Hıdrellez’de Sulukule sergisi

Yazılı belgeleri de barındıran sergi, 31 Mayıs’a kadar gezilebilecek.

“SULUKULE’Yİ ALDILAR, DARBUKAMI KIRDILAR…”

İstanbul’da kentsel dönüşüm projeleri çerçevesinde kaybedilen birçok mahalleden biri olan Sulukule, yaklaşık 1000 yıllık bir Roman yerleşimi. Mahalle, yerel kimliği ve mimari özellikleriyle, İstanbul için çok önemli bir kentsel mekân oluşturuyordu.

İstanbul’da belediye ve TOKİ işbirliği ile gerçekleştirilen, onlarca mahallenin yerinden edilme sürecinde, sadece fiziksel çevreye zarar verilmiyor, aynı zamanda kültürel-sosyal yapı ve topluluk kimliği de yok ediliyor. Bu kritik süreçte, Sulukule’nin kurtarılması için mücadele veren Sulukule Platformu, konunun insani, kentsel ve hukuki boyutlarına dikkat çekmek üzere yoğun bir biçimde çalışmalarını sürdürüyor. Hafriyat Karaköy’de “ Sulukule’yi aldılar, Darbukamı Kırdılar” başlığıyla açılan sergide bu çalışmalar kapsamında gelişen duyarlılık ve yetkililerin bu süreçteki tavrı ele alınıyor.

YAPILABİLECEK ÇOK ŞEY VAR…

Türkiye’den ve birçok ülkeden çeşitli akademisyenler, araştırmacılar, basın, yayın kuruluşları ve sanatçılar, Sulukule’deki mücadeleye destek vermeye devam ediyor. Bu sayede, artık mahallenin büyük bölümü yıkılmış olsa da, Sulukule önemli bir gündem maddesi haline geldi.

Kentsel dönüşüm sürecinin ve TOKİ uygulamalarının bir kez daha sorgulanması için bir işaret fişeği oldu. Sergide, Belediye ile kurulmaya çalışılan iletişim çabalarını belgeleyen dökümanlar, STOP girişimi tarafından hazırlanan alternatif kentsel plan, bölgede yapılan araştırmalar, basın taramaları, yaşanan bu zorlu süreci ayrıntılarıyla anlatmayı amaçlıyor.

Sulukule Platformu tarafından düzenlenen sergi, her şeyden önce Sulukule ve dönüşüm mağduru onlarca mahalle için, hala yapılabilecek birçok şeyin olabileceğini gösteriyor.

Sergiyle ilgili ayrıntılar için: Necatibey Cad.No 79, Karaköy / İstanbul, www.hafriyatkarakoy.com

715530cookie-checkHıdrellez’de Sulukule sergisi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.