İki uçlu değnekte ibre Macron’dan yana

Fransa’da seçmen, 24 Nisan Pazar günü düzenlenecek cumhurbaşkanı seçimin ikinci turunda, merkez sağdaki Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve aşırı sağcı Marine Le Pen arasında seçim yapacak. Anketlere göre, son bir haftada Melenchon seçmenlerinin arasında Macron’a destek verenlerin oranı yüzde 7 arttı.

Yaklaşık 67 milyon nüfusa sahip ülkede 48,7 milyon seçmen, 5 yıl görev yapacak yeni cumhurbaşkanını belirlemek için oy kullanacak.

Seçim merkezlerinde yapılacak oy kullanma işlemi Fransa’nın ana kara topraklarında, yerel saatle 08.00’de başlayıp 19.00’da sona erecek. Büyük kentlerde ise saat 20.00’ye kadar oy kullanılabilecek.

Araştırma şirketleri sandıkların kapanmasından itibaren seçimin tahmini sonuçlarını vermeye başlayabilecek. Resmi sonuçlar ise Anayasa Konseyi tarafından 27 Nisan’da açıklanacak.

İlk tur seçimlerde yanılmayan kamuoyu yoklamalarında bu kez Macron’un yüzde 57,5 oy oranına ulaştığı öngörülüyor. Le Pen’in ise yüzde 42,5 oy alacağı tahmin ediliyor.

Seçimin ilk turundan elenen merkez sağ Cumhuriyetçiler Partisinin (LR) adayı Valerie Pecresse, merkez sol Sosyalist Partisinin (PS) adayı Anne Hidalgo ve Yeşiller Partisinin (EELV) adayı Yannick Jadot’un yanı sıra eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile François Hollande, çok sayıda siyasetçi, spor ve sanat dünyasının önemli isimler, sivil toplum kuruluşları Le Pen’in iktidara gelmesini engellemek için seçmenlerden Macron’un desteklenmesini talep ediyor.

Kamuoyu yoklamalarında ilk turda yüzde 21,95 oy alan aşırı solcu Jean-Luc Melenchon’un, seçmenlerinin yüzde 42’sinin Macron’a ve yüzde 25’inin Le Pen’e oy vereceği ifade ediliyor.

Macron’un, geleneksel sağ ve sol partilerin adaylarına hezimet yaşattığı seçimin ilk turunun ardından, özellikle iklim ve ekonomiyle ilgili yaptığı açıklamalarla Melenchon taraftarlarını ikna etmeye başardığı, yapılan anketler sonrasında görüldü.

Anketlere göre, son bir haftada Melenchon seçmenlerinin arasında Macron’a destek verenlerin oranı yüzde 7 arttı. Ayrıca Le Pen’in, Melenchon taraftarlarından oy alabilme çabasından sonuç çıkmadı.

Le Pen’in 20 Nisan’daki canlı yayınında Macron ile karşı karşıya geldiği tartışma programından sonra mevcut cumhurbaşkanına destek verenlerin oranı 1 puan arttı.

2600500cookie-checkİki uçlu değnekte ibre Macron’dan yana

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.