeden kalkamıyordum. Halbuki ben, biraz da top oynamak istiyordum. Bu durum aylar sürdü. Nihayet bir gün, konuyu babama anlattım. Cevizleri kardeşler arasında paylaşmasını ve işini bitirenin gitmesi gerektiğini söyledim. Babam beni dikkatle dinledikten sonra, hak verdi . Artık o günden sonra bana ayrılan cevizleri kısa zamanda kırıyordum ve oradan top oynamaya gidebiliyordum.


Akşama doğru eve gelince, kardeşlerimin halen ceviz kırdığını görüyordum. Şimdi, tekrar sorabilirim. Arkadaşım düşüncesinde haklımıydı?


Babası, onun dediğini yapmakla doğru mu davranmış oldu? Şimdi, tekrar başa dönelim. Müdürün hareket tarzı ne kadar doğru ya da ne kadar âdil? Müdür, işini zamanında bitireni, diğerine yardıma göndermekle onu cezalandırmış olmuyor mu? Öte tarafta, işini zamanında yapmayana, destek vererek ona ödül vermiş olmuyor mu? Benim gibi kafanız karıştıysa, yazının başına dönün.


Burada ilginç olan, çoğumuzun yukarıdaki müdür gibi davrandığımız ve bunu doğru gördüğümüz… Hayatımızda belki de, tekrar tekrar gözden geçirmemiz gereken o kadar şeyler var ki…


 

680920cookie-checkBaşarıya ceza, başarısızlığa prim…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.