Boris’in babası, dedesi Ali Kemal’i anlattı

Gazeteci Ali Kemal’in torunu Boris Johnson Londra Belediye Başkanı seçildikten sonra, hem İngiltere hem de Türkiye’de Johnson Ailesi’nin Türklüğü üzerine çok konuşuldu. İngiltere’nin önde gelen gazeteci ve politikacıları arasında adı geçen İngiltere’deki Johnson Ailesi, uzun süre sessizliğini korudu. Sonunda aile adına Londra Belediye Başkanı Boris Johnson’un babası, kurt siyasetçi ve yazar Stanley Johnson, Akşam’dan Özcan Tikit’e konuştu. Vatan hainliğiyle yargılanan ve 1922’de linç edilen Gazeteci ve eski Bakan Ali Kemal’in torunlarından oluşan Johnson Ailesi’nin kendilerini ne kadar Türk hissettiğini, dedelerini nasıl hatırladıklarını, Türkiye hakkında ne düşündüklerini anlattı. Stanley Johnson, vatan hainliğinden yargılanan dedesinin de Atatürk gibi, Türkiye’nin iyiliğini istediğini söyledi.

– Türkiye için hayli tartışmalı bir isim olan Ali Kemal, Johnson Ailesi için kimdir?
– Ali Kemal benim büyükbabamdır, yani babamın babası. Büyükbabam Ali Kemal’in 1903’te evlendiği yarı İsviçreli yarı İngiliz Winfred, yani babaannem 1909 yılında babamı dünyaya getirmiş. Winfred, bundan çok kısa süre sonra ölmüş. Babam ve ablası Celma, daha sonra İngiltere Bournemouth’a götürülmüş. Bundan sonra ise Ali Kemal Türkiye’ye dönmüş. Birinci Dünya Savaşı nedeniyle aralarında fazla bir iletişim olmadığını tahmin ediyorum. Zaten 1922’de de Türkiye’de öldü.

ÇEYREK TÜRK’ÜM

– Johnson Ailesi’nin Türklüğünü matematiksel olarak formüle etmenizi istesem…
– Babam, yüzde 50 Türk’tü; ben de çeyrek Türk’üm. Bununla birlikte İngiliz, Fransız ve İsviçreli kökenlerim de var.

– Londra’da yaşayan Türklerin büyük çoğunluğu Boris Johnson’ı fazla tanımamalarına rağmen, Türk olduğu için oy verdi. Londralı Türklere bu kararı verdiren duygu için ne diyebilirsiniz?
– En büyük oğlum Boris Johnson, farklı vesilelerle birçok kez Türk olduğunu ve bu kökeninden gurur duyduğunu belirtti, Boris’in 3 erkek, 2 de kız kardeşi var. Bunu söylüyor çünkü çok kültürlü temelinin, şehri gezip gören herkesin de farklı kültürler ve milletler için bir erime potası olduğunu fark ettiği gibi Londra’yı yönetmeye çok elverişli olduğunu düşünüyor. Eminim ki bu husus insanların Boris’i sevmesinde etkili oldu.

– Büyükbabanızın doğduğu topraklara hiç geldiniz mi, Türkiye’yi ziyaret etmek ister misiniz?
– 1959 yılında 18 yaşındayken Türkiye’ye geldim. İstanbul’da Ali Kemal’in ikinci eşi Zeki Paşa’nın kızı Sabiha’yla kaldım. Sonra Ankara’ya, Ali Kemal’in Sabiha’dan olan oğlu yani üvey amcam Zeki Kuneralp’in yanına gittim. Zeki, bu dönemde Türkiye’de üst düzey bir diplomattı. Çok mutlu oldum, Ankara’da 2-3 hafta kaldım. Kuneralp Ailesi’ni, Zeki’nin daha sonra 1976’da Madrid Büyükelçiliği yaptığı dönemde boğazı kesilerek trajik bir şekilde katledilen eşi Necla’yı da o zaman tanıdım. Aynı zamanda kuzenlerim Sinan ve babasının yolundan giderek diplomat olan Selim Kuneralp’le tanıştım. Türkiye’deki akrabalarımla 3 yıl düzenli görüştüm. Zeki Kuneralp, iki kez Londra Büyükelçiliği yaptı. Kraliçe 2. Elizabeth’in ve Kraliyet mensuplarının Türkiye’ye ziyaretinde Başbakan Erdoğan’ın önerisiyle Zeki’nin oğlu Selim, eşi Gamze Çiçek ile özel bir toplantı yaptığını haber aldım. Boris’e gelince, o zaten birçok kez Türkiye’ye gitti.

