Cameron’un Türkiye ve Pakistan gezi yorumları

İngiltere’nin çiçeği burnundaki Başbakanı David Cameron’un ABD’den sonra ikinci ziyaretini yaptığı Türkiye’de Gazze’yi bir hapisaneye benzetmesi ve ikinci durağı Hindistan’da da Pakistan’ı terör ihraç etmekle suçlaması İngiltere’de tartışılmaya devam ediyor.

Ulusal basında çıkan yorumlar başbakana yergi ve övgü diye ikiye ayrılabilir.

YERGİLER

The Guardian: Cameron yalnızca ABD’nin isteklerini iletti

The Guardian’ın dış politika yazarı Simon Tisdall, İngiltere Başbakanı David Cameron’ın Türkiye ziyaretinde İsrail’i ve Hindistan gezisinde de Pakistan’ı eleştirmesini, “Mesaj taşıyan Cameron cesur bir kahinden çok, (ABD tarafından) kullanışlı bir ahmaktır” diye değerlendirdi.

ÖVGÜLER

The Independent: ABD’nin küçük ortağı dışında bir politika izliyor

Independent yazarlarından Adrian Hamilton, Cameron’ın Türkiye ve Hindistan ziyaretlerinde verdiği mesajları analiz ederek bunun İngiltere’nin geleneksel dış politika üslubunda bir değişikliğe işaret ettiğini belirtti. Yazara göre; Başbakan ticari çıkarlarını gözeterek “ABD’nin küçük ortağı” dışında özgün dış bir politika izliyor…

***

The Guardian: Türkiye’nin gücü üslup değiştirtti

The Guardian, Başbakan David Cameron’un Ankara’da İsrail’in Gazze ablukasını eleştirmesini “Bir İngiltere Başbakanı, Westminster’da kullandığı üslubu Türkiye’de değiştirmek zorunda kalıyor. Bu bile tek başına, Türkiye’nin ne kadar önemli bir bölgesel güç haline geldiğini gösteriyor” diye yorumladı.

***

The Daily Telegraph: Türk olsaydım, AB’ye karşı olurdum

The Daily Telegraph da Cameron’un gezisi sırasında Türkiye’yi mercek altına aldı. David Hannah’ın kaleme aldığı yazıda AB’nin Türkiye’yi adil olmayan bir biçimde oyaladığı ve Kıbrıs’ta “Evet”çi Kuzey’in haksız yere cezalandırıldığını yazdı. Yazar Tükiye’nin gelişen bir ekonomi olarak genç nüfusa sahip olduğunu belirterek “Eğer ben Türk olsaydın AB’ye karşı olurdum” yorumunda bulundu.

DİĞER YORUMLAR

The Financial Times: Cameron’un Türkiye’ye AB desteği zararsız çaba

The Financial Times başyazısında Başbakan David Cameron’ın Türkiye’nin AB üyeliği ile ilgili çabalarının büyük ölçüde retorikten ibaret olduğunu savundu.

Gazete “Fransa ve Almanya’nın Türkiye’nin üyeliğine muhalefeti öyle güçlü ki, kısa vadede bu sürecin hız kazanması ihtimali çok düşük. Dolayısıyla Cameron’ın Türkiye’nin savunucusu pozu takınması masrafsız bir diplomasi yöntemi” yorumunu yaptı.

***

The Independent: Londra’da Zerdari’nin gönlü alınmalı

Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Zerdari’nin yarın başlayacak İngiltere ziyaretini yorumlayan basın, Başbakan David Cameron’un diplomatik bir dille Zerdari’nin gönlünü alması gerektiğini yazdı. The Independent İngiltere’nin ABD gibi Pakistan’a sivil amaçlı projeler için yardım etmesi gerektiğini de belirtti.

1083220cookie-checkCameron’un Türkiye ve Pakistan gezi yorumları
Önceki haber‘Penis boyu’ ile ‘suç işleme’ arasındaki ilişki araştırmasına yasak
Sonraki haberBu anlaşmayı hatırlayan kaldı mı?
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.