Can Atalay için 2. kez ihlal kararı

Anayasa Mahkemesi (AYM), cezaevinde tutulan TİP Milletvekili Can Atalay için bir kez daha hak ihlali kararı verdi. Karar uygulanması için Yargıtay’a değil İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Alınan karara göre, Can Atalay’a 100 bin TL tazminat ödenecek. Kararı uygulamayan Yargıtay üyeleri için herhangi bir suç duyurusu yapılmayacak.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Gezi davası kapsamında “hükümeti devirmeye teşebbüs” iddiasıyla 18 yıl hapis cezasına çaptırılan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında daha önce verdiği hak ihlali kararının uygulanmaması nedeniyle ikinci kez hak ihlali kararı verdi.

ÜÇ KARŞI OY İLE

Genel Kurul; daha önce verilen ihlal kararına uyulmaması nedeniyle Can Atalay’ın Anayasa’nın 67. maddesinde güvence altına alınan “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı” ile 19. maddesi ile güvence altına alınan “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının” ihlal edildiğine karar verdi. Kararın, üç karşı oy ve oyçukluğu ile alındığı öğrenildi.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay’a ilişkin verdiği hak ihlali kararına 8 Kasım’da “uyulmamasına” karar vermişti. Atalay hakkındaki mahkûmiyet hükmünün kesinleştiğini belirten Yargıtay, kararı Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi işlemlerine başlanması için TBMM Başkanlığı’na göndermişti. 3. Ceza Dairesi, ayrıca Anayasa hükümlerini ihlal ettiği ve kendisine verilen yetki sınırlarını yasal olmayacak şekilde aştığı iddiasıyla “hak ihlali kararı veren AYM üyeleri” hakkında için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu.

Bu kararın uygulanmaması nedeniyle Can Atalay’ın avukatları, AYM’ye yeniden bireysel başvuruda bulundu. AYM Birinci Bölüm, 13 Aralık’ta görüştüğü başvurunun Genel Kurul’a sevkine karar verdi.

Bugün toplanan Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Can Atalay’a ilişkin hak ihlali kararının uygulanmaması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine karar verdi.

AVUKATINDAN AÇIKLAMA GELDİ

Atalay’ın avukatı Deniz Özen, “Bugün itibariyle Can Atalay’ın derhal tahliye edilmesi gerekmektedir”. dedi.

ATALAY’A TAZMİNAT ÖDENECEK

DW’den Alican Uludağ’ın aktardığına göre, karar uygulanması için Yargıtay’a değil İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Can Atalay’a 100 bin TL tazminat ödenecek.

KARARA UYMAYAN ÜYELER İÇİN SUÇ DUYURUSU YAPILMAYACAK

AYM, karara uymayan Yargıtay üyeleri hakkında herhangi bir suç duyurusunda bulunmayacak.

2743320cookie-checkCan Atalay için 2. kez ihlal kararı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.