– Babanız ailenizin Türk kökenleri hakkında size neler anlattı, bundan çok bahseder miydi?
– Babam fazla konuşmazdı ama annem hem bana hem kız kardeşlerime Ali Kemal’in trajik ölümünü çok anlattı. Babamla 1936 yılında evlendikten sonra Sabiha ile irtibata geçti. Türkiye’ye geldiğimde Galata Köprüsü’ndeki kalabalıkta yolumu kaybetmemem için bana Türkçe nasıl adres sorulacağını da öğretti.

ANADOLU’DAKİ KÖKLERİMİZ SARIŞIN

– Ali Kemal gazeteci ve politikacıydı; siz politikacı ve gazeteci yazarsınız; Boris Johnson da öyle; The Times’ta köşe yazarı olan kızınız da var, bu genetik bir miras mı?
– Çok doğru, arada büyük benzerlikler var… Ali Kemal, ben ve Boris üçümüzde hem politikacı hem yazarız. İkinci ismi Sabiha olan kızım Rachel, The Times’ta köşe yazarı. Bir tek o politikaya girmedi. Girmesi için ikna etmeye çalışıyorum. İngiltere de daha çok kadın politikacıya ihtiyacımız var. Bayan Thatcher mükemmel bir örnektir.

– Londra Belediye Başkanı oğlunuz Boris Johnson dedeniz Ali Kemal’e fiziksel olarak benziyor mu?
– Kafalarda karışıklık yaratan bir sarışınlık mevzusu var. Ali Kemal’in saçları açık renkliydi. Johnson Ailesi’nde tamamen sarışın bir gen var. Zeki Kuneralp bunu Ali Kemal’in Anadolu’daki kökenlerine bağlayarak açıklamıştı. Anadolu’da sarışın olan Türkler hâlå vardır. Gazetenizin okuru arasında da olabilecek Anadolulu sarışın Türkler, bu konu hakkında benden daha çok bilgiye sahiptir.

– Avrupa ve İngiliz Parlementosu’nda yıllarca milletvekilliği yapmış biri olarak Türkiye’nin AB üyeliği konusunda ne düşünüyorsunuz? AB’ye alınacağına inanıyor musunuz?
– AB Parlamenteri olduğum 1979-84 yılları Türkiye Delegasyonu’ndaydım ve bu kapsamda da resmi ziyaretlerde bulundum. Prensipte 1960’lara uzanan Türkiye’nin AB’ye üyeliğiyle ilgili düzenlemelerin bu kadar uzun sürmesine üzülüyorum. Dışişleri Bakanlığı’nda görevli kuzenim Selim’in bu konuyla ilgili çalışmakta olduğunu memnuniyetle öğrendim. İngiltere her zaman üyelikte Türkiye’yi destekledi, bu nedenle Selim muhtemelen Boris’e cepten ‘acil’ koduyla mesaj atarak yardım istemek durumunda kalmayacak. Eminim ki büyükbabam Ali Kemal de Türkiye’nin AB’ye üyeliğini yürekten desteklerdi. Benim onu bildiğim kadarıyla Ali Kemal de Türkiye Cumhuriyeti’nin büyük kurucusu gibi modern, özgür, kadınlarla erkeklerin eşit olduğu, ekonomik refaha ulaşmış ve insan haklarına saygı gösterildiği bir ülkeye inandı, bunu amaçladı.

FOTOĞRAF: Boris Johnson (büyük), babası  Stanley Johnson ve dedesi  Ali Kemal

 

731450cookie-checkBoris’in babası, dedesi Ali Kemal’i anlattı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.